«Σε κάθε αρχή μαζί» τιτλοφορείται το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση, το οποίο στόχο έχει την ενίσχυση των μαθητών και των μαθητριών, αλλά και την ανακούφιση του οικογενειακού προϋπολογισμού, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας. Από το πολυδιαφημισμένο πακέτο μέτρων αναμένεται να επωφεληθούν πέραν των 45.000 μαθητών, με το συνολικό ύψος των μέτρων να κοστολογείται γύρω στα 9,5 εκατομμύρια ευρώ.
Πιο αναλυτικά το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Α) Επιχορήγηση 100 ευρώ για αγορά σχολικών ειδών ανά μαθητή της Α’ Δημοτικού, της Α’ Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου και Τεχνικής Σχολής. Από το μέτρο θα επωφεληθούν περίπου 26.000 μαθητές, με το κόστος να ανέρχεται σε ποσό ύψους 2,6 εκατομμυρίων ευρώ.
Β) Επιχορήγηση 200 ευρώ για την αγορά τάμπλετ σε όλους τους μαθητές της Γ’ Δημοτικού και επιχορήγηση 400 ευρώ για την αγορά φορητού υπολογιστή σε όλους τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου. Από το μέτρο θα επωφεληθούν περίπου 17.000 μαθητές, με το κόστος να ανέρχεται σε ποσό ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.
Γ) Επιχορήγηση 150 ευρώ για οικογένειες που είναι δικαιούχες επιδόματος τέκνου, των οποίων τουλάχιστον τρία τέκνα φοιτούν στην Προδημοτική, Δημοτική, Μέση και Τεχνική Εκπαίδευση. Στους δικαιούχους του μέτρου συμπεριλαμβάνονται και οικογένειες, οι οποίες έχουν παιδιά που φοιτούν στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Δ) Επιχορήγηση 150 ευρώ για οικογένειες των οποίων τουλάχιστον τρία τέκνα φοιτούν σε δημόσια σχολεία Προδημοτικής, Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης και δεν είναι δικαιούχες οποιουδήποτε από τα πιο πάνω μέτρα. Από τα μέτρα Γ και Δ θα επωφεληθούν μέχρι 5.900 οικογένειες και το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους 900.000 ευρώ.
Ε) Έκπτωση στα κόμιστρα των δημόσιων επιβατικών μεταφορών για μαθητές Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης. Το μέτρο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το κόστος των ετήσιων κομίστρων για κάθε μαθητή να μειωθεί από 200 σε 30 ευρώ και των μηνιαίων κομίστρων από 10 σε 5 ευρώ. Από το μέτρο θα επωφεληθούν περίπου 20.000 μαθητές και το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στο 1 εκατομμύριο ευρώ.
Και τώρα ας πάμε στο διά ταύτα. Όπως έχει γίνει γνωστό, τα εισοδηματικά κριτήρια που αποτελούσαν κανόνα στα έως τώρα αντίστοιχα προγράμματα, δεν θα λαμβάνονται υπόψη σε αυτό το πακέτο. Με άλλα λόγια, δικαιούχοι του πακέτου μέτρων θα είναι οικογένειες με το πενιχρό ετήσιο εισόδημα των 20.000 ευρώ, αλλά και οικογένειες που λαμβάνουν το ίδιο ποσό σε ένα μήνα! Πώς είναι αλήθεια δυνατόν η κυβέρνηση να ξοδεύει αλόγιστα 9,5 εκατομμύρια ευρώ για να δοθούν τα ίδια ποσά σε πλούσιους και φτωχούς, αμελητέα για τους πρώτους, ψίχουλα αλλά πολύτιμα για τους δεύτερους. Αντί δηλαδή να πριμοδοτούνται αποκλειστικά οι ευάλωτες οικογένειες και να επωφελούνται τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη από τέτοιου είδους μέτρα, μαζί θα επωφελούνται και εκατομμυριούχοι. Είναι αυτό κοινωνική πολιτική κύριε Πρόεδρε; Δεν θα ήταν δικαιότερο, αν για παράδειγμα, του μέτρου της επιχορήγηση των 100 ευρώ για αγορά σχολικών ειδών επωφελούνταν όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων; Ή μήπως είναι δίκαιο κύριε Πρόεδρε να λαμβάνουν 150 ευρώ οικογένειες με τρία παιδιά που φοιτούν στην ιδιωτική εκπαίδευση; Διότι φαντάζομαι ότι για να φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία προφανώς η οικογένεια έχει την οικονομική επιφάνεια που απαιτείται για να στείλει τα παιδιά της σε ιδιωτικά σχολεία.
Είπαμε κύριε Πρόεδρε να είστε δίπλα στους μαθητές και στις οικογένειές τους, αλλά όχι κι έτσι. Η επιδοματική πολιτική θα πρέπει πάντοτε να είναι στοχευμένη, λελογισμένη και να βασίζεται σε ορθολογικές βάσεις. Διαφορετικά θα έχουν δίκαιο όσοι σας κατηγορούν για μέτρα… επικοινωνιακού χαρακτήρα.
panayiota.charalambous@phileleftheros.com