ΟΣΟ περνά ο χρόνος τόσο μειώνεται και η αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Αυτό ήθελε εξαρχής η κατοχική δύναμη. Να εδραιώνει διά των τετελεσμένων που επιβάλλει βαθμηδόν την κατοχική παρουσία της. Αυτή είναι η τακτική της από το 1974 και εντεύθεν, η οποία στοχεύει επιβολή επί του εδάφους των επιδιώξεων της.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυπριακή πλευρά, μπορεί σε αυτή την πενηντάχρονη πορεία, από την εισβολή και εντεύθεν, να έχει διαπράξει λάθη, οι χειρισμοί να μην ήταν εκείνοι που έπρεπε, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις προθέσεις της. Είναι η πλευρά που επείγεται για συμφωνία στο Κυπριακό. Είναι η ελληνική πλευρά, που θέλει λύση για ανατραπούν τα κατοχικά δεδομένα, να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Γι αυτό και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την ελληνική πλευρά, όχι τώρα αλλά διαχρονικά, ότι είναι «βολεμένη» και δεν θέλει λύση. Το σημειώνουμε αυτό καθώς τέτοιοι ισχυρισμοί διατυπώνονται από διάφορους εντός και εκτός Κύπρου. Πρόκειται για επιδερμικές προσεγγίσεις.

ΔΕΝ μας ενδιαφέρει η απόδοση ευθυνών, αλλά οφείλουμε να αναφερθούμε στα πραγματικά δεδομένα. Η κατοχική πλευρά από το 1974 και εντεύθεν διά της τακτικής της άρνησης και της αδιαλλαξίας βαθμηδόν αναβαθμίζει τις απαιτήσεις της. Φθάσαμε δε στο σημείο για να προσέλθει σε συνομιλίες ζητά, απαιτεί, να αναγνωριστεί η αποσχιστική οντότητα. Αξιώνει την αναγνώριση των αποτελεσμάτων της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει. Δεν θα το αποδεχθεί κανένας Ελληνοκύπριος.

ΤΗΝ ίδια ώρα, η εικόνα αυτή πρέπει να ανατραπεί. Για εμάς προέχει να επιτευχθεί συμφωνία, δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη. Λύση, η οποία θα στηρίζεται στις αρχές δικαίου και το κοινοτικό κεκτημένο.

ΑΥΤΑ δεν είναι θεωρίες. Γιατί εάν θέλουμε μια συμφωνία να λειτουργήσει σε αυτή τη βάση θα πρέπει να στηρίζεται. Πώς θα γίνει αυτό; Με εργαλεία άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία, μέσω για παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και αξιοποιώντας ως Κυπριακή Δημοκρατία τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα, τη γεωπολιτική μας προίκα.

ΔΕΝ τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Αλλά οφείλουμε να προσπαθήσουμε τα πάντα ώστε να ανατραπούν τα κατοχικά δεδομένα. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες, εδώ και πενήντα χρόνια, απέτυχαν. Αξίζει να δοκιμαστούν κι άλλες προσεγγίσεις στο Κυπριακό. Αυτό επιβάλλεται να γίνει. Και το συντομότερο.