Πέρσι τέτοια εποχή, την επικαιρότητα απασχολούσε ο νέος (είχαν προηγηθεί κι άλλοι) καβγάς μεταξύ υπουργείου Υγείας και υπουργείου Οικονομικών, ή πιο σωστά υπουργού Υγείας και υπουργού Οικονομικών, για την τύχη της υπηρεσίας ασθενοφόρων.
Στις αρχές του φθινοπώρου, το Προεδρικό, χωρίς να κάνει κάποια επίσημη δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διέρρευσε στα ΜΜΕ την πληροφορία ότι «θα το πάρει πάνω του ο Πρόεδρος» και θα αποφασίσει εκείνος. Σύντομα, μάλιστα, όπως μας έλεγαν, θα ανακοινώσει την απόφαση του.
Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η τότε υπουργός Υγείας είχε ετοιμάσει νομοσχέδιο που αφορούσε τη δημιουργία ανεξάρτητου τμήματος στο Υπουργείο της, το οποίο θα αναλάμβανε τη διαχείριση των ασθενοφόρων και ο υπουργός Οικονομικών, ήθελε, για καθαρά οικονομικούς λόγους, σε περιβάλλον ΓεΣΥ, ο ΟΚΥπΥ να συνεχίσει να διαχειρίζεται τα ασθενοφόρα και να παίρνει τα εκατομμύρια από τον ΟΑΥ.
Το… σύντομα του Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου μάς πήρε στον Νοέμβριο, όταν ξαφνικά κάποιοι στο Προεδρικό αποφάσισαν, μεταξύ πρωινού καφέ και ψιλοκουβέντας, ότι δεν είναι ανάγκη να γίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Στην εξελιγμένη και σύγχρονη Κύπρο, μπορούμε να βαφτίσουμε κάποιον στο Υπουργείο ως Έφορο, να κάνουμε και μια επιτροπή και ξοφλήσαμε. (Αξίζει να αναφερθεί ότι κάτι τέτοιο περιλάμβανε νομοσχέδιο του 2020, το οποίο είχε απορριφθεί από όλα τα κόμματα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς).
Το έμαθαν οι οργανωμένοι ασθενείς και τον Δεκέμβριο του 2023 η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου εξαπέλυσε επίθεση κατά της Κυβέρνησης. Είχαν πολλά μαζεμένα οι οργανωμένοι ασθενείς τότε και επίσημα και δημόσια ενημέρωσαν τους πολίτες. Όλα σχετίζονταν με την οικονομικίστικη αντιμετώπιση των ζητημάτων της υγείας από την Κυβέρνηση. Μεταξύ των ζητημάτων αυτών και τα ασθενοφόρα.
Όπως ήταν αναμενόμενο και ευκόλως προβλεπόμενο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε την ΟΣΑΚ στο Προεδρικό τον Ιανουάριο του ’24. Ζήτησε μάλιστα από την ΟΣΑΚ να του ετοιμάσει μελέτη/πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί μια υπηρεσία ασθενοφόρων σε ένα κράτος που θέλει να ονομάζεται ευρωπαϊκό και σύγχρονο.
Έκαναν οι οργανωμένοι ασθενείς την έκθεση τους και ως πρώτη επιλογή κατέγραψαν το ομολογουμένως καλύτερο μοντέλο, το οποίο ακολουθούν κράτη με τεράστια εμπειρία και αξιοσημείωτες επιδόσεις στην προνοσοκομειακή περίθαλψη. Η πρόταση αυτή αφορούσε την δημιουργία υφυπουργείου/Υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων, στο οποίο θα συστεγάζονται, πυροσβεστική υπηρεσία, ασθενοφόρα και πολιτική άμυνα.
Όσοι δηλαδή τρέχουν σε περιπτώσεις κρίσεων να μας σώσουν και να μας βοηθήσουν.
Δεύτερη επιλογή, η ίδρυση μιας ανεξάρτητης Αρχής ασθενοφόρων η οποία θα διαχειρίζεται τα ασθενοφόρα, που πρέπει να τονίσουμε ότι πρόκειται για την υπηρεσία που στην κυριολεξία κρατά στα χέρια της τη ζωή μας.
Τρίτη επιλογή, την οποία η ΟΣΑΚ απορρίπτει στο κείμενο που κατέθεσε στον Πρόεδρο, η λειτουργία ανεξάρτητου τμήματος στο υπουργείο Υγείας.
Πληροφορίες τον τελευταίο μήνα αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος, ο οποίος εδώ και πέντε μήνες μελετά τη μελέτη της ΟΣΑΚ (και θα ανακοίνωνε την απόφαση του από τον Οκτώβριο του 2023 κατά τ’ άλλα), ετοιμάζεται να καλέσει εκ νέου στο Προεδρικό τους οργανωμένους ασθενείς για να τους ανακοινώσει την επιλογή του.
Κάποιοι μάλιστα διαρρέουν, σκόπιμα, προκειμένου να «συγκόψουν» αντιδράσεις, ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει διαλέξει την τρίτη επιλογή. Δηλαδή, τη δημιουργία τμήματος στο Υπουργείο Υγείας. Πιέζει μάλιστα τον υπουργό Υγείας να τελειώνει με τον Συνήγορο του Ασθενή, ώστε να ρίξει «τυράκι» στην ΟΣΑΚ, για να κάνει πίσω για τα ασθενοφόρα.
Ευχόμαστε να διαψευστούν οι συγκεκριμένες πληροφορίες γιατί, αν επιβεβαιωθούν, θα αποδειχθεί πλέον, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι πολιτικές σε αυτό το κράτος χαράζονται και προωθούνται ανάλογα με το κόστος και με το όσο πιο λίγος θα είναι ο μπελάς και η προσπάθεια.
Επί της ουσίας, ή θέλουμε να κάνουμε τομές και ξοδεύουμε για την υπηρεσία που σώζει τις ζωές των πολιτών, ή απλά θέλουμε να βάζουμε «ν» μπροστά από προεκλογικές μας δεσμεύσεις και να λέμε απλά ότι τις υλοποιήσαμε (όπως-όπως).
Ευχόμαστε επίσης, και η ΟΣΑΚ να παραμείνει σταθερή στις θέσεις της.