Διαβάζοντας στον κυριακάτικο «Φιλελεύθερο» τις παρεμβάσεις των κυρίων Γιαννάκη Ομήρου, Νίκου Κατσουρίδη, καθώς και τη συνέντευξη του προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, αυθόρμητα αναρωτήθηκα εάν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εξίσου εφημεριδοφάγος όπως ο προκάτοχός του (που αχάραγα, όταν ακόμα οι στενοί του συνεργάτες ποκνιάζονταν στα κρεβάτια τους, είχε διαβάσει μέχρι το τελευταίο μονόστηλο όλες τις εφημερίδες) κι αν έχει εικόνα, αναφέρομαι σε απόψεις και αναλύσεις πάνω στο Κυπριακό, όσων γράφονται τις ναυαρχίδες των ΜΜΕ. Ευθύς θυμήθηκα ότι οι πληροφορίες μου δεν τον φέρουν να διακατέχεται από ανάλογο ζήλο, σίγουρα όχι στον υπερθετικό βαθμό του προκατόχου του και σιωπηλά εξέφρασα την ελπίδα όπως, αν όχι ο φίλτατος Γιάννης Αντωνίου, αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, που είναι παλιά καραβάνα της δημοσιογραφίας, κάποιος άλλος, ίσως ένας εκ των «ειδικών συνεργατών» με εκπαιδευμένες όμως τις κεραίες, τις παρακολουθεί και παραθέτει το ρεζουμέ στον πρόεδρο.

Θα ήταν κρίμα, πραγματικά, εάν μια ρηξικέλευθη ιδέα που ενδεχομένως να ξεκλείδωνε τη στασιμότητα, πόσο μάλλον να δύναται να αλλάξει υπέρ των δικαίων μας τον ρου της ιστορίας, να διαφύγει την προσοχή του και αδόξαστη να καταλήξει, εξαιτίας… της μη φανατικής συνήθειας του προέδρου. Όταν αυτός ο πρόεδρος, από την ημέρα της εκλογής του, ανάλωσε το άπαν των δυνάμεών του σε μια υπερπροσπάθεια ανά τας οδούς και τας ρύμας του κόσμου, στο… «να βρεθεί τρόπος να γίνει ένα ηλεκτροσόκ στο Κυπριακό»!

Στην προκειμένη, οι τρεις πολιτικοί κατέθεσαν αξιόλογες εισηγήσεις. Δεν ξέρω εάν είναι ο απινιδωτής που ο πρόεδρος ψάχνει, όμως σίγουρα θα δημιουργούσαν μια κάποια… κινητικότητα. Κι αυτό -ας βοηθήσουν οι γιατροί αναγνώστες- για κάποιον σε κατάσταση που χρειάζεται ηλεκτροσόκ, υποθέτω ότι είναι μάλλον θετικό. Απ’ όσα παρέθεσαν, εκτιμώ ότι η εισήγηση του προέδρου της ΕΔΕΚ – αν και εντοπίζω μικρές δυσκολίες – έχει όντως δυνατότητες καταλύτη εξελίξεων με χρονικό ορίζοντα το άπειρο, όμως πιο ενδιαφέρουσα, καινοτόμο θα έλεγα, βρήκα την εισήγηση (συμπαντική σύμπνοια;) των Κατσουρίδη – Ομήρου. Ο Σιζόπουλος προτείνει αλλαγή διαδικασίας και τακτικής, με στόχευση πλέον τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, όπου το Κυπριακό θα συζητηθεί ως θέμα εισβολής και κατοχής. Αν η Τουρκία πάει, θα λογοδοτήσει, αν δεν πάει, θα εκτεθεί – είναι απλό. Γνωστή θέση της ΕΔΕΚ, εδράζεται στην αναφορά «υπενθυμίζει την ιδέα σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης» του ψηφίσματος 37/253 του 1983, της Γ.Σ. του ΟΗΕ. Την επαναφέρει κατά διαστήματα, υποδεικνύοντας κάθε φορά ότι «η επίκληση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, δεν μπορεί να είναι επιλεκτική». Εδώ εντοπίζω το πρώτο προβληματάκι, καθότι η ΕΔΕΚ έχει αποκηρύξει «και ως ονοματολογία και ως περιεχόμενο» την καθορισμένη από τα ψηφίσματα βάση λύσης, τη ΔΔΟ.

Συνεπώς, ακόμα κι αν η Τουρκία… λογοδοτήσει, πρέπει στη βάση αυτή να τα βρούμε με τους συνεταίρους μας στο δικοινοτικό κράτος που φτιάξαμε. Επιπλέον, είναι εφικτή σήμερα η σύγκληση μιας τέτοιας διάσκεψης; Πάντως, για το συγκεκριμένο ψήφισμα, πριν από 41 χρόνια, είχε γίνει χωριστή ψηφοφορία για επιμέρους παραγράφους. Μια από αυτές, η 8, ζητούσε «άμεση αποχώρηση όλων των δυνάμεων κατοχής». Υπέρ τάχθηκαν 14 χώρες λιγότερες από τις 103 που με τη ψήφο τους υιοθετήθηκε από τη Γ.Σ. το ψήφισμα. Επίσης, ο Μαρίνος Σιζόπουλος ήταν υπέρ της προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Είχε βολιδοσκοπήσει και τον Ρώσο πρέσβη για τη στάση της Ρωσίας. Το 2018. Ακόμα περιμένει απάντηση. Δεν παύω, παρόλα αυτά, να πιστεύω ότι είναι μια τολμηρή πρόταση και η στόχευση στη διεθνή διάσκεψη, θα ταράξει τόσο πολύ τα λιμνάζοντα, ώστε να ξεκινήσει ένας νέος μακροχρόνιος με αναπτερωμένο το φρόνημα.

Οι κύριοι Κατσουρίδης και Ομήρου εισηγούνται κάτι πραγματικά ρηξικέλευθο. Ο μεν Ομήρου, «ένα περίγραμμα των βασικών αρχών» που η Ε/κ πλευρά θα καταθέσει επίσημα στη διεθνή κοινότητα (γιατί όχι στη Διάσκεψη που θα συγκαλέσει ο Σιζόπουλος;) ο δε Κατσουρίδης, που ανάλωσε 1106 λέξεις από τις 1295 του άρθρου, καταγράφοντας τις αναμεταξύ μας διαφωνίες, …«ένα ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης». Το βρίσκω ευφυέστατο και όντως ρηξικέλευθο. Κακώς έσπευσα να το χαρακτηρίσω πριν «καινοτόμο», είχε πράξει το ίδιο η Εκκλησία της Κύπρου επί ο Αρχιεπίσκοπου Χρυσοστόμου Α’, αλλά από τη Ε/κ πλευρά επίσημα, σίγουρα θα αλλάξει το ρου της ιστορίας. Μια φορά το έχω, αν θέλουν μια πρώτη βάση. Όλα αυτά, βεβαίως, με κάθε επιφύλαξη τα γράφω, διότι ο πρόεδρος μπορεί ΗΔΗ να γνωρίζει. Θα θυμάστε την αναφορά του Μητροπολίτη Μόρφου, το 2019, απευθυνόμενος προς την Φιλίππα Καρσερά: «Ένας συνάδελφος του συζύγου σας, υπουργός, υπεύθυνος άνθρωπος, ήρθε και µιλήσαµε. Για να ξέρουν κι αυτοί, οι κυβερνώντες, πώς βλέπουν οι άγιοι άνθρωποι, τα µέλλοντα»