Αγώνες που, δυστυχώς, γίνονται με δύο ανοικτούς πολέμους – και δεν νομίζω να μπορεί ή και να θέλει κανένας από τους «αθανάτους» των εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, να θέσει σε ισχύ την τήρηση εκείνης της Συνθήκης επάνω στη οποία δημιουργήσαμε, οι Έλληνες, τους Αγώνες, που έλεγε ότι κάθε πόλεμος πρέπει να σταματήσει για να αρχίσουν αυτοί!.. Η περίφημη «Ολυμπιακή Εκεχειρία».
Η αλήθεια είναι ότι φοβάμαι πολύ αυτούς τους Αγώνες. Μέσα στο ζοφερό γεωπολιτικό περιβάλλον των ημερών, θυμάμαι –14 ετών έφηβος ήμουν τότε– τη σφαγή του Μονάχου τον Σεπτέμβριο του 1972.
Ήταν μια τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων εκείνης της χρονιάς στο Μόναχο της Δυτικής Γερμανίας, από οκτώ μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης».
Οι μαχητές, όπως ανέκαθεν αρέσκονταν να ονομάζονται, διείσδυσαν στο Ολυμπιακό Χωριό, σκότωσαν δύο μέλη της ισραηλινής Ολυμπιακής ομάδας και πήραν άλλους εννέα ομήρους, οι οποίοι αργότερα σκοτώθηκαν μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια διάσωσης.
Τώρα, με ανοικτό το μέτωπο της Γάζας, αλλά και εκείνο στην Ουκρανία (884 μέρες σήμερα από την εισβολή της Ρωσίας, την κατάκτηση εδαφών και προσάρτησή τους στη δική της επικράτεια, με δημοψηφίσματα απολύτως κίβδηλα), ο κόσμος μας, ιδιαίτερα δε η Ευρώπη, δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.
Η Ρωσία, που προκάλεσε και συνεχίζει τον πόλεμο αυτόν, έχει ήδη αποκλειστεί από τους Αγώνες του Παρισιού.
Το Ισραήλ, που είναι και αυτό σε πόλεμο, κατά της Χαμάς, θα συμμετάσχει. Γιατί κρίθηκε ότι, όπως και η Ουκρανία, δεν ξεκίνησε τον πόλεμο, αλλά υπέστη μια βάρβαρη σφαγή άμαχων πολιτών την 7η Οκτωβρίου πέρυσι.
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο Παρίσι, μαθαίνουμε ότι είναι δρακόντεια. Ειδικές δυνάμεις, όχι μόνο εγχώριες, αλλά και από πολλά μέρη του κόσμο, είναι ήδη σε επιφυλακή.
Η Γαλλία έχει πληγεί αρκετές φορές από τρομοκρατικά κτυπήματα φανατικών ισλαμιστών.
Το Παρίσι είναι η 2η πόλη που θα φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες για 3η φορά. Η άλλη, είναι το Λονδίνο.
Οι προηγούμενοι αγώνες, οι 105οι στο Τόκιο το 2020, δεν έγιναν λόγω της πανδημίας της Covid-19 και μεταφέρθηκαν στο 2021.
Το κόστος αυτών των αγώνων στο Παρίσι αναμένεται να φτάσει τα €9δισ. Οι δικοί μας, στην Αθήνα το 2004, κόστισαν περίπου το ίδιο πόσο. Αλλά όπως μου εξήγησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, τα πολλά λεφτά τότε ξοδεύτηκαν για υποδομές (αεροδρόμιο, αυτοκινητόδρομου, κ.λπ.), που βέβαια έχουν μείνει.
Το Παρίσι, από την άλλη, δεν έκτισε κανένα καινούργιο στάδιο. Πολλοί αγώνες θα διεξαχθούν σε «τοπόσημα» ιστορικά της πόλης, Π.χ., η Τελετή Έναρξης θα γίνει στον Σηκουάνα. Στο Γκραν Παλαί, θα γίνουν η Ξιφασκία και το Τάε Κβον Ντο. Στους Κήπους των Βερσαλλιών η Ιππασία. Και πίσω από τον Πύργο του Άιφελ, το Μπιτς Βόλει. Μια υπέροχη πρωτοτυπία, αντί να κτίσουν στάδια και εγκαταστάσεις, Αλλά είπαμε: Μακάρι τα μέτρα ασφαλείας να πιάσουν.
Σχεδόν σε κάθε Ολυμπιάδα έχουμε και κάποιο νέο άθλημα. Ως και το αγαπημένο μου γκολφ, μπήκε πρόσφατα στους Αγώνες. Φέτος στο Παρίσι, μπαίνει ως Ολυμπιακό αγώνισμα το breakdancing.
Εάν τους ξαναπάρει η Αθήνα, σκέφτομαι να προτείνω στη δική μας Ολυμπιακή Επιτροπή να θεσπίσει ως νέο Ολυμπιακό Αγώνισμα το τάβλι, το ζεϊμπέκικο ή τη φοροδιαφυγή!