…στη χιλιόχρονη και μισή πρωτεύουσα. Επιτέλους καιρός φθινοπωρινός και ανθρώπινος, με ηλιοβασιλέματα απόμακρα κρυμμένα πίσω από στέγες και ηλιακούς θερμοσίφωνες.
Επάνοδος στα καθημερινά, στα φρεσκαρίσματα σπιτιών, στην ανάγκη μιας επιφανειακής ανανέωσης [ας είναι και αυτή], στα τρεχάματα και στα μποτιλιαρίσματα των δρόμων, στις αγορές, στα σχολικά βιβλία… Σ’ όλα, πολλά και διάφορα, σημαντικά και ασήμαντα, που αποτελούν τη βιωτή του καθενός μας. Εποχή εσωτερίκευσης και συχνά αμφισβήτησης, που βρίσκει διέξοδο σε απογευματινές βόλτες, σε ανασύνταξη αποφάσεων και προτεραιοτήτων, αλλά και κήπων και παρτεριών μετά τον άτιμο τρίμηνο καύσωνα.
Δεν άφησε τίποτα ζωντανό, μόνο οι μυρωδάτοι βασιλικοί κατάφεραν να επιβιώσουν, οι τριανταφυλλιές απέκτησαν φύλλα χρώματος καφέ, ενώ οτιδήποτε άλλο περιείχε ένας κήπος μαράθηκε και έσβησε. Εξαίρεση σε όλη αυτή την οπτική λαίλαπα είναι οι απίστευτες και ανθεκτικές βουκαμβίλιες που έστρωσαν επάνω στις αυλάδες και στις βεράντες των σπιτιών μας πολύχρωμα χαλιά, ολάκερα από τα μαραμένα λουλούδια τους.
Επάνοδος, λοιπόν, σε μια πόλη που έχει ακόμη την πολυτέλεια [για πόσο δεν ξέρω] να έχει σπίτια με κήπους κρυφούς με σιντριβάνια και παρτέρια και βουκαμβίλιες που αγνοούν σύνορα σπιτιών και ιδιοκτησιών. Τούτη η επάνοδος ταυτίζεται για πολλούς με την έγνοια και την περιποίηση των κήπων, κλαδεύουμε, μαζεύουμε, στοιβάζουμε ό,τι κόψαμε σε μπλε, πράσινες, άσπρες και ροζ πλαστικές σακούλες που τοποθετούμε έξω από τα σπίτια μας, στα πεζοδρόμια, στα πέριξ άδεια οικόπεδα, όπου λάχει ανάλογα με τη συνείδηση που κουβαλά ο καθένας. Οι οπαδοί και λάτρεις του περιβάλλοντος αγόρασαν τις χάρτινες σακούλες του Δήμου, και αφού τις γέμισαν τις έβγαλαν και αυτές στο πεζοδρόμιο.
Επάνοδος, λοιπόν, με πρώτη εικόνα αυτές τις χιλιάδες πολύχρωμες σακούλες στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, στα άδεια οικόπεδα, παντού. Όπου έφτανε το μάτι μας. Τηλεφώνησα στον Δήμο Λευκωσίας και ζήτησα αν μπορεί ένα συνεργείο να περάσει να καθαρίσει την περιοχή που έχει γεμίσει από ξερά κλαδιά και πλαστικές και χάρτινες σακούλες, οι οποίες με τις τελευταίες ευεργετικές βροχές διαλύθηκαν εις τα εξ ων συνετέθησαν και το περιεχόμενό τους απλώθηκε στους δρόμους.
Οι ευσυνείδητοι πολίτες μάζεψαν ξανά τα ξεραμένα χόρτα και κλαδιά και αυτή τη φορά τα έβαλαν μέσα σε πλαστικά σακούλια μια και ο καιρός αυτές τις μέρες είναι άστατος και οι καλοκαιρινές μπόρες συχνές. Τις χάρτινες σακούλες [τις περιβαλλοντικές] δεν τις μαζεύει το αυτοκίνητο του Δήμου αν δεν τηλεφωνήσει ο ιδιοκτήτης της σακούλας και ζητήσει από τον Δήμο να περάσει να τις μαζέψει.
Αν υπολογίσω ότι η οδός μου έχει περίπου 25 σπίτια, τότε το αυτοκίνητο του Δήμου θα περάσει 25 φορές και κάθε φορά θα παίρνει μια ή δυο ή τρεις χάρτινες σακούλες. Τα μπλε, πράσινα, άσπρα με το έμβλημα του Δήμου, και τα ροζ πλαστικά σακούλια που περιέχουν κλαδέματα και φύλλα δεν τα μαζεύουν τα σκυβαλοφόρα του Δήμου, δεν είναι απόβλητα μου είπαν. Έτσι παραμένουν και εκείνα επί των πεζοδρομίων για καμπόσο καιρό παρέα με μύγες και κατσαρίδες.
Το τηλεφώνημά μου στον Δήμο απάντησε μια ευγενέστατη κοπέλα και επιβεβαίωσε ότι θα επικοινωνήσει μαζί μου ένα συνεργείο και θα περάσει να τα μαζέψει, πλην όμως έχει χρέωση. Και η φίλη μου, που μένει στον παράλληλο δρόμο, όπως και η άλλη στον απέναντι, θα πρέπει να τηλεφωνήσουν κι αυτές για να περάσει η υπηρεσία να τα μαζέψει; Από αυτά περιμένει να βγάλει λεφτά ο Δήμος;
Και σκέφτομαι: Πώς θα μπορούσε άραγε ο Δήμος της πόλης να εξυπηρετήσει πρακτικά αυτή την σταθερή περιοδική ανάγκη καθαριότητας που έχει η πόλη; Θα μπορούσε ένα συνεργείο να περνά μια φορά τη βδομάδα να μαζεύει τις χάρτινες σακούλες, πριν αρχίσουν οι βροχές και η διάλυσή τους; Θα ήταν ένα κίνητρο ώστε να μην χρησιμοποιούμε τις πλαστικές, δεδομένου ότιί οι χάρτινες χωράνε περισσότερα. Θα μπορούσε το [υφιστάμενο] πρόγραμμα περισυλλογής κλαδεμάτων και μεγάλων αντικειμένων να λαμβάνει υπ’ όψιν τους χρόνους κατά τη διάρκεια των οποίων γίνονται οι διάφορες εργασίες των κήπων;
Το καλοκαίρι φερ’ ειπείν να ετοιμάζεται και ν’ αποστέλλεται το πρόγραμμα του φθινοπώρου και ο καλός πολίτης να είναι ενήμερος, να μπορεί να προγραμματίσει τον καθαρισμό του κήπου με τη βεβαιότητα ότι τα συνεργεία θα περάσουν. Το ίδιο και τον χειμώνα να ετοιμάζεται το πρόγραμμα της άνοιξης. Οι τέσσερεις εποχές του χρόνου να έχουν ένα πρόγραμμα που ν’ αρμόζει με στις ασχολίες των πολιτών. Πόσο δύσκολο, πόσο πιο αποτελεσματικό και, ναι, πιο οικονομικό τόσο για τους πολίτες όσο και για τον ίδιο τον Δήμο.
Και η ανακύκλωση; Και ο κόπος μας να μαζεύουμε τα ανακυκλώσιμα δοχεία, να τα πλένουμε, να τα στοιβάζουμε στις ειδικές σακούλες που αγοράζουμε, και αίφνης να μαθαίνουμε ότι ανακύκλωση δεν γίνεται; Τι στο καλό γίνεται; Τι πάει λάθος; Διαβάζω στα διάφορα δημοσιεύματα ότι περίπου το 50% των υλικών που στέλνουν οι πολίτες στην ανακύκλωση δεν έπρεπε να μπουν στον κάδο ανακύκλωσης. Ο σωστός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Και ο ενημερωμένος πολίτης μπορεί να συμβάλει στη καθαριότητα και την ευημερία της πόλης του! Ευθύνη όμως για την ενημέρωσή του έχει η πολιτεία, η παιδεία, η νομοθεσία, το κρατικό κανάλι…
Καλή επάνοδο συμπατριώτες, καλό φθινόπωρο να έχουμε, κι ας βλέπουμε τα ηλιοβασιλέματα μακριά από τις θάλασσές μας.
Ελεύθερα, 8.9.2024