ΟΙ τουρκικές μεθοδεύσεις για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας, όπως τις έχουμε παρακολουθήσει στην πρόσφατη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, που πραγματοποιήθηκε στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

ΠΡΩΤΑ, σε σχέση με το γεγονός ότι ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, έτυχε «επίσημης» υποδοχής και έτυχε της ίδιας μεταχείρισης με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Κυμάτιζε δε στο χώρο της συνόδου και η σημαία της αποσχιστικής οντότητας. Είναι προφανές πως ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος ήταν ο οικοδεσπότης, θέλοντας να ικανοποιήσει τον φίλο του τον Ερντογάν έστρωσε «κόκκινο χαλί» στον Ερσίν Τατάρ.

ΤΗΝ ίδια ώρα, αντιδράσεις προκάλεσε η συμμετοχή του Ούγγρου Πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, στην άτυπη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών. Κυρίως επειδή αυτό το εξάμηνο η Ουγγαρία προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξ ου και τα όσα έχει επισημάνει στη δήλωση του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά καθώς είχε ενημερωθεί για τη συμμετοχή Όρμπαν. «Η Ουγγαρία είναι τώρα το κράτος μέλος της ΕΕ που υπηρετεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Αυτό δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε εξωτερική εκπροσώπηση της Ένωσης που αποτελεί ευθύνη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως αρχηγού κράτους ή Κυβέρνησης και του Ύπατου Επροσώπου της Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας σε υπουργικό επίπεδο», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Ένωση έχει ξεκαθαρίσει πως απορρίπτει τις προσπάθειες του ΟΤΚ να νομιμοποιήσει την τουρκοκυπριακή αποσχιστική οντότητα, ως παρατηρητή στον οργανισμό τουρκογενών κρατών και ο κ. Όρμπαν θα έπρεπε να το λάβει υπόψη.

ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ είναι η θέση της Ε.Ε. και στέλνει μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες. Θα αναμέναμε, ωστόσο, σε αυτό το μήνυμα να περιλαμβανόταν και μια ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τα κράτη, τα οποία θα προχωρήσουν και θα επικυρώσουν τη συμμετοχή του κατοχικού καθεστώτος στον Οργανισμό αυτό.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως η αντίδραση των Βρυξελλών και της Λευκωσίας ενόχλησε έντονα την κατοχική πλευρά. Εξ ου και οι αναφορές του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος από τη μια θριαμβολογεί για την εκεί παρουσία του και από την άλλη αντιδρά για την… συμπεριφορά των  Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι, όπως αναφέρεται αντιτάσσονται «ακόμη και στο να αναπνέουμε».

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, γνωρίζει πολύ καλά γιατί αντιδρούν η Ε.Ε. και η Κυπριακή Δημοκρατία. Επειδή η τουρκική πλευρά προσπαθεί να «νομιμοποιήσει» μια συνεχιζόμενη παρανομία. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.