Το ζήσαμε και αυτό στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό να κινείται στους ρυθμούς ενός βουλευτή, ο οποίος επειδή τυγχάνει να είναι ο πρεσβύτερος στη Βουλή, θα αναλάμβανε να προεδρεύσει του κράτους κατά τη διάρκεια της απουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Προέδρου της Βουλής. Η ιστορία μπορεί να ξεκίνησε σαν ανέκδοτο αλλά οι διαστάσεις που έλαβε δείχνουν πώς ζούμε σε μια πολύ προβληματική κατάσταση πραγμάτων και ακόμα και σήμερα, που θεωρητικά το θέμα τέλειωσε με το διορισμό τελικά νέου Γενικού Ελεγκτή, δεν πρέπει να πάψει να μας προβληματίζει.
Δεν ξέρουμε αν τελικά ο Ζαχαρίας Κουλίας θα προχωρούσε ο ίδιος στο διορισμό νέου Γενικού Ελεγκτή και δεν θα το μάθουμε ποτέ αυτό. Με τις κινήσεις και τις ενέργειες του πάντως, έδειχνε να ήταν αποφασισμένος να το κάνει. Μίλησε μάλιστα και με τον Οικονομολόγο Στέλιο Πλατή για να το διορίσει.
Πραγματικά απίστευτα πράγματα! Εάν είναι ποτέ δυνατόν να φτάναμε σε αυτό το σημείο. Να προχωρεί με αποφάσεις αυτός που αντικαθιστά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λόγω απουσίας του, επειδή το Σύνταγμα προβλέπει πώς όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στο εξωτερικό, κάποιος θα πρέπει να τον αντικαθιστά. Ο αντικαταστάτης του Προέδρου όμως δεν σημαίνει ότι παίρνει και την εξουσία στα χέρια του. Μια τέτοια ενέργεια θα συνιστούσε πολιτικό πραξικόπημα και είναι πραγματικά άξιο απορίας το γιατί κάποιοι άφησαν τα πράγματα να φτάσουν μέχρι εδώ. Η παρέμβαση της Αννίτας Δημητρίου και η απόφαση της να ακυρώσει το ταξίδι στην Μάλτα ήταν καταλυτική. Ανεξάρτητα το αν στην κίνηση της αποδίδεται προσπάθεια αποκόμισης εντυπώσεων, η πραγματικότητα είναι πώς αν δεν έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Βουλής, δεν θα ακολουθούσαν και τα όσα ακολούθησαν. Διότι αυτό που έβαλε πίεση προφανώς στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είναι οι εντυπώσεις που έμεναν στη δημόσια σφαίρα από την κίνηση Αννίτας Δημητρίου και όχι το τι δήλωνε ο Ζαχαρίας Κουλίας και το που θα οδηγούμαστε εάν ο βουλευτής του ΔΗΚΟ υλοποιούσε τελικά τις απειλές του. Αν όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έβαζε κάποιο να πάρει ένα τηλέφωνο τον βουλευτή του ΔΗΚΟ και να του πει δυο κουβέντες, η όλη ιστορία θα έκλεινε από την ώρα που ξεκίνησε. Όπως θα μπορούσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης να έπαιρνε ένα τηλέφωνο την Αννίτα Δημητρίου και της έλεγε πώς δεν χρειάζεται να ακυρώσει το ταξίδι της στην Μάλτα διότι θα διόριζε την επομένη Γενικό Ελεγκτή. Ούτε αυτό το έκανε όμως. Όπως φυσικά θα μπορούσε και η Πρόεδρος της Βουλής να έπαιρνε ένα τηλέφωνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του πει: «Ξέρεις έχουμε θέμα με τον Κουλία και πρέπει κάτι να κάνουμε». Δεν ήταν θέμα ποιος θα το πιστωθεί αλλά το πώς θα αποτρεπόταν η όποια κρίση στο πολιτικό σκηνικό.
Όπως θα μπορούσε βέβαια και ο Νικόλας Παπαδόπουλος να πάει να βρει τον βουλευτή του κόμματος του στη Βουλή για να του πει να πατήσει λίγο φρένο σε αυτά που λέει και κάνει. Ούτε αυτός το έκανε.
Τελικά ήρθε την Τρίτη το πρωί η ανακοίνωση του διορισμού του νέου Γενικού Ελεγκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η όλη συζήτηση έκλεισε. Οι εντυπώσεις από έμειναν όμως. Σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας υπάρχει η αίσθηση της ακυβερνησίας από την μια και της μάχης εντυπώσεων από την άλλη για χάρη της καρέκλας.
Από την όλη ιστορία ας ελπίσουμε ότι θα βγει κάτι καλό από τη συζήτηση σήμερα στη σύσκεψη Αρχηγών στη Βουλή του θέματος της μόνιμης αντικατάστασης του Προέδρου του Σώματος όταν απουσιάζει. Το έθεσε η Αννίτα Δημητρίου, όμως, όπως ανέφερε και σε ανάρτηση του ο Στέφανος Στεφάνου αυτό αποτελεί και πρόταση του ΑΚΕΛ που κατέθεσε από τον περασμένο Απρίλιο. Ας βρεθεί μια μόνιμη λύση. Από πού και ως πού ένας βουλευτής, επειδή τυγχάνει να είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία, να πρέπει να προεδρεύει της Βουλής και του κράτους…