«Το νέο Συνταγματικό Δικαστήριο ενεργεί ως Συμβούλιο και εκδικάζει τέτοιες υποθέσεις. Το τι ελέγχει στην υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου και συζητείται και επανέρχεται στην υπόθεση αυτή είναι ότι για πρώτη φορά το Ανώτατο Δικαστήριο ως Συμβούλιο μελέτησε και αποφάσισε πώς ερμηνεύεται ο όρος ανάρμοστη συμπεριφορά, που είναι ο λόγος που μπορεί να οδηγηθεί σε απόλυση ένας κρατικός αξιωματούχους. Είναι μια πολύ χρήσιμη απόφαση που λέει ότι δεν πρόκειται για οποιαδήποτε μεμπτή ή κακή, αλλά μια συμπεριφορά τέτοιας βαρύτητας, που ο υπόλογος είναι ανίκανος να εκτελεί τα καθήκοντα του ή η υπηρεσία την οποία υπηρετεί, με τις πράξεις και τη συμπεριφορά του, έχει υποπέσει σε ανυποληψία».

Πρόκειται για μια τοποθέτηση άκρως σημαντική. Όχι μόνο επειδή η ουσία του περιεχομένου της είναι βαρύνουσας σημασίας σε σχέση με μια τόσο σοβαρή υπόθεση η οποία βρίσκεται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αλλά και εξαιτίας του ατόμου το οποίο προβαίνει σε αυτή την τοποθέτηση.

Πρόκειται για τον κύριο Κώστα Κληρίδη. Αφορά την υπόθεση παύσης του Γενικού Ελεγκτή την οποία εξετάζει το Ανώτατο και απαντούσε σε σχετική ερώτηση στην εκπομπή Άλφα Ενημέρωση. Εν πρώτοις, πρέπει να επισημανθεί ότι εκτός του ότι προέρχεται από μια προσωπικότητα με κύρος, συνοδεύεται και από τη βαρύτητα των αξιωμάτων στα οποία υπηρέτησε, δικαστής και Γενικός Εισαγγελέας. Συνδυασμός ιδιοτήτων, που για την υπό συζήτηση υπόθεση, δεν μπορεί να υπάρξει καταλληλότερος. Την αίτηση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη αιτείται ο Γενικός Εισαγγελέας και την απόφαση καλούνται να λάβουν δικαστές του Ανωτάτου, όπου ο κ. Κληρίδης είχε θητεύσει.

Ο κ. Κληρίδης εξηγεί πώς το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο λειτουργεί ως Συμβούλιο, ερμήνευσε τον όρο «ανάρμοστη συμπεριφορά» στην υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά και, ως εκ τούτου, δημιούργησε νομολογία. Δεσμευτική, ως η μοναδική, για τις υποθέσεις που την ακολουθούν.

Ας προσέξουμε, λοιπόν, την εξήγηση της νομολογίας: «Δεν πρόκειται για οποιαδήποτε μεμπτή ή κακή, αλλά μια συμπεριφορά τέτοιας βαρύτητας, που ο υπόλογος είναι ανίκανος να εκτελεί τα καθήκοντα του ή η υπηρεσία την οποία υπηρετεί, με τις πράξεις και τη συμπεριφορά του, έχει υποπέσει σε ανυποληψία».

Όχι μια οποιαδήποτε μεμπτή ή έστω κακή συμπεριφορά. Μια τέτοιας βαρύτητας συμπεριφορά, που να καθιστά ανίκανο τον υπόλογο να εκτελεί τα καθήκοντά του. Σε κανένα σημείο της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα δεν τίθεται θέμα ως προς την ικανότητα του Γενικού Ελεγκτή να εκτελεί τα καθήκοντά του. Σε όλα όσα επικαλείται, καυτηριάζεται η κριτική που ασκούσε, η επιμονή του σε ορισμένες θέσεις, επικρίνεται η έκφραση (με εξαιρετικά ισχυρή εμμονή) άποψης. Μια συμπεριφορά, δηλαδή, που στη χειρότερη των περιπτώσεων, μπορεί να θεωρηθεί από τους δικαστές μεμπτή. Άντε και κακή.

Ούτε και η δεύτερη πιθανότητα στην οποία αναφέρεται ο κ. Κληρίδης, να θεωρηθεί δηλαδή ότι η υπηρεσία την οποία υπηρετεί έχει υποπέσει σε ανυποληψία, ισχύει. Κι αυτό, επειδή σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εμφανίζεται με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αποδοχής. Άρα δεν τίθεται το παραμικρό θέμα ανυποληψίας. Αντιθέτως!

Πέραν της ερμηνείας της νομολογίας, όμως, από ένα άτομο το οποίο θήτευσε και ως δικαστής και ως Γενικός Εισαγγελέας, ο κ. Κληρίδης στη χθεσινή τοποθέτησή του αναφέρθηκε και στη συνεργασία που ο ίδιος είχε ως Γενικός Εισαγγελέας με την Ελεγκτική Υπηρεσία. Άκρως σημαντική: «Κατά τη θητεία μου, η εξαίρετη συνεργασία με την Ελεγκτική Υπηρεσία είχε οδηγήσει για πρώτη φορά σε καλά αποτελέσματα. Η μια πλευρά μελετά, ερευνά και εξιχνιάζει και τα δίνει στην άλλη πλευρά για να οδηγηθούν στο δικαστήριο. Είχαν οδηγηθεί δήμαρχοι και βουλευτές για θέματα διαφθοράς».

Η απόφαση στην πολύκροτη και πρωτοφανή υπόθεση αίτησης παύσης του Γενικού Ελεγκτή θα παρθεί από τους δικαστές. Η δική μας άποψη και του οποιουδήποτε πολίτη είναι υποκειμενική. Η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Κληρίδη, όμως, έχει άλλη βαρύτητα και δεν μπορεί να την προσπεράσει οποιοσδήποτε ελαφρά τη καρδία.

ΥΓ: ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ «Φ»: Η στήλη απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει οτιδήποτε έχει ειπωθεί εντός δικαστηρίου για την συγκεκριμένη υπόθεση. Η χθεσινή τοποθέτηση, όμως, από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα (δικηγόρου του) είναι απείρως εξοργιστική. «Ο Φιλελεύθερος είναι όπως την γκαζέτα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ότι κάνετε το δίνετε στον Φιλελεύθερο» ανεφέρθη. Προσβλητική αναφορά για μια εφημερίδα με το κύρος και την 70χρονη ιστορία του «Φ», που δεν μπορούμε να προσπεράσουμε. Ο «Φ» διαθέτει δεκάδες δημοσιογράφους, οι οποίοι ολημερίς κοπιάζουν να βρουν και να διερευνήσουν σωρεία θεμάτων. Δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ «γκαζέτα» οποιουδήποτε. Πιστά και με σκληρή δουλειά επιμένει καθημερινά να προσφέρει εγκυρότητα με αμερόληπτο τρόπο κύριε Εισαγγελέα. Είτε αρέσουν σε κάποιους αυτά που γράφει, είτε όχι. Και δεν θα σταματήσουμε να το πράττουμε έναντι οποιουδήποτε τιμήματος!