ΔΕΝ αιφνιδίασε κανέναν ο ηγέτης της κατοχικής Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τα όσα ανέφερε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Επανέλαβε τα όσα έκπαλαι προωθούνται από την κατοχική δύναμη για λύση διχοτόμησης στην Κύπρο.
ΑΥΤΟ το αφήγημα, την έκκληση για αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας, το ακούμε τα τελευταία δυο χρόνια. Επαναλαμβάνει τα ίδια ο Ερντογάν και τα ενισχύει με διάφορα ανεδαφικά επιχειρήματα ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζει συνεχώς τις παράνομες και παράλογες αξιώσεις της Άγκυρας. Και τα αναφέρει τούτα ενώπιον του κορυφαίου διεθνούς βήματος. Είπε σε όλους τους αρχηγούς των κρατών-μελών του ΟΗΕ ότι καταπατά όλες τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
ΜΕ τη γνωστή άνεση του κατακτητή τα είπε όλα αυτά. Ισχυρίσθηκε πως στην Κύπρο «υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί». Καθόρισε δε τα «δικαιώματα» και τη «δικαιοδοσία» της κατοχικής πλευράς γύρω- γύρω από το νησί.
ΣΤΟΝ Τούρκο ηγέτης της κατοχικής δύναμης απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, από το βήμα της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης. Του υπέδειξε ότι ο επιτιθέμενος, ο παραβάτης του διεθνούς δικαίου, δεν μπορεί να υπερασπίζεται τη νομιμότητα ούτε να δείχνει με το δάχτυλο τους άλλους. Παράλληλα, του υπέδειξε ότι η παρανομία που απορρέει από την εισβολή, την επιθετικότητα και τη χρήση βίας δεν μπορεί να αναγνωριστεί.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με τα πιο πάνω, τα οποία καθηκόντως είπε ως απάντηση προς τον Ερντογάν ο Πρόεδρος της Κύπρου έφθασε και στο διά ταύτα. Κάλεσε τον Ερντογάν να συνεργασθεί δεδομένου ότι «δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία και πως Κύπρος και Τουρκία θα παραμείνουν πάντα γείτονες».
ΔΕΝ τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Οι εκκλήσεις της Λευκωσίας δεν αναμένεται ότι θα βρουν ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά. Κι αυτό δεν είναι απλά εκτίμηση αλλά αξιολόγηση δεδομένων που έχουμε ενώπιον μας. Με βάση τα όσα αναφέρει η κατοχική πλευρά τόσο δημόσια όσο και στις κατ΄ιδίαν επαφές αξιωματούχων της, η συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία περνά μέσα από την αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας. Κι αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.
Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ είναι πως δύσκολα θα αλλάξει το σκηνικό γιατί η Τουρκία δεν έχει λόγο να διαφοροποιηθεί. Δεν πιέζεται από τους βασικούς παίκτες, που συνήθως εκθειάζουν τη σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητούν διευκολύνσεις. Για να αλλάξει στάση η Άγκυρα πρέπει να πιεσθεί, να αισθανθεί, να αντιληφθεί πως το κόστος της συνέχισης της κατοχής θα είναι μεγαλύτερο από να επιλέξει την οδό της συνεννόησης και της λύσης