ΤΙ πρέπει να γίνει με τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία; Το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή κι αυτό που προκύπτει είναι πως διιστάμενες είναι οι απόψεις που υπάρχουν στο ζήτημα τούτο. Το όλο ζήτημα θα ξεκαθαρίσει στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 17 Οκτωβρίου.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ του υπουργείου Παιδείας  αφορά την απαγόρευση της ενεργοποίησης και χρήσης των κινητών τηλεφώνων –και άλλων έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών– κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως σε μια εποχή κατά την οποία το κινητό τηλέφωνο είναι πέραν του δέοντος απαραίτητο μέρος της ζωής όλων, η απόφαση για ένα τέτοιο ζήτημα δεν είναι καθόλου εύκολη. Εκπαιδευτικά, όμως, κρίνοντας θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση.

ΓΙΑ να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό το μέτρο πρέπει να γίνουν πολλά. Εάν και εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση του υπουργείου Παιδείας, πρέπει να ληφθούν μια σειρά από μέτρα. Για παράδειγμα, η  δημιουργία ειδικού χώρου για φύλαξη των συσκευών κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου. Θα πρέπει να υπάρχει μέσα από  τον καθορισμό διαδικασίας και έλεγχος από τους εκπαιδευτικούς, κατά πόσο υπάρχει ή όχι πρόσβαση των μαθητών στα κινητά τους.

ΕΝΑ άλλο ερώτημα είναι κατά πόσο αυτό το μέτρο θα ισχύει οριζόντια ή θα διαφοροποιείται αναλόγως της ηλικιακής ομάδας των μαθητών. 

ΠΟΛΛΑ είναι τα ερωτήματα, τα οποία εγείρονται. Αν και διεξήχθηκαν πολλές συζητήσεις, ωστόσο, είναι σαφές πως πολλά θέματα δεν έχουν απαντηθεί. Όχι τόσο από το αρμόδιο υπουργείο, αλλά κυρίως επειδή κάποια νέα ζητήματα εγείρονται κατά τις συζητήσεις.

ΤΟ θέμα για όλους είναι η όποια απόφαση ληφθεί να έχει μόνο στόχο να είναι αυτή προς το συμφέρον των παιδιών. Να συμβάλει ώστε οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα παρέχεται η εκπαίδευση να είναι οι καλύτερες.

ΟΠΩΣ η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου ανέφερε σκοπός της τροποποίησης είναι η δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος χωρίς περισπασμούς στη μαθησιακή διαδικασία, η οποία θα συμβάλει στη συναισθηματική σταθερότητα των μαθητών, στη μείωση των περιστατικών ψηφιακού εκφοβισμού ανάμεσα στους μαθητές και στην ενίσχυση της συνολικής ευημερίας και των ακαδημαϊκών επιδόσεών τους.

ΑΥΤΟ είναι το ζητούμενο. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την πρόταση; Θα μπορέσουν τα σχολεία να εφαρμόσουν τους νέους κανονισμούς; Θα μπορέσουν εάν υπάρχει βούληση. Εάν και εφόσον η πρόταση κριθεί ότι πρέπει να υιοθετηθεί.