Σε λιγότερο από ένα μήνα θα γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Υπό κανονικές συνθήκες η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των πάντων. Δεν συμβαίνει αυτό, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει επισκιάσει τα πάντα.
Θα επηρεάσουν, όμως οι εξελίξεις τους Αμερικανούς ψηφοφόρους; Και αν στο βαθμό που θα μπορέσει μια σύγκρουση που μαίνεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά να συμβάλει στο τελικό αποτέλεσμα;
Ο πόλεμος βρέθηκε στο επίκεντρο του ντιμπέιτ που είχαν και οι προεδρικοί υποψήφιοι Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ όσο και σε αυτό των υποψηφίων αντιπρόεδρων τους, Τιμ Γουολς και Τζέι Ντι Βανς. Συνεχώς καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τις θέσεις τους και αλληλοεπιτίθενται για να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Ο Ντόναλντ Τραμπ, για παράδειγμα δεν σταματά να επαναλαμβάνει πως αν ήταν εκείνος πρόεδρος η Χαμάς δεν θα τολμούσε να επιτεθεί στο Ισραήλ.
Υπάρχουν δύο παράγοντες που πιθανόν να παίξουν ρόλο. Ο πρώτος είναι πως οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι με το Ισραήλ στη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Και η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν πει πως αν εκλεγούν θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το στρατηγικό σύμμαχό τους Επομένως, η δημόσια αλλά και έμπρακτη στήριξη είναι δεδομένη και από τα δύο κόμματα.
Από την άλλη, όμως μια φιλοϊσραηλινή στάση από την Κάμαλα Χάρις στο Μεσανατολικό θα μπορούσε να έχει εκλογικές συνέπειες, ιδιαίτερα σε πολιτείες-κλειδιά με σημαντικούς πληθυσμούς Αραβοαμερικανών, όπως το Μίσιγκαν και η Πενσιλβάνια. Προς το παρόν Οι Αραβοαμερικανοί ψηφοφόροι παρουσιάζονται να έχουν χωριστεί περίπου στη μέση, καθώς το 42% εκείνων δηλώνει ότι θα στηρίξει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο και το 41% τη Δημοκρατική υποψήφια. Οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτούς τους συσχετισμούς, μπορεί να φέρει πιο κοντά τη νίκη.
Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με τις επιπτώσεις του ίδιου του πολέμου στην καθημερινότητα των ψηφοφόρων. Προς το παρόν ούτε εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου είχαμε ούτε άνοδο του πληθωρισμού, όπως έγινε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αν υπάρχει κάτι στο οποίο οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, είναι οι τιμές της βενζίνης και μια άνοδος είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στους Δημοκρατικούς.
Με τους δύο υποψηφίους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος οτιδήποτε μπορεί να κάνει τη διαφορά. Στις ΗΠΑ, συχνά λέγεται πως τις εκλογές τις κερδίζει η οικονομία και πως οι ψηφοφόροι δεν ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις η Μέση Ανατολή μπορεί και να εκλέξει τον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο.