Ας αρχίσουμε με τους αριθμούς που μαζέψαμε για την Ολυμπιάδα του Παρισιού. Είναι η 106η και η πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι η μόνη, μαζί με το Λονδίνο, που έχουν διοργανώσει 3 Ολυμπιάδες.

Οι Αγώνες του 2020 στο Τόκιο αναβλήθηκαν λόγω του covid και μεταφέρθηκαν το 2021.

Σε «πολλά δισεκατομμύρια» υπολογίζονται οι άνθρωποι που θα παρακολουθήσουν τους αγώνες από την τηλεόραση.  

350.000 ώρες θα είναι συνολικά η τηλεοπτική κάλυψη όλων των αγώνων, συμπεριλαμβανομένης και της χθεσινής Τελετής Έναρξης.

35 θα είναι οι τοποθεσίες όπου θα διεξαχθούν αγωνίσματα. Η πρωτοτυπία του Παρισιού, είναι ότι λίγοι αγώνες θα διεξαχθούν σε ανοικτά ή κλειστά στάδια. Οι περισσότεροι θα γίνουν σε «τοποθεσίες-σύμβολα» της πόλης, όπως στον Σηκουάνα, στο Γκραν Παλέ, στο Λούβρο, στους Κήπους των Βερσαλλιών, στον Πύργο του Άιφελ και σε άλλα πολλά.

10.500 αθλητές θα συμμετάσχουν στους αγώνες, σχεδόν από όλο τον κόσμο.

2 είναι οι χώρες που δεν θα λάβουν μέρος. Είναι η Ρωσία και η Λευκορωσία, που έχει απαγορευθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή η συμμετοχή τους, λόγω της εμπλοκής τους στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Παρ’ όλα αυτά …

… σε 15 αθλητές και αθλήτριες από τη Ρωσία και 18 από την Λευκορωσία, επετράπη να συμμετάσχουν έχοντας δηλώσει οι ίδιοι ότι θα αγωνιστούν ατομικά ως «Ουδέτεροι Αθλητές». Ο αγγλικός όρος είναι «Individual Neutral Athletes». Όλοι αυτοί, έχουν αποκηρύξει τις αντίστοιχες χώρες τους για την εισβολή στην Ουκρανία, και προφανώς ζουν σε εξορία.

20.000 είναι οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι (περισσότεροι, δηλαδή από τους αθλητές;!!!).

45.000 οι εθελοντές.

Και πλέον των 600.000 τα γεύματα που θα σερβίρονται κάθε μέρα στο Χωριό των αθλητών.

1η εβδομάδα της Κάμαλα Χάρις με το χρίσμα της υποψηφίου για την Προεδρία της Αμερικής και έχουμε συγκεντρώσει μερικούς ενδιαφέροντες αριθμούς:

$231 εκατ., συγκέντρωσε από χορηγίες τις πρώτες μέρες της προεδρικής της καμπάνιας, στην οποία ήδη αρχίζει να μειώνει την διαφορά της από τον Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως στις λεγόμενες String States, δηλ. στις Πολιτείες όπου το αποτέλεσμα παίζεται «μια από εδώ, μια από εκεί» και μπορεί να καταλήξει οπουδήποτε.

5 είναι τώρα αυτές οι «ταλαντευόμενες» Πολιτείες και η Χάρις, παρ’ όλο που έχει μειώσει τις διαφορές, είναι ακόμα πίσω στις 4. Συνολικά, όμως, έχει μικρύνει σημαντικά τη διάφορά που άφησε πίσω του ο Τζο Μπάντεν.

5 μονάδες μπροστά είναι το μεγαλύτερο προβάδισμα του Τραμπ, και είναι στην Πολιτεία της Αριζόνα. Όμως, όσο ήταν ακόμα στην κούρσα ο Μπάιντεν, η διαφορά υπέρ του Τραμπ ήταν στις 10 μονάδες.

2%, τέλος, είναι το προβάδισμα του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών σε Τζόρτζια και Πενσιλβανία, μόλις 1% στο Μίσιγκαν, ενώ στο Ουισκόνσιν είναι «ισόπαλοι».

Το καλύτερο, πάντως, νέο για την Κάμαλα Χάρις είναι ότι οι Ομπάμα (Μπαράκ και Μισέλ) την πήραν τηλέφωνο προχθές και της ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν την υποψηφιότητά της.

Στα λίγα δικά μας:

1, και βάλε, χρόνο μελετά η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων χωρίς να λάβει τελικές αποφάσεις, ενώ μελέτη-πρόταση την οποία καθ’ υπόδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ετοίμασε και κατέθεσε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου εξακολουθεί να βρίσκεται στα συρτάρια του Προεδρικού.  

> Αν είχανε φωνή αυτά τα συρτάρια διαχρονικά, θα διαολόστελναν πολλούς.

Τέλος, 2 απώλειες στην Κύπρο, που προσωπικά με στεναχώρησαν πολύ.

> Του σκηνοθέτη  και συγγραφέα Άντης Ροδίτη, που απεβίωσε το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 78 ετών (τα βιβλία του, «Δέκα Χιλιάδες Μέλισσες», «Κουράγιο Πηνελόπη» και «Γράμματα στην Μητέρα του Κώστα Μόντη», είναι από τα καλύτερα που διάβασα, και ας μην συμφωνούσα πάντα με τις θέσεις του).

> Και της διακεκριμένης πιανίστριας, Βίκυς Στυλιανού, που έφυγε χθες από τον μάταιο ετούτο κόσμο. Τη θυμάμαι απ’ την περίφημη Ορχήστρα των Χρωμάτων του Μάνου Χατζιδάκι. Είμαι σίγουρος πως θα σμίξουν πάλι. Η Βίκυ, σύντροφος ζωής του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή και επίτιμου μαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, Άλκη Μπαλτά, γεννήθηκε στην Αθήνα. Και εκεί, στο Κοιμητήριο της Ηλιούπολης θα την αποχαιρετίσουμε την ερχόμενη Τρίτη. 

(*) Κάθε Σάββατο, η Στήλη βλέπει τα Πρόσωπα και Προσωπεία μας με την ματιά των αριθμών.