Κατάγγειλε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς πριν από δύο χρόνια τον Αναστασιάδη και την κυβέρνησή του για υποθέσεις παραχώρησης διαβατηρίων, στοιχεία των οποίων χρήζουν διερεύνησης, αφού δημιουργούν καχυποψία. Δύο χρόνια μετά, όμως, η διερεύνηση δεν έχει ακόμη αρχίσει. Κατάγγειλε, παράλληλα, ότι αλλοδαποί οι οποίοι εξασφάλιζαν χρυσά διαβατήρια από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, κατέθεταν στη συνέχεια εισφορές στο τότε κυβερνών κόμμα.

Πρόκειται για παραδεκτό γεγονός για το οποίο είχε γράψει σχετικά η στήλη. Δύο χρόνια μετά, όμως, όχι μόνο η διερεύνηση δεν έχει ακόμη αρχίσει αλλά διόρισαν για να την διερευνήσει άτομο το οποίο είχε διορισθεί σε σημαντική θέση από τον Αναστασιάδη.

Ο λόγος για τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστο Χριστοφίδη, ο οποίος αντάλλαξε δημοσίως επιστολές τις τελευταίες μέρες με τον Επίτροπο Διαφάνειας κ. Χάρη Πογιατζή. Άντε τώρα να πείσει κάποιος τον βουλευτή ότι οι καταγγελίες του θα διερευνηθούν ενδελεχώς. Άντε τώρα να τον πείσει κάποιος ότι δεν πρέπει να είναι καχύποπτος. Άντε να πείσει κάποιος και όλους εμάς ότι το εφεύρημα του Αναστασιάδη, η Αρχή κατά της Διαφθοράς δηλαδή, σε μια στιγμή κατά την οποία βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο, δεν θα αποδειχθεί τελικά κι αυτή φιάσκο. Όχι εξαιτίας των ατόμων που την απαρτίζουν αλλά λόγω του πλαισίου που τη διέπει.

Στην απάντησή του προς τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, ο κ. Πογιατζής προσπαθεί να δικαιολογήσει το γεγονός της δίχρονης καθυστέρησης στη διερεύνηση των καταγγελιών. Αν κάποιος δεχτεί ότι δικαιολογημένα χάθηκε χρόνος μέχρι να εγκριθούν οι κανονισμοί της Αρχής, δεν μπορεί να πράξει το ίδιο και αναφορικά με τους λειτουργούς επιθεώρησης (όπως ονομάζονται τα άτομα τα οποία διερευνούν τις υποθέσεις).

Ο πρόεδρος της Αρχής κατά της Διαφθοράς παραδέχεται ότι υπήρξαν κάποια διαδικαστικά λάθη και παραλείψεις, που προκάλεσαν καθυστέρηση. Εξηγεί ακόμη, πως παραιτήθηκαν δύο λειτουργοί επιθεώρησης και διορίστηκαν τρεις νέοι. Οι νεοδιορισθέντες χρειάστηκαν χρόνο να επαναξιολογήσουν το μαρτυρικό υλικό και να προγραμματίσουν εκ νέου την έρευνα.

Δεν χρειάζεται κάποιος να διαθέτει διδακτορικό για να αντιληφθεί πως αυτό το οποίο περιγράφει ο κ. Πογιατζής αποτελεί το λόγο για τον οποίο θα εκφυλίζεται σταδιακά η εργασία της Αρχής. Μέχρι να οδηγήσει στην απαξίωσή της από την κοινωνία. Απλούστατα, επειδή ακριβώς, ανά πάσα στιγμή και για διάφορους λόγους, μπορεί να παραιτούνται οι λειτουργοί επιθεώρησης.

Χαρακτηριστική η μια περίπτωση παραιτηθέντος, ο οποίος προσελήφθη παρακαλώ, από εταιρεία η οποία ήταν υπό διερεύνηση! Τι θα συμβαίνει, λοιπόν, κάθε φορά; Θα διορίζεται αντικαταστάτης, θα χρειάζεται χρόνος μελέτης ξανά του μαρτυρικού υλικού και πάει λέγοντας… Αν αυτή δεν είναι εκφυλιστική διαδικασία, τότε ποια είναι;

Ακόμη πιο εξοργιστική, όμως, είναι η δεύτερη παραδοχή του κ. Πογιατζή στην απαντητική του επιστολή προς τον βουλευτή του ΑΚΕΛ. Παραδέχεται ότι ένας εκ των λειτουργών επιθεώρησης που διόρισαν, ο κ. Δημήτρης Γεωργιάδης, υπήρξε διορισμένος από τον Αναστασιάδη την περίοδο 2014-2021 στη θέση του προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για γεγονός το οποίο από μόνο του σκοτώνει τη διερεύνηση εν τη γενέσει της. Μπορεί ο διορισμένος να λειτουργήσει αμερόληπτα. Μπορεί να είναι εντιμότατος. Δεν είναι αυτό, όμως, το ουσιώδες. Σημασία έχει ότι δεν μπορεί να ειδωθεί από την κοινή γνώμη χωρίς ίχνος καχυποψίας. Και αυτό είναι πρωταρχικής σημασίας σε κάθε έρευνα!

Ο ισχυρισμός του Επιτρόπου Διαφάνειας ότι ο Αναστασιάδης δεν είναι καταγγελλόμενος στην υπόθεση είναι προκλητικός. Ακόμη και αν δεχτεί κάποιος ότι επειδή η καταγγελία Χριστοφίδη για τα χρυσά διαβατήρια θα εξετασθεί στα πλαίσια άλλης μεγάλης έρευνας, όπως επισημαίνει ο κ. Πογιατζής, δεν μπορεί ο τέως Πρόεδρος να μην αποτελεί μέρος της έρευνας για την άλλη καταγγελία του βουλευτή. Εκείνην που αφορά τις εισφορές στον ΔΗΣΥ από αλλοδαπούς στους οποίους η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έδιδε διαβατήρια. Για συγκοινωνούντα δοχεία πρόκειται…

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κάποιος το γεγονός ότι όπως ψηφίστηκε η δημιουργία της Αρχής δεν διαθέτει ανακριτική εξουσία και δεν μπορεί να παρουσιάζει υποθέσεις στο δικαστήριο και πως ακόμη και αν καταλήξει ότι σε μια υπόθεση υπάρχουν ποινικές ευθύνες είναι υποχρεωμένη να την δώσει στον Γενικό Εισαγγελέα για να διατάξει νέα ποινική ανάκριση από την Αστυνομία, δύναται να αντιληφθεί ότι ώδινεν όρος και έτεκεν μυν.

Στις 9/12/2021 η στήλη προειδοποιούσε: «Αυτό το οποίο πέτυχαν είναι το ξεδόντιασμα του νομοσχεδίου και της πολλά υποσχόμενης νέας Αρχής, σε σημείο που να περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητά της. Πέτυχαν να κατεβάσουν πολύ τον πήχη των προσδοκιών. Να θέσουν ακόμη ένα θεσμό υπό αμφισβήτηση εν τη γενέσει του». Δυστυχώς, ένα ακόμη φιάσκο είναι προ των πυλών…