Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ Σύνοδος των ηγετών της ευρωμεσογειακής διάσκεψης, MED 9, που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, ανέδειξε τη σημασία αυτών των διεθνών, περιφερειακών, συνάξεων. Ανέδειξε τη γεωστρατηγική σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ του βασιλιά της Ιορδανίας, μιας χώρας της περιοχής, δίπλα από τον πόλεμο, ήταν χρήσιμη και για τον ηγέτη του γειτονικού αυτού κράτους, αλλά και για τους Ευρωπαίους, οι συμμετείχαν.

ΤΟΣΟ η πρόσκληση προς τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ όσο και οι συζητήσεις που διεξήχθησαν στην παρουσία του, δείχνουν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Η Λευκωσία είναι γέφυρα της Ε.Ε. προς τις χώρες της περιοχής κι αυτό το έχουν αναφέρει και Ευρωπαίοι ηγέτες. Μπορεί κράτη των MED 9 να είναι ισχυρότερα και μεγαλύτερα της χώρας μας, αλλά είναι προφανές πως έχουν οικοδομηθεί σχέσεις εμπιστοσύνης. Η Λευκωσία προσφέρει διόδους για τις χώρες αυτές προς την Ευρώπη. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει και από άλλους εταίρους μας. Ωστόσο, τούτο, δεν γίνεται αυτόματα.

Η ΣΥΝΟΔΟΣ MED 9, έστειλε και σαφές μήνυμα προς την κατοχική Τουρκία για το Κυπριακό. Υποδείχθηκε συναφώς  «η συγκεκριμένη συμβολή της Τουρκίας στην ταχεία επανέναρξη και επιτυχή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων παραμένει κρίσιμη, αποτελώντας βασικό στοιχείο για την προώθηση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά, που καταγράφηκε στη διάρκεια της Συνόδου των ηγετών των κρατών-μελών, θα «ακολουθεί» πάντα την κατοχική δύναμη και τις όποιες προσπάθειες προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι σχέσεις αυτές δεν είναι και δεν θα πρέπει να είναι αλά κάρτ. Υπάρχουν κανόνες λειτουργίας της Ένωσης, που τηρούνται από όλους.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως συνεχείς θα πρέπει να είναι οι προσπάθειες, ώστε να μην υπάρχει αλλαγή αντιμετώπισης. Την ίδια ώρα, οφείλουμε να αναφέρουμε πως τόσο η Σύνοδος των MED 9, όσο και οι προσπάθειες αναβάθμισης της ευρωπαϊκής εμπλοκής στο Κυπριακό, θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

ΓΙΑ δεκαετίες η Λευκωσία– και ασφαλώς τούτο ήταν αναμενόμενο και φυσιολογικό- πρότασσε μόνο το Κυπριακό στις διεθνείς επαφές και συζητήσεις. Κι αυτό γίνεται και σήμερα.

ΤΩΡΑ αναδεικνύονται κι άλλα ζητήματα, τα οποία στο τέλος θα βοηθήσουν το Κυπριακό. Δεν είναι μονοθεματική η χώρα και αυτό γίνεται για να βοηθηθεί το μείζον, που είναι το εθνικό θέμα, η εθνική επιβίωση.