Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, είναι όσο πιο αμερικάνικο μπορεί να είναι. Το κατά πόσο αυτή η απόπειρα θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο, μένει να το δούμε.
Εκείνο που δεν αμφισβητείται είναι ότι ο πυροβολισμός του Σαββάτου είναι ένας αντικατοπτρισμός της θλιβερής κατάστασης του πολιτικού τοπίου της Αμερικής και συνάμα επιβεβαίωση ενός βαθύτατου διχασμού που διαπερνά και απειλεί όλη τη χώρα.
Ο αρθρογράφος Ισχάαν Τάρουρ επισημαίνει κάτι πολύ ενδιαφέρον στη χθεσινή «Washington Post». Μας θυμίζει, συγκεκριμένα, τώρα που παραλίγο να σκοτωθεί ο Τραμπ, δύο προηγούμενες απόπειρες δολοφονίας πολιτικών προσώπων και τις συνακόλουθες αντιδράσεις των τότε θυμάτων τους.
Ο ένας είναι ο νυν πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος μόλις 2 μήνες πριν δέχτηκε πυροβολισμό από έναν «αδέσποτο λύκο», όπως λένε οι Αγγλοσάξωνες, που δεν συμπαθούσε καθόλου την πολιτική του. Ο Φίκο γλύτωσε ως εκ θαύματος, και επιστρέφοντας σιγά-σιγά σε μια κανονικότητα, έχει γίνει ακόμα πιο σκληροπυρηνικός στα πιστεύω του και βρίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Ο άλλος, είναι ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, που το 2018 μαχαιρώθηκε και αυτός από «αδέσποτο λύκο», στο μέσο της καμπάνιας του για τις προεδρικές εκλογές. Το περιστατικό εκείνο του έφερε μεγάλη δημόσια συμπάθεια και κέρδισε τις εκλογές πανηγυρικά.
Αν και ο Τράμπ προηγείτο πολύ, κατά τις δημοσκοπήσεις και πριν από τη δολοφονική απόπειρα, όπως επισημαίνουν όλοι οι έγκυροι σχολιαστές στην Αμερική, από τον Φαρίντ Ζακαρία του CNN, μέχρι και τον Τόμας Φριντμαν και τον Νίκολας Κριστόφ των «New York Times», ο Τραμπ θα κάνει ένα υγιεινό περίπατο μετά από όλο το σκηνικό στην προεκλογική εκδήλωση του Σαββάτου στην Πενσιλβανία.
Ο Φρίντμαν ανέκαθεν αποκαλούσε τον Τράμπ «Διάολο»! Εξακολουθεί να τον θεωρεί τέτοιο, ακόμα και μετά το περιστατικό στο οποίο θα μπορούσε να ήταν μακαρίτης σήμερα. Έγραφε, συγκεκριμένα, στις 9 του τρέχοντος μηνός, ότι ο Διάολος (Τραμπ) μπορεί να απολαμβάνει αυτήν την συγκεκριμένη προεκλογική περίοδο, «αλλά εγώ, όχι». Γιατί; «Διότι και οι δύο άνθρωποι που διεκδικούν την προεδρία, δεν είναι ικανοί για αυτό το αξίωμα. Ο ένας δε, είναι και θανάσιμος κίνδυνος για την ίδια τη χώρα».
Στη Γαλλία και στη Βρετανία, από την άλλη, ο κόσμος έδειξε στις εκλογές ότι ήθελε να δει και να υποστηρίξει νέα πρόσωπα. Όσο το δυνατόν πιο άφθαρτα. Μένει, βέβαια, να αποδείξουν ότι θέλουν και μπορούν να αλλάξουν πράγματα και ταυτόχρονα, βεβαίως, να έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες γεωπολιτικές συγκρούσεις και αλλαγές, που μας επηρεάζουν όλους.
Στην Αμερική, κανένα από τα δύο πρόσωπα δεν σου ανοίγει ένα παράθυρο φρεσκάδας, προς το αύριο.
Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Ίλον Μάσκ, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πρωτοποριακά επιτεύγματά του, ιδίως εκείνα στο διάστημα με το Space-X, δύο πρόσωπα εκθειάζει σχεδόν καθημερινά στο X-Twitter, που και αυτό είναι δικής του ποια ιδιοκτησίας. Το ένα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, και το άλλο είναι ο δικός μας (;) ο Φειδίας.
Η εξήγηση για τον δεύτερο είναι μάλλον προφανής: Του φέρνει πολλούς followers στη δική του πλατφόρμα. Είπαμε, ο Μασκ είναι δεινός επιχειρηματίας και ολίγον νοιάζεται και ενδιαφέρεται για το πολιτικό IQ οποιουδήποτε…
Από το X-Twitter του Μασκ και η Ανάρτηση της Ημέρας, από τον Ίβαν Βούτσι, φωτορεπόρτερ του Ασοσιέιτεντ Πρες που τράβηξε τη φοβερή φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ (που βλέπετε), δευτερόλεπτα μετά την απόπειρα δολοφονίας του, να τον φυγαδεύουν οι σωματοφύλακές του, με τη γροθιά σηκωμένη, αίμα να τρέχει από το δεξί του αυτί κι από πίσω να ανεμίζει η αμερικάνικη σημαία. Όπως γράφει, υπερθεματίζοντας στο δικό της Τουίτερ η Ελληνίδα δημοσιογράφος των «New York Times» Ματίνα Στεβή: Η επιτομή του φωτορεπορτάζ. Μια τέλεια καδραρισμένη και συγκροτημένη εικόνα μιας ιστορικής ήδη Έκτακτης Είδησης. «Αυτό δεν μπορεί ποτέ να αντικατασταθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη, ΑΙ».