ΠΟΛΥ σημαντική είναι ομολογουμένως η μείωση στις αφίξεις παράτυπων μεταναστών από τον περασμένο Μάιο μέχρι και σήμερα. Την ίδια ώρα, έχουν αυξηθεί σε μεγάλους αριθμούς, οι επιστροφές και απελάσεις. Είναι προφανές ότι με βάση τα δεδομένα διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό σε ένα ζήτημα καίριας σημασίας.

ΕΙΝΑΙ γνωστό σε όλους ότι τα προηγούμενα χρόνια,  οι μεταναστευτικές ροές αποτελούσαν  ένα μόνιμο πονοκέφαλο για το κυπριακό κράτος.  Ένα θέμα, που προκαλούσε πολλά προβλήματα, κοινωνικά κι άλλα.

ΩΣΤΟΣΟ, μετά  τα δραστικά μέτρα, που έχουν υιοθετηθεί εδώ και ένα χρόνο, που βαθμηδόν ενισχύονται και αναβαθμίζονται, υπήρξαν αποτελέσματα. Το ζητούμενο πάντα σε όλες τις πολιτικές που εφαρμόζονται, είναι η αποτελεσματικότητα τους. Εξάλλου, σε αυτό, την αποτελεσματικότητα δηλαδή, κρίνονται όλα. Και οι πολίτες αυτά που θέλουν πάντα είναι να αποδίδουν οι πολιτικές και να μην μένουν μόνο εξαγγελίες.

ΟΠΩΣ αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», η κατάσταση στον τομέα αυτό περιγράφεται πλέον ως διαχειρίσιμη και το βάρος πέφτει σε δύο τομείς: Στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και στην επιτήρηση της πράσινης γραμμής. Παράλληλα, η μείωση των αριθμών έχει καταστήσει εφικτό ώστε να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες, όσοι φιλοξενούνται στο  Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά, Υπολογίζεται ότι σήμερα ζουν στο Κέντρο γύρω τους 300 ενώ στο παρελθόν οι άνθρωποι αυτοί στοιβάζονταν.

ΜΕ βάση τα στοιχεία, που δημοσίευσε, λοιπόν ο «Φ», φέτος οι αφίξεις έχουν δραματικά μειωθεί. Και το πρόβλημα περιορίσθηκε αισθητά.

ΕΙΝΑΙ  προφανές ότι τούτο είναι και αποτέλεσμα των συνεννοήσεων που υπήρξαν μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και γειτονικών κρατών. Προφανώς και οι επαφές και συνεννοήσεις αυτές συνεχίζονται και η συνεργασία είναι στενή. Κι  αυτό επιβάλλεται για να μπορεί η κατάσταση να βελτιώνεται συνεχώς και αυτή η νέα κατάσταση πραγμάτων να διατηρηθεί.

ΠΑΝΤΩΣ, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν είναι θετικές και ο φόβος ενός ευρύτερου πολέμου προφανώς και θα αλλάξει τα δεδομένα.

ΣΤΗΝ περίπτωση αυτή θα ενεργοποιηθούν τα σχέδια, που έχει διαμορφώσει και εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία. Οι γειτονικές χώρες, αλλά και άλλα κράτη, επενδύουν στην Κύπρο, για τη μετακίνηση και προσωρινή εγκατάσταση πολιτών τους, μέχρι τον επαναπατρισμό τους. Αυτό έγινε και μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Αυτό προφανώς και θα γίνει και τώρα, εάν και εφόσον βέβαια, χρειαστεί.