Τώρα που τέλειωσε η δράση και η αναστάτωση της απόδρασης, να μας πουν και πώς στο καλό γίνεται να είναι στο σπίτι του με σούβλες, μπύρες, ουίσκια, σε πάρτι με 23 άτομα ένας φυλακισμένος ισόβια, συν 35 χρόνια. Έπνιξε με τα χέρια του ένα κοριτσάκι τριών χρόνων. Σκότωσε τη μητέρα του κοριτσιού με τρεις σφαίρες.
Διότι, το ένα κομμάτι που απασχολεί είναι ασφαλώς οι συνθήκες της απόδρασης και οι ευθύνες των εφτά, που τον φρουρούσαν. Υποτίθεται. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν τον φρουρούσαν.
Το άλλο, όμως, αφορά μια πολύ πιο σοβαρή πτυχή. Η οποία έχει σχέση και με το θράσος του άλλως κομμωτής. Να τον κυνηγά όλη η Αστυνομία της Κύπρου κι αυτός να μπαίνει σε περίπτερα για ψώνια και να κυκλοφορεί σε πολυσύχναστη περιοχή χωρίς καν να φροντίσει να αλλάξει κάπως τη φάτσα του. Πόθεν προέρχεται το θράσος; Μα, ακριβώς γι΄ αυτή την πτυχή μιλώ. Όταν ένας άνθρωπος που έκανε τέτοιο φρικτό έγκλημα και εκτίει βαριά ποινή, έχει τη δυνατότητα να συνάπτει σχέση στις Κεντρικές Φυλακές με γυναίκα φυλακισμένη (υποτίθεται ότι είναι χωριστές οι φυλακές αντρών και γυναικών), μπορεί να νομίζει ότι ο κόσμος είναι δικός του. Κάνει ό,τι θέλει.
Πρώτη ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί: Πώς δημιούργησε σχέση με την φυλακισμένη από την Κολομβία ο Θεοφάνους; Πού είχαν συναντήσεις; Ποιος τους βοηθούσε; Ποιος τους κάλυπτε;
Το άλλο, είναι οι επισκέψεις στο σπίτι του. Ο Θεοφάνους σκότωσε το 2011 την 24χρονη σύντροφό του και την τρίχρονη κορούλα της. Δεκέμβριο του 2017 καταδικάστηκε σε φυλάκιση δια βίου για τον ένα φόνο και σε 35 χρόνια για τον άλλο. Πολύ πριν από το 2024 (δεν ήταν η πρώτη φορά), πάει βόλτα στο σπίτι του στα Χολέτρια της Πάφου και πίνει μπύρες με συγγενείς και φίλους. Είναι οι κανονισμοί, μας λένε. Ε, να αλλάξουν οι κανονισμοί αν είναι αυτοί το πρόβλημα. Αλλά, δεν είναι. Διότι, μπορεί σύμφωνα με τους κανονισμούς να δικαιούται να υποβάλει αίτηση για τέτοια επίσκεψη, αλλά αν θα εγκριθεί ή όχι, όπως και το τι θα κάνει σε αυτή την επίσκεψη, επαφίεται σε κάποιους ανθρώπους.
Το λέει η νομοθεσία (62(I)/1996): «Κρατούμενος ο οποίος έχει καταδικαστεί στην ποινή της ισόβιας φυλάκισης και έχει εκτίσει τουλάχιστο δέκα χρόνια φυλάκισης, δύναται να ζητήσει με γραπτή αίτησή του προς το Διευθυντή να του παρασχεθεί άδεια εξόδου από τις φυλακές με συνοδεία, για εύλογους σοβαρούς οικογενειακούς ή προσωπικούς λόγους ή για οποιοδήποτε σκοπό που αποβλέπει στην ενίσχυση των δεσμών του κρατουμένου με την οικογένειά του και το κοινωνικό του περιβάλλον. Οι αιτήσεις προς το Διευθυντή για παραχώρηση αδειών εξόδου εξετάζονται και αποφασίζονται από την Επιτροπή Κατάταξης η οποία καθιδρύεται δυνάμει του άρθρου 21Α του παρόντος Νόμου».
Εδώ και κάποια χρόνια (να μας πουν πόσα) εγκρίνονται άδειες για τον Θεοφάνους. Γιατί; Για εύλογους σοβαρούς οικογενειακούς ή προσωπικούς λόγους και για ενίσχυση των δεσμών του με την οικογένειά του και το κοινωνικό του περιβάλλον. Γι΄ αυτό προφανώς τον περίμενε πάρτι με 23 άτομα. Για ενίσχυση των δεσμών του.
Αλλά, όπως και το Συμβούλιο Αποφυλάκισης επ΄ αδεία είναι υποχρεωμένο (καθορίζονται στη νομοθεσία) να λάβει υπόψη πολλούς παράγοντες, θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη και στις άδειες επισκέψεων. Όπως «το είδος του αδικήματος για το οποίο ο κρατούμενος εκτίει την ποινή φυλάκισης» ή «τον βαθμό επικινδυνότητας του κρατουμένου».
Η επικινδυνότητα σε αυτή την περίπτωση φαίνεται και από το ότι τον συνόδευαν εφτά φρουροί. ΕΦΤΑ! Άρα, δεν ήταν κάποια ακίνδυνη αποστολή. Αλλά, το είδος του αδικήματος το έλαβε κανένας υπόψη; Αν το λάμβαναν δεν θα έβγαινε ποτέ από τη φυλακή αυτός ο άνθρωπος. Πλήρωσε για το έγκλημά του; Μετάνιωσε; Αν μετάνιωνε δεν θα ήθελε να πάει Κολομβία να κάνει τη ζωή του.
Όταν εγκρίθηκε η άδεια να πάει επίσκεψη τέθηκε όρος να είναι στο σπίτι πέντε άτομα. Όταν οι εφτά αστυνομικοί και δεσμοφύλακες βρήκαν 23 άτομα γιατί δεν έκαναν επαναστροφή και να επιστρέψουν στις φυλακές; Ήταν κουρασμένοι από το ταξίδι ή ελυπηθήκαν τον κομμωτή και αυτούς που τον περίμεναν;
Για την 24χρονη έγκυο Γιούλια Οπόροκ και την κόρη της Βικτώρια τριών χρονών, όπως και για τους συγγενείς τους, λυπήθηκε κανένας;