ΓΙΑ την Κύπρο αποτελεί μεγάλη τιμή και περηφάνια η κορυφαία διάκριση του κυπριακής καταγωγής επιστήμονα Ντέμη Χασάμπη, ο οποίος  κατέκτησε το Νόμπελ Χημείας 2024, μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του. Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών που απονέμει τα βραβεία Νόμπελ, έκανε λόγο για «επαναστατική» εργασία πάνω στις πρωτεΐνες.

ΟΙ συμπατριώτες του στην Κύπρο μοιράζονται τη χαρά και την περηφάνια  που και ο ίδιος δικαίως αισθάνεται. Ο  Ντέμης Χασάμπης είχε πει, σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων,  ότι εργάζεται για την υλοποίηση ενός προσωπικού ονείρου από τότε που ήταν νεαρός, δηλαδή την κατασκευή μηχανών-υπολογιστών που «σκέφτονται χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη» με σκοπό να μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της ανθρωπότητας. Και τα κατάφερε αν και στην έρευνα όλα εξελίσσονται και νέες ανακαλύψεις θα κάνει.

ΣΤΗΝ ίδια συνέντευξη είχε επίσης δηλώσει υπερήφανος για την κυπριακή του καταγωγή, από την κατεχόμενη Αμμόχωστο: «Με κάνει να νιώθω όμορφα που οι Κύπριοι είναι περήφανοι για μένα. Έχω ελληνικό τρόπο σκέψης και όσα έχει κάνει ο ελληνισμός για τον δυτικό κόσμο από την κλασική περίοδο και μετά είναι μεγάλο κομμάτι του χαρακτήρα μου».

ΕΙΝΑΙ ο δεύτερος κυπριακής καταγωγής επιστήμονας που λαμβάνει αυτή την κορυφαία διεθνή διάκριση. Ο δεύτερος νομπελίστας. Όπως είναι γνωστό, ο Χριστόφορος Πισσαρίδης τιμήθηκε το 2010 με το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, μαζί με τους Ντέιλ Τ. Μόρτενσεν και Πίτερ Ντάιαμοντ, για τη συνεισφορά του στη θεωρία της αναζήτησης τριβών στην μακροοικονομία.

Η ΠΑΤΡΙΔΑ τους είναι περήφανη για τις διακρίσεις τους. Αν και έχουν διακριθεί στο εξωτερικό, όπου εργάζονται, αμφότεροι αναφέρονται στην καταγωγή τους και δηλώνουν περήφανοι. Είναι σαφές πως μετά από τέτοιες διακρίσεις ξεκινούν συζητήσεις για τις δυνατότητες που υπάρχουν και στο νησί μας στο ερευνητικό πεδίο. Δυστυχώς απέχουμε ακόμη πολύ για να μπορέσουμε να φθάσουμε σε επίπεδο κατά το οποίο να μπορεί η χώρα να διακριθεί. Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα.  

Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Πισσαρίδης προσπάθησε όσο μπορούσε να βοηθήσει- και το πράττει ακόμη- την πατρίδα του με τις γνώσεις και τις εμπειρίες του. Το ίδιο ισχύει και για τον Ντέμπη Χασάμπη. Το θέμα είναι να μην ανακαλύπτουμε τους ανθρώπους αυτούς μετά που θα πάρουν τις διακρίσεις.  Γιατί αυτό γίνεται διαχρονικά. Είναι καιρός να το αλλάξουμε.

ΓΙΑ μια ακόμη φορά  συγχαίρουμε τον Ντέμπη Χασάμπη. Οι έρευνες του ανοίγουν λεωφόρους για την επιστήμη και τους ανθρώπους.