Άκου τώρα τι άλλο βρήκε η Αννίτα Δημητρίου για να βάλει τον Νίκο Χριστοδουλίδη σε τάξη. Επειδή, όπως του έγραψε στην επιστολή που του έστειλε να διαβάσει στο διαδίκτυο, «είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ίδια μας την Ιστορία».
Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσουν την ίδια μας την ιστορία; Με τη «σαφή και δημόσια απόρριψη από την κυβέρνηση και εσάς προσωπικά», του γράφει του Προέδρου, «προτάσεων που κατατίθενται στο Εθνικό Συμβούλιο και από συνιστώσες της συγκυβέρνησης και ακολούθως δημοσιοποιούνται, και οι οποίες κάνουν λόγο για απόρριψη της ΔΔΟ με Πολιτική Ισότητα, ή, για μονομερές κλείσιμο των οδοφραγμάτων».
Δηλαδή, ο Πρόεδρος ούτως ή άλλως έχει ταχθεί υπέρ της ΔΔΟ, όπως ακριβώς και ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ –με την ίδια ένταση και την ίδια φρασεολογία, εννοώ- αλλά για να τον πιστέψουν πρέπει να διαχωρίσει τη θέση του από την ΕΔΕΚ. Από τις «συνιστώσες της συγκυβέρνησης», μόνο η ΕΔΕΚ κάνει λόγο για απόρριψη της ΔΔΟ.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος, οι άλλες «συνιστώσες της συγκυβέρνησης» και τα δύο μεγάλα κόμματα που είναι οι συνιστώσες της αντιπολίτευσης, τάσσονται υπέρ της ΔΔΟ αλλά η Πρόεδρος της Βουλής και του ΔΗΣΥ, θεωρεί ότι είναι καταστροφικό το γεγονός ότι τάσσεται εναντίον ένα κόμμα με ποσοστό 5,07% στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Το θεωρεί τόσο σημαντικό που το θέτει ως μία από τις τέσσερις προτάσεις που καταθέτει στον Πρόεδρο με σκοπό να σπάσει το αδιέξοδο και να επιστρέψει η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Πραγματικά πιστεύει πως αν ο Πρόεδρος προσωπικά και η κυβέρνηση απορρίψουν δημόσια τη διαφωνία της ΕΔΕΚ με τη ΔΔΟ, θα βοηθήσει στο ελάχιστο να σπάσει το αδιέξοδο; «Τέτοιες προτάσεις», λέει, «δίνουν άλλοθι στην τουρκική προπαγάνδα, μάς εκθέτουν στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα και αφαιρούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της δικής μας πλευράς να πορεύεται στη βάση της νομιμότητας, των συγκλίσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».
Μα, τόσο δραστικό αντίκτυπο έχει η ΕΔΕΚ; Και στην τουρκική προπαγάνδα και στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα; Σοβαρά; Μήπως ο σκοπός είναι άλλος; Διότι από αυτό και μόνο είναι φανερό πως αντί να κατατεθούν προτάσεις που θα βοηθήσουν στο Κυπριακό, κατατίθενται ατάκες εσωτερικής κατανάλωσης. Αναζητώντας επιχειρήματα για να εκτεθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης ότι ευθύνεται για το αδιέξοδο -διότι αυτό υποβάλλει σε όλη την επιστολή της- πέφτει και μια ατάκα για την απόρριψη της ΔΔΟ από τις «συνιστώσες της συγκυβέρνησης».
Πάντα ξεχνούν οι ταγοί του τόπου ότι τις επιστολές τους, όπως και τις δηλώσεις τους, τις μαζεύουν οι πρεσβείες και με αυτές ενημερώνουν τις κυβερνήσεις τους. Τι καταλαβαίνουν, λοιπόν, οι ξένοι με αυτή την πρόταση του μεγάλου ΔΗΣΥ; Ότι ο Χριστοδουλίδης εξαρτάται από «συνιστώσες» οι οποίες ζητούν απόρριψη της ΔΔΟ. Άρα δεν είναι αξιόπιστος όταν λέει πως στηρίζει ΔΔΟ ο ίδιος. Το ενισχύει, μάλιστα, υποβάλλοντας ότι η δική μας πλευρά, δηλαδή ο Πρόεδρος, «για μεγάλο χρονικό διάστημα αναλώθηκε σε γενικόλογες διαβεβαιώσεις για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που αυτές διακόπηκαν» στο Κραν Μοντάνα. Λες και αυτό μπορούσε να γίνει πιο συγκεκριμένο για να μην το θεωρούν οι σοφοί του ΔΗΣΥ γενικόλογες διαβεβαιώσεις. Οι σοφοί του ΔΗΣΥ (διότι κάποιοι από αυτούς θα συμμετείχαν και στη συγγραφή της επιστολής) οι οποίοι διαχειρίστηκαν και τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα και όσα ακολούθησαν επί έξι χρόνια.
Η άλλη πρόταση της Αννίτας Δημητρίου (εκτός από το μονομερές άνοιγμα του οδοφράγματος Μιας Μηλιάς, που γράψαμε χτες), έχει και την πλάκα του. Πρέπει να τρέξει να αφαιρέσει το συρματόπλεγμα που τοποθετήθηκε παράλληλα στη νεκρή ζώνη, («εισηγούμαστε την άμεση αφαίρεση του συρμάτινου φράκτη», λέει), διότι το ζήτημα το θέτει και ο Γενικός Γραμματέας στην έκθεσή του. Η πλάκα είναι ότι το συρματόπλεγμα το τοποθέτησε η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ παρά τις αντιδράσεις και τώρα ο ΔΗΣΥ ζητά από μια άλλη κυβέρνηση να τον αφαιρέσει αμέσως. Το άλλο ωραίο είναι ότι η αναφορά του Γκουτέρες στην έκθεσή του έγινε μόλις πριν μια βδομάδα. Τόσο μελετημένες είναι οι προτάσεις του ΔΗΣΥ, που αυτό με το συρματόπλεγμα, είναι μία από τις τέσσερις προτάσεις του. Με τόσο μελετημένες προτάσεις σίγουρα θα μας σώσουν, μην ανησυχεί κανένας!