Την ιστορία την έχω ακούσει από μια καλή μου φίλη και ξέρω πως είναι αληθινή.

Η οικογένεια της προγιαγιάς της έφευγε για να γλυτώσει από την καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Όταν σε κάποια στιγμή έπρεπε να πληρώσουν κάποιον για μια εξυπηρέτηση που τους έκανε, η γυναίκα έδωσε ένα από τα χρυσά κοσμήματά της, μιας και δεν είχαν καθόλου χρήματα μαζί τους.

Παρόμοιες ιστορίες έχουμε ακούσει οι περισσότεροι από γνωστούς και φίλους ή έχουμε διαβάσει σε μυθιστορήματα. Άνθρωποι που βγήκαν από την δύσκολη στιγμή χάρη στα κοσμήματα και τις χρυσές λίρες που είχαν.

Ο χρυσός πάντα προσέλκυε τους ανθρώπους. Όχι απαραίτητα για την λάμψη του και γιατί θεωρείται σύμβολο πλούτου, αλλά και γιατί δεν χάνει ποτέ από την αξία του. Αν κάποιος αγοράσει οποιαδήποτε ποσότητα είτε μικρή είτε μεγάλη δεν θα χάσει τα λεφτά του.

Την Δευτέρα η τιμή του χρυσού έσπασε το φράγμα των 2.500 δολαρίων ανά ουγκιά, ένα από τα ψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Οι αναλυτές προβλέπουν πως η άνοδος μάλλον θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες και πως θα φτάσει τα 2.700 δολάρια ακόμη και τα 3.000 δολάρια την ουγκιά.

Πίσω από αυτήν την άνοδο κρύβεται η μεγάλη αβεβαιότητα που κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο και οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις σε πολλές περιοχές όπως στη Μέση Ανατολή ή ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο κίνδυνος περαιτέρω αναταραχής σπρώχνει τους επενδυτές στον χρυσό που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο.

Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος επενδυτικές ή οικονομικές γνώσεις για να μπορεί να αντιληφθεί γιατί υπάρχει τόση ζήτηση για τον χρυσό. Και δεν είναι μόνο οι πόλεμοι και η ανησυχία για την επόμενη μέρα που ανεβάζουν την τιμή του.

Όταν η εμπιστοσύνη στην κοινωνία και τους πολιτικούς θεσμούς διαβρώνεται, η ελκυστικότητα του χρυσού και άλλων πολύτιμων αγαθών αυξάνεται ως εναλλακτικές αποθήκες αξίας που δεν εξαρτώνται από τις κοινωνικές ρυθμίσεις. Με λίγα λόγια οι καταθέσεις μπορεί να κουρευτούν και οι μετοχές και τα κρυπτονομίσματα να καταρρεύσουν. Δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον χρυσό.

Μα πόσοι είναι αυτοί, θα ρωτήσει κάποιος, εκτός από τους πλούσιους και τους επενδυτές που μπορεί να αγοράζουν χρυσό; Αν η προγιαγιά της φίλης μου μπορούσε να απαντήσει, θα μας έλεγε αντί να αγοράζουμε καινούριο κινητό κάθε χρόνο και κάθε είδους gadget που κυκλοφορεί, θα ήταν καλύτερα να επενδύαμε σε κανένα χρυσό δαχτυλίδι ή βραχιόλι.

Τα ηλεκτρονικά μετά από κάποιο διάστημα θα τα πετάξουμε σε κανένα συρτάρι ή στην ανακύκλωση. Αντίθετα, ο χρυσός μπορεί και να μας βγάλει από τη δύσκολη στιγμή.