Μια από τις μεγαλύτερες εισβολές στα περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου πραγματοποιεί η Ουκρανία σε εδάφη της Ρωσίας.
Όταν ξεκίνησε, την περασμένη Τρίτη, έμοιαζε με μια ακόμα επιχείρηση-πυροτέχνημα από μία από τις παραστρατιωτικές ομάδες ρώσων αντικαθεστωτικών. Στη συνέχεια έγινε σαφές πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν εισβάλει με χιλιάδες άνδρες και βαρύ οπλισμό σε ρωσικό έδαφος.
Η καταδρομική επιχείρηση μιας ισχυρής μηχανοκίνητης δύναμης στην περιοχή του Κουρσκ είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν οι γραμμές άμυνας της Μόσχας. Οι ουκρανικές δυνάμεις έφτασαν σε απόσταση ως και 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα, προκαλώντας καταστροφές στον αντίπαλό τους, καταλαμβάνοντας οικισμούς και συλλαμβάνοντας δεκάδες αιχμάλωτους.
Η εξέλιξη αυτή έχει θορυβήσει τη Ρωσία. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, ενώ στην περιοχή καταφθάνουν εσπευσμένα σημαντικές στρατιωτικές ενισχύσεις.
Πρόκειται για μια παράτολμη κίνηση από πλευράς του Κιέβου και ειδικά του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες πίεζε τους στρατιωτικούς του για αυτή την επίθεση. Η Ουκρανία έδειχνε να χάνει τον πόλεμο και έπρεπε να κάνει κάτι δραματικό για να αντιστρέψει την κατάσταση.
Εισβάλλοντας στη Ρωσία, επιδιώκει να μεταφέρει την πίεση στην άλλη πλευρά. Δεν είναι και λίγο για την ρωσική πλευρά να δέχεται την πρώτη εισβολή σε έδαφός της από το μακρινό 1941.
Επιπλέον, ο ουκρανικός στρατός είναι πιθανό να προσπαθεί να διασπάσει τις ρωσικές δυνάμεις από άλλα τμήματα του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, αναγκάζοντας τη Ρωσία να μεταφέρει στρατιώτες της εκεί που γίνονται οι επιθέσεις. Το ίδιο, όμως φαίνεται πως έκαναν και οι ουκρανικές δυνάμεις για αυτό και είναι κίνηση με μεγάλο ρίσκο. Ταυτόχρονα, αν η Ουκρανία σκοπεύει πράγματι να καταλάβει και να διατηρήσει τα ρωσικά εδάφη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητη η παραμονή ενός σημαντικού αριθμού στρατευμάτων στην περιοχή.
Μπορεί αυτή η αντεπίθεση να αλλάξει τη ροή του πολέμου; Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί και πως αυτό είναι κάτι που το Κίεβο γνωρίζει. Για αυτό και ενδεχομένως η στρατιωτική επιτυχία αυτής της επιχείρησης θα μετρηθεί από το πόσο μεγάλες θα είναι οι απώλειες της Μόσχας και πόσο θα πληγεί το κύρος της.
Εάν οι μάχες διαρκέσουν μεγάλο διάστημα και το τίμημα για τους Ρώσους είναι υψηλό, οι Ουκρανοί μπορεί να έχουν οφέλη. Δεν αποκλείεται η εισβολή στο ρωσικό έδαφος να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης σε πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για τερματισμό των συγκρούσεων. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι έτοιμος να ρισκάρει.