Η πρώτη ανάγνωση του άτυπου δείπνου στη Νέα Υόρκη μεταξύ των δύο ηγετών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει συνέχεια. Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως θετικό αποτύπωμα της συνάντησης καθώς παραμένει ζωντανή η προοπτική επανέναρξης της διαδικασίας.
Ποια θα είναι αυτή και σε ποιο βαθμό μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εξαχθούν σαφή και ξεκάθαρα συμπεράσματα. Σε πρώτη φάση ωστόσο μπορούν να καταγραφούν ενδείξεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε κάποιους πολιτικούς συνειρμούς για το ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη των πραγμάτων.
Από το δείπνο, δύο ουσιαστικά είναι τα σημεία αναφοράς: Η εστίαση στην κατεύθυνση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με αναφορά στη διάνοιξη και άλλων σημείων διέλευσης και δεύτερο, στην σύγκληση μίας συνάντησης στην παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων με έμφαση στο θέμα της ασφάλειας από την μια και της διακυβέρνησης από την άλλη. Τουλάχιστον, αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη.
Επί της ουσίας, δεν μπορεί κάποιος να πει ότι βρισκόμαστε κοντά ή μακριά από μια νέα διαδικασία συνομιλιών, όπως επίσης δεν μπορεί να οριστεί πόσο σύντομα θα υπάρξει η όποια νέα κίνηση στο Κυπριακό. Σίγουρα όμως δεν μπορεί να είναι και σε απροσδιόριστο χρονικά βάθος διότι η όποια προοπτική θα σβήσει. Άρα το επόμενο διάστημα θα γίνουν κινήσεις. Θα υπάρξει αποτέλεσμα και ποιο θα είναι αυτό;
Η απάντηση σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται από το πώς θα κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα η Άγκυρα και παράλληλα, το πόσο καλά προετοιμασμένοι θα είναι και η δική μας πλευράς για να διαχειριστεί τις όποιες εξελίξεις ή κινήσεις γίνουν από την Τουρκία.
Ασφαλώς με την επιμονή στη θέση για λύση δύο κρατών και αναγνώριση κυριαρχίας από μέρους του Ερσίν Τατάρ, το αδιέξοδο της όποιας προσπάθειας είναι προδιαγεγραμμένο σε αποτυχία. Θα αλλάξει ο κατοχικός ηγέτης τη θέση του για αναγνώριση κυριαρχίας που θέτει ως προϋπόθεση για επανέναρξη διαπραγματεύσεων; Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα την αλλάξει. Μπορεί όμως να αλλάξει η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς, όταν αλλάξει ο ηγέτης της… Τι σημαίνει αυτό;
Ενδεικτικό στοιχείο των εξελίξεων και ίσως σημαντικό μέρος της όλης εξίσωσης για τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό είναι το πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα. Από την 1η Οκτωβρίου, επικρατεί στα κατεχόμενα μια κατάσταση πολιτικού χάους, όπως έχει χαρακτηριστεί από τον τουρκοκυπριακό τύπο. Η αποτυχία εκλογής λεγόμενου προέδρου της βουλής από μέρους του κόμματος του Τατάρ, έχει οδηγήσει σε μια πολιτική κρίση χωρίς διέξοδο εδώ και δύο βδομάδες. Η κατάληξη της πολιτικής κρίσης που υπάρχει με αφορμή το θέμα της «προεδρίας της βουλής» πιθανότατα να είναι και τροχιοδεικτική των όποιων εξελίξεων στο Κυπριακό.
Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται σε αυτή την περίπτωση είναι το εάν έχει ο Ερσίν Τατάρ συνέχεια στην πολιτική σκηνή των κατεχομένων ή αν ο κύκλος του στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων έχει κλείσει; Η απάντηση δεν βρίσκεται ασφαλώς στα κατεχόμενα αλλά στην Τουρκία και είναι άμεσα συνυφασμένη με τα «θέλω» και τις επιδιώξεις της Άγκυρας στην Κύπρο. Για αυτό και οι εξελίξεις στα κατεχόμενα, θα αποκρυπτογραφήσουν σε ένα βαθμό και τις προθέσεις της Τουρκίας.
Δεν είναι μυστικό άλλωστε ότι τα πάντα κινούνται στους ρυθμούς που βαρά παλαμάκια η Άγκυρα δια μέσου του λεγόμενου πρέσβη στα κατεχόμενα. Το γεγονός ότι υποβόσκει μία κρίση στην τουρκοκυπριακή πολιτική σκηνή δεν είναι τυχαίο και ασφαλώς η τουρκική κυβέρνηση έχει πλήρη γνώση των γεγονότων στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Άρα ποια θα είναι η συνέχεια; Θα γίνουν «εκλογές» όπως επιμένει ο Έρχιουρμαν; Ο ηγέτης του ΡΤΚ, πολύ πιθανόν θα είναι η διάδοχη κατάσταση στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και αυτό ασφαλώς θα γίνει με τις ευλογίες της Τουρκίας. Ο Έρχουρμάν έχει το δικό του αφήγημα στο Κυπριακό και αυτό σημαίνει ότι τη δεδομένη στιγμή, η Άγκυρα θα εξυπηρετείται καλύτερα από αυτόν. Σε αυτό το σενάριο είναι που θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ίσως και για σημαντικές εξελίξεις…