Όποιος νόμιζε ότι, επειδή η Βουλή στο νόμο τον οποίο ψήφισε για το νέο πόθεν έσχες συμπεριέλαβε τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, το θέμα τελείωσε, λανθάνεται. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, το έντονο παρασκήνιο, με στόχο να εξαιρεθούν οι δύο ανεξάρτητοι αξιωματούχοι, συνεχίζεται και αυτή τη φορά βρίσκεται εντός του Προεδρικού.

Η στήλη είχε γράψει πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο για την άρνηση των Εισαγγελέων να περιληφθούν στη λίστα των αξιωματούχων που θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν κατάσταση περιουσιακών στοιχείων στη Βουλή, η οποία στη συνέχεια θα δημοσιοποιείται.

Υπενθυμίζουμε την επιστολή τους την οποία απέστειλαν στους πολιτικούς αρχηγούς και στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, όπου συζητείτο η τροποποίηση του περιβόητου πόθεν εσχες.

Ανέφεραν μεταξύ άλλων «…αφουγκραζόμενοι την απαίτηση της κοινωνίας για έλεγχο των προσώπων που κατέχουν δημόσιο αξίωμα (…) η Νομική Υπηρεσία έχει αποφασίσει όπως προωθήσει διαδικασία “αυτορρύθμισης” του Πόθεν Έσχες του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, κατά τον ίδιο τρόπο όπως και οι Δικαστές… Θα υποβάλλεται δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και των συζύγων τους και των ανηλίκων τέκνων τους, με τα ίδια ακριβώς στοιχεία που ζητούνται από τους δικαστές, στον πρόεδρο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου».

Και πρόσθεταν: «Δεν θα δημοσιοποιούνται, κατά τον ίδιο τρόπο όπως και αυτά των δικαστών, καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας διαφοροποιούνται από τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, αφού υπηρετούν έναν ανεξάρτητο θεσμό μακριά από οποιαδήποτε πολιτική επιρροή. Η δημοσιοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων (…) δεν θα εξυπηρετούσε τη διαφάνεια, αλλά αντίθετα θα υπέβαλλε (…) στην άσκοπη και αδικαιολόγητη υποχρέωση να εκτίθενται πλέον, ως εάν να ήταν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, στη δημοσιότητα και θα τους υποχρέωνε σε δημόσιο διάλογο προς αποκατάσταση της αλήθειας, ώστε να αντιμετωπίσουν κακόπιστα αναληθή σχόλια και τη δημιουργία της οποιασδήποτε εσφαλμένης και παραπλανητικής εικόνας…».

Παρά τις πιέσεις οι οποίες είχαν ασκηθεί, η πλειοψηφία της Επιτροπής Θεσμών δεν ενέδωσε στην απαίτηση για εξαίρεση των δύο Εισαγγελέων. Αφού εκείνη η προσπάθεια απέτυχε, στη συνέχεια αναπτύχθηκε εντονότατο παρασκήνιο με στόχο να δημιουργηθεί πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών ή στην ολομέλεια της Βουλής, ώστε να επιτευχθεί η εξαίρεση τους. Η προσπάθεια έπεσε στο κενό. Η Βουλή ψήφισε το νόμο και αμέσως μετά πήρε το δρόμο προς το Προεδρικό αφού πρέπει να τον υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, εκεί άρχισε ο νέος γύρος του παρασκηνίου με τον ίδιο στόχο, να εξαιρεθούν οι Εισαγγελείς. Επειδή, πλέον, από ένα νόμο δεν μπορεί να υπάρξουν εξαιρέσεις, το παρασκήνιο εστιάζεται στο να μην υπογράψει το νόμο ο Πρόεδρος και να τον στείλει πίσω στη Βουλή. Προς τούτο, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός επειδή συμπεριέλαβε τους δύο Εισαγγελείς.

Το Προεδρικό φέρεται να βρίσκεται σε έντονο προβληματισμό. Από τη μια, προφανώς, δεν θέλει να συγκρουστεί με τους Εισαγγελείς, από την άλλη, αφού προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, αν προσβληθεί στο Ανώτατο και πέσει, θα έχει ευθύνη και ο Πρόεδρος που τον υπέγραψε. Εκείνο, όμως, το οποίο πρωτίστως απασχολεί το Προεδρικό, είναι το κόστος από την κατακραυγή της κοινωνίας στο ενδεχόμενο που δεν ψηφιστεί ο νόμος και διαφανεί ότι κάτι τέτοιο θα εξυπηρετήσει την απαίτηση των Εισαγγελέων να εξαιρεθούν από τη λίστα.

Με δεδομένη την απαίτησή τους να εξαιρεθούν και με όλο το προκλητικό παρασκήνιο το οποίο προηγήθηκε, καθίσταται αμέσως απαράδεκτο το γεγονός ότι τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας από εκείνους οι οποίοι είναι άμεσα εμπλεκόμενοι.

Όλο το βάρος για την προκλητική υπόθεση βρίσκεται αυτή την στιγμή στα χέρια του Νίκου Χριστοδουλίδη. Πρέπει να ζυγίσει πολύ καλά αν δεν θα υπογράψει το νόμο και θα συγκρουσθεί με την κοινωνία, αποδεχόμενος τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας περί αντισυνταγματικότητας.

Ο Πρόεδρος οφείλει να επιμετρήσει δύο ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές. Πρώτον, ότι η κοινωνία έχει καταστήσει πλειστάκις σαφές ότι απαιτεί πλήρη διαφάνεια για όλους τους χρυσοπληρωμένους αξιωματούχους. Δεύτερον, ότι ειδικά η Νομική Υπηρεσία όφειλε να είναι η πρώτη που θα απαιτούσε να ελέγχεται δημοσίως για τα περιουσιακά δεδομένα των Εισαγγελέων. Επειδή ήδη στην Ιστορία έχει καταγραφεί η φυλάκιση Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως για υπόθεση διαφθοράς.

Ο Πρόεδρος οφείλει να εφαρμόσει όσα διακήρυττε προ της εκλογής του. Να υπογράψει το νόμο. Αν οι δύο Εισαγγελείς πιστεύουν ότι είναι αντισυνταγματικός, ας αποταθούν οι ίδιοι στο Ανώτατο και να βρεθούν εκείνοι σε σύγκρουση με την κοινωνία.

Ιδού η Ρόδος κύριοι…