Είναι σύνηθες στον εκπαιδευτικό τομέα κατά καιρούς να απασχολεί έντονα ένα θέμα, το οποίο λαμβάνει διαστάσεις και απλώνεται σε όλα τα επίπεδα: Στους άμεσα επηρεαζόμενους, στους εκπαιδευτικούς φορείς και φυσικά, στην κοινωνία, ανεξαρτήτως εάν έχει να κάνει με αυτό άμεσα ή έμμεσα.

Μέχρι πέρσι, το θέμα που επισκίαζε σχεδόν όλα τα υπόλοιπα στην Εκπαίδευση ήταν οι περιβόητες εξετάσεις τετραμήνων. Είτε κάποιος ασχολείτο, είτε όχι με την Εκπαίδευση, δεν υπάρχει περίπτωση να μην άκουσε για αυτόν τον επίμαχο θεσμό που τα τελευταία χρόνια είχε φέρει τα πάνω κάτω στο εκπαιδευτικό σύστημα και έστειλε τους εκπαιδευτικούς φορείς στα χαρακώματα. Επρόκειτο για ένα ατελείωτο πήγαινε-έλα στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής, για ατέρμονες συζητήσεις, εντάσεις, διαμαρτυρίες, σκέψεις για αλλαγές και διορθώσεις και κόκκινες γραμμές απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ο θόρυβος γύρω από τις εν λόγω εξετάσεις καταλάγιασε πρωτίστως από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για κατάργηση και το σχέδιο που ετοίμασε και παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας, κάτι που ικανοποίησε τους φορείς, ενώ η ηρεμία επήλθε όταν το σχέδιο πλέον εφαρμόστηκε στην πράξη.

Τώρα, που αφήσαμε πίσω μας τις εξετάσεις τετραμήνου καθώς και άλλα μικρά παράπλευρα θέματα της Εκπαίδευσης, προβλέπεται ότι οι έντονες συζητήσεις θα μεταφερθούν σε άλλο στρατόπεδο. Και συγκεκριμένα, σε αυτό της Ανώτερης Εκπαίδευσης. Επίκεντρο τους θα είναι η παραχώρηση του δικαιώματος στα δημόσια πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ) να προσφέρουν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε ξένες γλώσσες. Επί της ουσίας όμως, αφορά αγγλόφωνα προγράμματα. Ήδη, πρόκειται για ένα θέμα που έχει απασχολήσει αρκετές φορές την κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι τώρα κάποια εξέλιξη. Κάτι που αναμένεται σύντομα και δη από Σεπτέμβρη καθώς το Υπουργείο Παιδείας έχει θέσει το θέμα για δημόσια διαβούλευση μέσω της σχετικής κυβερνητικής πλατφόρμας κι έχει ήδη ετοιμάσει και σχετικά νομοθετήματα για την περίπτωση του Πανεπιστημίου Κύπρου. Για την ιστορία, πρέπει να σημειωθεί ότι η προσφορά αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών προπτυχιακού επιπέδου αποτελεί πάγιο αίτημα των δημόσιων πανεπιστημίων το οποίο επανέρχεται στο προσκήνιο τώρα που τροχοδρομείται και η ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο.

Όσο για το γιατί αναμένεται να απασχολήσει έντονα αυτό το θέμα, αυτό οφείλεται στις αντιδράσεις που υπάρχουν από κάποιες πλευρές καθώς πιστεύουν ότι ο ρόλος και το προφίλ των δημόσιων πανεπιστημίων είναι άλλος και πρέπει να διαφυλαχθεί. Οι πληροφορίες μας δε, αναφέρουν ότι ήδη άρχισαν παρασκηνιακά συζητήσεις από κάποιες κατευθύνσεις ούτως ώστε να σχηματιστούν οι διάφορες πλευρές, με στόχο να προσέλθουν στη συζήτηση – που δεν φαίνεται να αργεί – με ομογνωμία και σύμπλευση για να ενισχύσουν περισσότερο τη θέση τους. Αυτό, όπως πληροφορούμαστε, συμβαίνει και από τις δύο πλευρές οι οποίες ετοιμάζονται για τις συνεδρίες της επιτροπής Παιδείας.

Πάντως, αν και φαίνεται ένα σχετικά «εύκολο» θέμα, στην πραγματικότητα δεν είναι. Εκείνο δε, που θα έχει ιδιαίτερο και μεγάλο ενδιαφέρον είναι τα επιχειρήματα ένθεν κι ένθεν! Τι είναι αυτό που η κάθε πλευρά θα προτάξει για να πείσει για την ορθότητα της θέσης της. Οπότε και αναμένουμε το φθινόπωρο…