ΟΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΙ Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) κάνουν τα πρώτα τους βήματα καθώς πρόκειται για ένα νέο θεσμό. Τώρα στήνονται μηχανισμοί και δομές και η λειτουργία τους βρίσκεται στην πρώτη της φάση. Προσπαθούν, ακόμη, να… βρουν τα πόδια τους.
ΑΥΤΟ δικαιολογεί και δυσκολίες ενίοτε και προβλήματα στην λειτουργία τους. Είναι σαφές πως εάν δεν δοκιμαστεί ο θεσμός, φανούν οι αδυναμίες και προβλήματα, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει και να υλοποιήσει την αποστολή και τους στόχους του.
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ των ΕΟΑ συναντήθηκαν προ ημερών με τον υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου και συζήτησαν τα προβλήματα, που προκύπτουν. Από πλευράς της κυβέρνησης έχει ξεκαθαρισθεί πως θα στηρίξει το νέο θεσμό, αλλά πολλά προφανώς θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθούν και θα λειτουργήσουν οι ΕΟΑ. Είναι αυτόνομοι θεσμοί και αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί. Έχοντας ασφαλώς, πάντα, τη στήριξη του κράτους, μέρος του οποίου άλλωστε είναι.
ΘΕΣΗ της κυβέρνησης όπως συναφώς αναφέρθηκε από τον αρμόδιο υπουργό, είναι πως οι ΕΟΑ πρέπει να επωφελούνται πλήρως από τα έσοδα από τις αδειοδοτήσεις, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεση της για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η οικονομική αυτονομία των οργανισμών. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως είναι κοινή θέση όλων των εμπλεκόμενων ότι «ο τεχνοκρατικός χαρακτήρας των ΕΟΑ πρέπει να διατηρηθεί και να ενδυναμωθεί». Αυτό σημαίνει πως οι τεχνοκράτες πρέπει να έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις, για να ερμηνεύουν και να εφαρμόζουν τις νομοθεσίες και τις οδηγίες.
ΛΥΣΗ φαίνεται ότι θα βρεθεί και στα οικονομικά και στη στελέχωση ενώ ο μεγάλος στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτός ο στόχος είναι η μεγάλη εικόνα.
Η ΜΕΓΑΛΗ μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έγινε με αυτό τον στόχο. Είναι πρόδηλο ότι αυτό για να ισχύσει πρέπει να έχουν οι σχεδιασμοί και οι δράσεις των νέων αυτών θεσμών ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Κι αυτό δεν είναι καθόλου δύσκολο.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ τη γραφειοκρατία και αναδεικνύοντας ως μεγάλο εργαλείο τα τεχνολογικά μέσα, θα πρέπει να διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Να εξυπηρετείται ο πολίτης και στα μεγάλα ζητήματα και στα μικρά.
ΤΟΥΤΟ δεν είναι δύσκολο. Άλλωστε υπάρχει η εμπειρία από την λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη. Τα ΚΕΠ απέδειξαν ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία, που ταλαιπωρεί τη δημόσια υπηρεσία, πρωτίστως όμως τους πολίτες.