Mπορεί το περιστατικό να είναι μεμονωμένο. Μπορεί και όχι, με λιγότερο άτυχους τους ταλαιπωρημένους και παραπονούμενους πελάτες. Το συγκεκριμένο πάντως είναι πρωτόγονο με πολλαπλές επιπτώσεις όχι μόνο για τη φήμη της (άγνωστης μέχρι τώρα) ξενοδοχειακής επιχείρησης που «επιλέγει» να τη διακινδυνεύει αλλά και του τουρισμού μας γενικότερα, την ώρα μάλιστα που η φετινή συγκυρία  δεν αφήνει περιθώρια για αριθμητικές επιδόσεις. Η ανησυχητική είδηση και περιέχει και την άχρηστη πληροφορία της εβδομάδας: «Oι συλληφθέντες είναι 28χρονος αλλοδαπός …ασχολείτο με το …θέμα του καθαρισμού …της πισίνας καθώς και 57χρονος προϊστάμενός του …Ευρωπαίος πολίτης». Το δικαστήριο απέρριψε αίτημα της Αστυνομίας για σύλληψη και του διευθυντή της μονάδας για παράνομη ανάθεση στον «αλλοδαπό» άλλων καθηκόντων από τα προβλεπόμενα στους όρους εργασίας. Για την (πιθανόν κυπριακή) ταυτότητα του διευθυντή δεν μας είπε η είδηση. Αν ήταν ξένος, μάλλον θα το έλεγε…

Το αρμόδιο υφυπουργείο Τουρισμού έχει υποχρέωση να πραγματοποιεί περιοδικούς και ουσιαστικούς ελέγχους στα τουριστικά καταλύματα. Το ίδιο και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, Υπουργείο Υγείας), στον δικό τους τομέα η καθεμιά. Ατυχήματα μπορούν να συμβούν με θύματα πελάτες (λουόμενους και μη), εργαζόμενους ή παροχείς υπηρεσιών (κυρίως συντήρησης). Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2023 ειδικό πρόγραμμα επιθεωρήσεων σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και υποστατικά διανομής έτοιμων φαγητών σκοπεύοντας στην ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων στους τομείς αυτούς ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα εργατικά ατυχήματα, οι επαγγελματικές ασθένειες και τα επικίνδυνα περιστατικά. Είναι γεγονός ότι οιέλεγχοι αυτοί, από τη φύση τους, δεν μπορούν να διασφαλίσουν πλήρως την ομαλή, ασφαλή και ποιοτική λειτουργία των ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων. Είναι όμως χρήσιμοι γιατί ενημερώνουν και ενθαρρύνουν διαχειριστές και προσωπικό για την υλοποίηση κατάλληλου σχεδιασμού και προληπτικών δράσεων. Μπορούν ακόμα να διαπιστώσουν αν τα υποστατικά πληρούν στην πράξη το σύνολο των απαιτήσεων της νομοθεσίας και τους όρους των αδειών που αυτή προβλέπει, ξεκινώντας από την πολεοδομική και την άδεια οικοδομής. Άλλωστε αυτά αποτελούν (κανονικά) προϋποθέσεις για να αξιοποιήσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις κάποιο από τα δεκαπέντε τόσα σχέδια κινήτρων και επιχορηγήσεων. Με την ευκαιρία να πούμε πως η υλοποίηση απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για κατεδάφιση τμήματος που είχε ανεγερθεί παράνομα σε πεντάστερο ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα (σημ.: είχε προηγηθεί αντίστοιχη απόφαση για δυο πρόσθετους ορόφους στη Σωτήρα) αποτελεί ένα αυτονόητο βήμα, ασυνήθιστο στο μη φυσιολογικό κράτος μας…

Στην ιστοσελίδα του υφυπουργείου (www.tourism.gov.cy), ανάμεσα στα σχέδια που προσφέρονται δεν περιλαμβάνεται οποιοδήποτε που να αναφέρεται στην εφαρμογή συστημάτων ποιότητας και περιβαλοντικής διαχείρισης και την πρόληψη και τον αποτελεσματικό (αυτο)έλεγχο της λειτουργίας τους. Δεν υπάρχει οτιδήποτε που να ενεργοποιεί το ενδιαφέρον για διασφάλιση ποιότητας, εκτίμηση κινδύνου και ασφάλεια, την ώρα που γνωρίζουμε πως, τα τελευταία χρόνια, οι στατιστικές για ατυχήματα δεν είναι μηδενικές.

 Πριν λίγες μέρες ο υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε σε «κάποια αρνητικά δημοσιεύματα που αδικούν τον τουρισμό της χώρας μας στο σύνολό του». Ελπίζουμε να μην κατατάσσει κι αυτό το κείμενο στα αρνητικά. Αν συμβαίνει αυτό, σημαίνει πως τα προβλήματα θα συνεχίσουν! Οι συγκεκριμένες υπομνήσεις παραπέμπουν σε βασικές πτυχές που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών υπηρεσιών της Κύπρου. Οι αρμόδιοι το γνωρίζουν πως στον μεσογειακό χώρο, ένα από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα μεγάλος και η κάθε λεπτομέρεια έχει τη σημασία της. Μπορεί η ποιοτική (με τη διευρυμένη και ουσιαστική έννοια –  όχι απλά με την «πολυτέλεια») αναβάθμιση των ξενοδοχείων και λοιπών καταλυμάτων να αυξάνει σε κάποιο ποσοστό το κόστος λειτουργίας τους, οι επισκέπτες όμως πρόθυμα θα πλήρωναν την αντίστοιχη αύξηση στις χρεώσεις κι ας ήταν κατά τι λιγότεροι. Η μαγεία των αριθμών του μαζικού τουρισμού ουδόλως διασφαλίζει τη διάρκεια και τη βιωσιμότητα του τομέα και το συνολικό όφελος στην κοινωνία, σε οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς όρους.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και μόνο η άγνοια θα «δικαιολογούσε» την αδιαφορία!

Υ.Γ.: Διευκρίνιση: Έχω μακρόχρονη εμπειρίαστα θέματα ποιότητας αλλά δεν παρέχω συμβουλευτικές υπηρεσίες…