Είναι ξεκάθαρο, από όποια οπτική γωνία κι αν το δει κάποιος, πως ο παραλογισμός δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να κινηθεί ελεύθερα ένθεν και εκείθεν της διαχωριστικής γραμμής. Δεν μπορεί να εξηγηθούν ή να ερμηνευθούν οι αντιδράσεις και τα διάφορα σχόλια που ακούγονται και γράφονται με αφορμή την απόφαση μιας εταιρείας να σταματήσει τις εκδρομές στα κατεχόμενα.
Αποφάνθηκαν πως η απόφαση να μην πραγματοποιούνται εφ’ εξής εκδρομές προς τα κατεχόμενα θα πλήξει την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Λες και υπήρχε κάποια απόφαση για επανέναρξη και όλοι εμείς που αναλώνουμε ουκ ολίγο χρόνο καθημερινά παρακολουθώντας τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό δεν μπορέσαμε να τις δούμε.
Εδώ μια προσπάθεια από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών έγινε προκειμένου να βρεθούν οι δύο ηγέτες για να δουν πως μπορούν να εκκινήσουν μια προσπάθεια που θα οδηγήσει σε συνομιλίες και η αντίδραση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας ήταν περισσότερο από αρνητική. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ερσίν Τατάρ υπέδειξε στον Αντόνιο Γκουτέρες να μην διανοηθεί να στείλει πρόσκληση γιατί δεν πρόκειται να πάει σε τριμερή συνάντηση.
Αλλά και ο Τατάρ και αρκετοί στις ελεύθερες περιοχές υποστηρίζουν πως εμποδίζεται η προσπάθεια στο Κυπριακό! Ωσάν και ο Τατάρ ήταν μέσα στο αεροπλάνο για να πάει στη συνάντηση της Νέας Υόρκης με το Χριστοδουλίδη και αναγκάστηκε να κατέβει από αντίδραση!
Καλό θα ήταν όλοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τάχατες προκύπτει ή θα προκύψει πρόβλημα στην προσπάθεια στο Κυπριακό να μας το εξηγήσουν κι όλους εμάς τους υπολοίπους πως ακριβώς προκύπτουν τα εμπόδια.
Διαβάσαμε βεβαίως και τον Ουνάλ Ουστέλ (που εμφανίζεται ως «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος) να καταδικάζει σθεναρά μια πράξη «που είναι ασυμβίβαστη με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες» και να δηλώνει πως πλήττεται το διεθνές δίκαιο για την ελευθερία μετακίνησης. Είναι να κτυπάς το κεφάλι του πάνω στη γωνιά του τοίχου διαβάζοντας τα όσα λέει ο Ουστέλ.
Καλό θα ήταν και από μέρους του να εξηγήσει κατά κάποιο τρόπο τι ακριβώς εννοεί όταν αναφέρεται σε «ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες» αλλά και το πως πλήττεται το διεθνές δίκαιο για την ελευθερία διακίνησης. Γιατί εκείνο που όλοι γνωρίζουν – και καλύτερα απ’ όλους οι Τουρκοκύπριοι – είναι πως το πρόβλημα σ’ αυτά που αναφέρει προκύπτει από την παρουσία του κατοχικού στρατού.
Βεβαίως ο Ζορλού Τορέ (που θεωρεί τον εαυτό του «πρόεδρο της βουλής» του κατοχικού καθεστώτος) το τερμάτισε. Ισχυρίστηκε ότι εφαρμόζεται «κάτι παρόμοιο με το Σχέδιο Ακρίτας». Και ζήτησε παρέμβαση της ΕΕ και του ΟΗΕ!
Είναι όμως και στην ελληνοκυπριακή πλευρά κάποιοι που έμμεσα ή άμεσα ζητούν παρέμβαση της ΕΕ βλέποντας μέχρι και παραβίαση του κανονισμού της πράσινης γραμμής. Μα, αν δεν κάνουμε λάθος και αν αντιλαμβανόμαστε τι διαβάζουμε κανένας δεν αποφάσισε να απαγορεύσει σε ξένους τουρίστες να μεταβαίνουν, εάν το επιθυμούν, στα κατεχόμενα από μόνοι τους.
Εκείνο που ορθώς έγινε είναι ο τερματισμός ενός παραλογισμού που προϋπήρχε μέσω της εκμετάλλευσης, ακούσια ή εκούσια, μιας ανοχής που ήθελε τον συγκεκριμένο τουριστικό οργανισμό να περιλαμβάνει και να διαφημίζει στα πακέτα του και επισκέψεις στα κατεχόμενα. Την ώρα που πληρωνόταν χοντρά από την κυπριακή κυβέρνηση για να φέρνει τουρίστες στην Κύπρο.
Κάποιοι ωστόσο θέλουν να συνεχιστεί αυτός παραλογισμός της κρατικής επιδότησης της μεταφοράς τουριστών στα κατεχόμενα. Δεν στέκει σε καμιά λογική αυτή τους η εμμονή ότι έπρεπε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των εκδρομών στα κατεχόμενα. Και προσωπικά δεν θα απέκλεια, στο πλαίσιο αυτής της παράλογης προσέγγισης, αύριο-μεθαύριο όλοι αυτοί να ζητούν από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει και κονδύλι στον προϋπολογισμό για τουριστικά πακέτα στα κατεχόμενα!
Ο λόγος που φωνάζουν στα κατεχόμενα δεν έχει καμιά σχέση είτε με το Κυπριακό, είτε με τις συνομιλίες είτε ο,τιδήποτε σχετικό. Είναι αυτό που ανέφερε ο Ορχάν Τολούν «πρόεδρος» του «συνδέσμου τ/κ ταξιδιωτικών πρακτόρων»: «Υπάρχουν κατά μέσο όρο 18-20 περιηγήσεις την ημέρα στο βορρά. Περισσότερες από τις μισές περιοδείες γίνονται από το νότο. Η μεγαλύτερη επιχείρηση περιοδείας παρέχεται από ανθρώπους από το νότο».
Αυτό που πλήττεται είναι η παράνομη εκμετάλλευση από πλευράς κατοχικού καθεστώτος και τίποτε άλλο.