ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει αποσύνδεση του Κυπριακού από την όποια πρόοδο μπορεί να προκύψει στα ευρωτουρκικά. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της Λευκωσίας κατά τη διάρκεια της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν. Κι αυτό το μήνυμα είναι που εισέπραξε και ο υπουργός Εξωτερικών της κατοχικής δύναμης και από εταίρους μας στην Ε.Ε..

Η ΔΗΛΩΣΗ του Κύπριου ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνου Κόμπου, μετά την Άτυπη Σύνοδο, ήταν πως στη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε η ευκαιρία στην ΕΕ τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο κρατών-μελών, να εκφράσει με απόλυτη σαφήνεια τις θέσεις της γύρω από το Κυπριακό και σε σχέση με το πώς αυτό αποτελεί σημαντικό θεμελιώδη παράγοντα ως προς την πρόοδο για τα ευρωτουρκικά.

ΤΟ ενθαρρυντικό είναι πως και η προσέγγιση των άλλων κρατών-μελών της Ένωσης ήταν αυτή που ήθελε η Κυπριακή Δημοκρατία να ακουστεί. Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποσύνδεση του Κυπριακού από την όποια πρόοδο μπορεί να υπάρξει στα ευρωτουρκικά. Γιατί παρά τις όποιες στρεβλώσεις στην Ε.Ε. προφανώς και δεν είναι ανεκτό να προχωρά η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και το Κυπριακό να παραμένει άλυτο.

ΕΙΝΑΙ, λοιπόν, ξεκάθαρο κι αυτό προφανώς και το αντιλήφθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της κατοχικής δύναμης πως τα όποια βήματα γίνουν στο πεδίο των ευρωτουρκικών περνούν από τη Λευκωσία αλλά και από την Αθήνα.

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος παρέστη ως προσκεκλημένος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωρίζει πως είναι με τη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που βρέθηκε εκεί. Η Κυπριακή Δημοκρατία άναψε το πράσινο φως για τη συμμετοχή του. Και ως αποτέλεσμα τούτου  ο Τούρκος ΥΠΕΞ παρέστη σε σύνοδο μετά από πέντε χρόνια αποχής.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και αναμενόταν ο Χακάν Φιντάν να επαναλάβει πάγιες θέσεις της κατοχικής πλευράς στο Κυπριακό. Και όπως αναμενόταν πήρε και τις απαντήσεις που έπρεπε. Και από τον κ. Κόμπο και από άλλους υπουργούς Εξωτερικών.

ΕΙΝΑΙ πρόδηλο ότι η Άγκυρα πήρε το μήνυμα. Κι εάν πραγματικά θέλει να διατηρήσει κανάλια επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση προφανώς και θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ είναι σημαντική δύναμη στην περιοχή κι αυτό όλοι το αναγνωρίζουν. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμπεριφέρεται ακραία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες που διέπουν τις αρχές λειτουργίας του διεθνούς συστήματος. Και θεωρούμε πως αυτό το μήνυμα το εισέπραξε η Άγκυρα. Να δούμε και στην πράξη τι θα σημαίνει τούτο.