ΠΡΟ ημερών το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τον τερματισμό δυο μέτρων, τα οποία είχαν υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για να ανακουφιστούν μερικώς τα νοικοκυριά, οι καταναλωτές. Τα μέτρα, ως γνωστό, αφορούν την επιδότηση της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και την εφαρμογή του μηδενικού ΦΠΑ σε έντεκα κατηγορίες προϊόντων.
ΑΥΤΕΣ οι αποφάσεις προκάλεσαν αντιδράσεις. Κι αυτό γιατί είναι προφανές ότι τα περισσότερα νοικοκυριά πιέζονταν ακόμη και όταν τα μέτρα ήταν σε ισχύ. Μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί, πρωτίστως να αισθανθεί, τώρα που έχουν καταργηθεί τη διαφορά. Υπενθυμίζεται συναφώς, ότι στην τελευταία έρευνα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή διαπιστώθηκε πως σε 18 κατηγορίες προϊόντων υπήρξε μεγάλη αύξηση μέσα σε ένα μήνα. Κι αυτά πριν την κατάργηση των μέτρων.
ΕΙΝΑΙ σαφές- και δεν κομίζουμε οτιδήποτε καινούργιο- ότι οι οικογένειες λόγω των τιμών δυσκολεύονται πολύ κάθε φορά που πηγαίνουν στην υπεραγορά για τα ψώνια τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές, σε μια σειρά από προϊόντα, είναι απαγορευτικές. Τούτο οδηγεί τους καταναλωτές να προσαρμόζουν τις αγορές τους με βάση τις οικονομικές δυνατότητες, που έχει ο καθένας Η γενική εικόνα είναι πως γίνονται λιγότερα ψώνια! Κι αυτό γιατί χρειάζονται χρήματα και για τα άλλα έξοδα του μήνα.
ΜΕ βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας το 13,9% του πληθυσμού, δηλαδή, 127.236 άτομα, βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας με εισόδημα €11.324 τον χρόνο!
ΕΙΝΑΙ σαφές πως τα μέτρα δεν μπορούν να ισχύουν εσαεί. Αλλά από τη στιγμή κατά την οποίαν το πρόβλημα της ακρίβειας παραμένει, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρίσκει διεξόδους για να ανακουφίσει τα νοικοκυριά με νέα μέτρα.
ΤΟ οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να εξετάσουν εναλλακτικά σενάρια. Υπάρχει προφανώς πεδίο και θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες και πιθανότητες για να προωθηθούν μέτρα.
ΓΙΑ παράδειγμα, έχει αναφερθεί η παραχώρηση φορολογικών εκπτώσεων. Αλλά και μια σειρά στοχευμένων μέτρων, τα οποία θα επικεντρώνονται πρωτίστως στη μεσαία τάξη. Θα πρέπει, παράλληλα, να επανεξεταστούν και τα μέτρα που αφορούν τις οι ευάλωτες ομάδες, οι οποίες ως γνωστό, λαμβάνουν στήριξη από το κράτος.
ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ, συνεπώς, στοχευμένα μέτρα και ενδεχομένως όχι οριζόντια. Τα νοικοκυριά πιέζονται και το κράτος πρέπει να παρέμβει.