«Αυτό το κράτος δεν μπορεί να λειτουργεί το 2024 με όρους του 1960». Είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Αυτός που έπεισε το λαό να τον εμπιστευθεί για να αλλάξει τη συμπεριφορά με την οποία πολιτεύονται οι έχοντες την εξουσία από το 1960. Κάποιος πρέπει, επιτέλους, να του πει, ότι αν πρέπει το κράτος να πάψει το 2024 να λειτουργεί με όρους του 1960, πρωτίστως, πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο Πρόεδρος. Να εγκαταλείψει την κοντόφθαλμη εγωιστική μικροπολιτική. Να περάσει σε πραγματικά σύγχρονη πολιτική, με την οποία να μην σκοτώνει τον όποιο θεσμό ασκεί υποδειγματικά το ρόλο του επειδή έτυχε να θέσει και τον ίδιο στο μικροσκόπιο των ερευνών του ή ενοχλεί όσους δεν μπορούν ανενόχλητα να λειτουργούν χάριν του προσωπικού του οφέλους και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Όλοι θέλουμε τον εκσυγχρονισμό κύριε Χριστοδουλίδη. Όταν, όμως, τον επικαλείσαι για οποιοδήποτε θεσμό, πρέπει να στηρίζεις την πρόθεσή σου σε κάποιο αρνητικό δείγμα γραφής. Διαφορετικά δεν έχει θέση η επίκληση του εκσυγχρονισμού. Στην προκειμένη περίπτωση, είναι κοινώς αποδεκτό, ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι ο θεσμός ο οποίος ιεραρχείται στην κορυφή της εκτίμησης της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης. Αυτό επιβεβαιώνεται από το σύνολο των δημοσκοπήσεων.

Ακόμη και αν κάποιος υποθέσει ότι η κοινή γνώμη στο εσωτερικό έχει σχηματίσει λανθασμένη εικόνα, η πρόθεσή σου πρέπει να στηριχθεί σε κάποια άλλη αρνητική κριτική. Όπως πλειστάκις έχει συμβεί με άλλους θεσμούς και υπηρεσίες, διεθνείς οργανισμοί υποδεικνύουν ότι ένας εγχώριος θεσμός δυσλειτουργεί ή παράγει αρνητικό έργο και χρήζει εκσυγχρονισμού. Όπως ακριβώς έπραξαν (GRECO) στην περίπτωση της Νομικής Υπηρεσίας, που επανειλημμένως μας κάλεσαν να προχωρήσουμε σε διαχωρισμό του διττού ρόλου του Γενικού Εισαγγελέα.

Ουδείς διεθνής οργανισμός, όμως, έχει προβεί σε μια τέτοια υπόδειξη. Αντιθέτως, τον Απρίλιο του 2024, η Επιτροπή Ανάπτυξης Ικανοτήτων, φορέας του INTOSAI, σε επικοινωνία της με την Ελεγκτική Υπηρεσία, επισημαίνει ότι έχει διαπιστώσει την «εντυπωσιακή πρόοδο» της στον τομέα της μεθοδολογίας ελέγχου. Σε πρόσφατες εκθέσεις της GRECO και της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου, υπάρχουν μόνο θετικές αναφορές για την Υπηρεσία και καμία εισήγηση για αλλαγή.

Ποια είναι επομένως, η αδήριτη ανάγκη να αλλάξεις το μοντέλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κύριε Χριστοδουλίδη και να αντικαταστήσεις τον Γενικό Ελεγκτή με πενταμελές εποπτικό συμβούλιο; Το γεγονός ότι τεράστιες χώρες με μακρά πολιτική ιστορία, όπως ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Καναδάς και άλλες, εφαρμόζουν το ίδιο μοντέλο δεν σου λέει κάτι; Εκτός και αν θεωρείς όλες αυτές τις χώρες οπισθοδρομικές.

Ναι, είναι αλήθεια ότι αυτό το κράτος δεν μπορεί το 2024 να προχωρά όπως έχει σχεδιαστεί το 1960. Πλην, όμως, οι αλλαγές πρέπει να γίνουν σε ό,τι εμφανίζεται αποτυχημένο ή δυσλειτουργικό. Όχι σε ό,τι αποδίδει. Όχι σε ό,τι οι πολίτες σέβονται και θεωρούν αξιόπιστο.

Ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείς να προωθήσεις την πισώπλατη μαχαιριά (περί αυτού πρόκειται και όχι περί εκσυγχρονισμού) προδίδει την υστερόβουλη πρόθεσή σου. «Καλώ όλους αυτούς που αντιδρούν, πρώτα να μας ακούσουν, να συζητήσουν μαζί μας» είπες. Μάλλον, πρέπει να εκσυγχρονίσεις επειγόντως τη μεθοδολογία του εκσυγχρονισμού σου Νίκο Χριστοδουλίδη. Διότι, αν τα κίνητρα σου ήταν αθώα, πρώτα θα μιλούσες και θα άκουγες τις απόψεις εκείνων που θέλεις να… εκσυγχρονίσεις και μετά θα προχωρούσες σε δημόσιες εξαγγελίες. Όταν δημοσιοποιείς τις αλλαγές πριν συνομιλήσεις, πώς περιμένεις να μην αντιδράσουν οι υποψήφιοι προς… εκσυγχρονισμό.

Το θέμα Νίκο Χριστοδουλίδη είναι ο Οδυσσέας! Αυτό πονούσε τον προκάτοχό σου. Αυτό πονάει κι εσένα! Τον προκάτοχό σου διότι δεν τον άφηνε να σκορπάει ανεξέλεγκτα τα εκατομμύρια των φορολογούμενων πολιτών κατά το δοκούν. Ένιωθε πως ανά πάσα στιγμή, μπορούσε την όποια ματσαράγκα να την δημοσιοποιήσει ο μπαμπούλας Οδυσσέας.

Απ’ αυτό τον ασφυκτικό έλεγχο φαίνεται ότι επιδιώκεις να απελευθερωθείς κι εσύ. Άσε, που επιτρέπεις να σκεφτεί κάποιος ότι του το κρατάς μανιάτικο επειδή τόλμησε να σε ελέγξει κι εσένα προσωπικά. Όσο ακραίος και αν θεωρήθηκε ο συγκεκριμένος έλεγχος.

Ακόμη και η δικαιολογία ότι η αλλαγή θα εφαρμοσθεί μετά που θα αφυπηρετήσει ο υφιστάμενος Γενικός Ελεγκτής σε εκθέτει. Πρώτον, διότι αν στις 18 Σεπτεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο παύσει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, θα μπορείς να διορίσεις πέντε μέλη, εντελώς δικούς σου και να μην έχεις την παραμικρή ενόχληση μέχρι το 2028. Αν δεν τον παύσει, θα γελάει και το παρδαλό κατσίκι ακούγοντας ότι θα αλλάξεις το Σύνταγμα για να εφαρμοσθεί ο… εκσυγχρονισμός μετά από δέκα χρόνια, που θα αφυπηρετήσει ο Οδυσσέας. Τι σόι εκσυγχρονισμός είναι αυτός; Μπαγιάτικος θα είναι το 2034. Θα χρειαστεί τότε να εκσυγχρονίσουν τον… εκσυγχρονισμό σου!

Έγνοια μας δεν είναι το άτομο Οδυσσέας. Αλλά ότι οι πολιτικάντηδες επιχειρούν να διασφαλίσουν είτε ότι θα τον ξεφορτωθούν τώρα, είτε ότι ποτέ στο μέλλον δεν θα προκύψει νέος Οδυσσέας. Αιδώς Αργείοι!