Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια σταθερή πρωτιά για την Κύπρο. Είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν μεγάλα ποσοστά καισαρικών γεννήσεων έναντι φυσιολογικών τοκετών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της συναδέλφου Μαριλένας Παναγή, το 2022, οι συνολικές γεννήσεις στην Κύπρο ήταν 10.373 και το 60% είχε γίνει με καισαρική τομή. Για το 2023, σύμφωνα με το λογισμικό του ΓεΣΥ το ποσοστό των τοκετών που πραγματοποιήθηκε με καισαρική τομή έφτασε το 62,31%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω του 30%.
Εύλογα συμπεραίνει κανείς ότι μεγάλο ποσοστό των καισαρικών που γίνονται είναι αχρείαστες, με την έννοια πως δεν διενεργούνται γιατί συντρέχουν λόγοι υγείας είτε για το παιδί είτε για τη μητέρα. Και επειδή μικρός τόπος είμαστε και λίγο πολύ συζητούμε τα πάντα μεταξύ μας, ξέρουμε πως πολλές καισαρικές γίνονται γιατί οι μητέρες το ζητούν για να αποφύγουν τους πόνους της φυσιολογικής γέννας, αλλά και γιατί οι γιατροί τις προτιμούν, επειδή είναι πιο ακριβές και σαφώς πιο βολικές.
Τώρα το υπουργείο Υγείας και ο ΟΑΥ θέλουν να το αλλάξουν αυτό. Το σκεπτικό είναι απλό. Θα δίνονται κίνητρα χρηματικά ώστε να επιβραβεύονται οι γιατροί που θα καταγράφουν μικρά ποσοστά καισαρικών γεννήσεων και αντίθετα όσοι ξεπερνούν κάποια όρια θα πληρώνουν πέναλτι.
Θα λυθεί το ζήτημα με χρηματικά κίνητρα; Ποιος ξέρει. Μπορεί και να λειτουργήσει το θέμα, ειδικά αν οι γιατροί αναγκαστούν με αυτό τον τρόπο να προωθήσουν τον φυσιολογικό τοκετό, ο οποίος είναι ο προτιμότερος τρόπος για να έρθει στον κόσμο ένα μωρό.
Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Υπάρχουν μικρότερες πιθανότητες για επιλόχεια κατάθλιψη ή για επιπλοκές, ο χρόνος αποκατάστασης είναι πολύ πιο σύντομος, ενώ το μωρό αποκτά καλύτερη αναπνευστική λειτουργία, θωρακίζεται το ανοσοποιητικό του σύστημα και μεγαλώνοντας έχει μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, άσθματος, παχυσαρκίας ή αλλεργιών.
Κάθε γυναίκα πρέπει να μπορεί να επιλέξει τον τρόπο που θα γεννήσει. Για να κάνει την καλύτερη επιλογή για αυτή και το μωρό της πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένη. Να ξέρει τα υπέρ και τα κατά του φυσιολογικού τοκετού αλλά και της καισαρικής και να διαλέγει αυτό που θεωρεί καλύτερο.
Και σε αυτό καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξει ο γιατρός της. Όχι γιατί θα κερδίσει ή γιατί θα χάσει χρήματα αλλά γιατί είναι ο άνθρωπος που μια γυναίκα εμπιστεύεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την ώρα που θα φέρει στον κόσμο το παιδί της.
Η απόφαση να ριχθεί το βάρος στους γιατρούς είναι σωστή. Αλλά γίνεται με λάθος κίνητρα.