ΜΠΟΡΕΙ σε αυτή τη χώρα να έχουμε το προνόμιο να κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια. Και να διατυπώνονται απόψεις και θέσεις, που ξεπερνούν τους ειδικούς και τους επιστήμονες. Αποφάσισε, όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Παιδείας να μην επιτρέπει τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία και άρχισαν αλυσίδα οι αντιδράσεις. Με επίκεντρο των αντιδράσεων ότι ένα τέτοιο μέτρο θα επηρεάσει τα παιδιά.

Η ΧΡΗΣΗ των κινητών τηλεφώνων δεν τα επηρεάζει; Σαφώς. Καταρχήν είναι το θέμα της συγκέντρωσης στο μάθημα. Της συμπεριφοράς εν γένει στη διάρκεια του μαθήματος. Γιατί χρειάζεται οι μαθητές να έχουν τα κινητά τηλέφωνα στην τάξη; Τι προσθέτει και τι προσφέρει τούτο;

ΥΠΑΡΧΟΥΝ στοιχεία από Διεθνείς Οργανισμούς, σύμφωνα με τους οποίους η υπερβολική χρήση κινητού τηλεφώνου επηρεάζει τις επιδόσεις των μαθητών. Δεν είμαστε ειδικοί αλλά επικαλούμαστε ειδικούς. Αυτό, θεωρούμε, ότι θα πρέπει να πράττουν και όσοι υπερασπίζονται πως δεν θα πρέπει να καταργηθούν την ώρα του σχολείου, του μαθήματος τα κινητά τηλέφωνα.

ΤΟ υπουργείο Παιδείας, όπως και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συγκλίνουν στην άποψη για την κατάργηση. Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν για πλήρη απαγόρευση της χρήσης και ενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων, ακόμη και στα διαλείμματα. Τούτο ενώ προωθήθηκε στην Ολομέλεια για ψήφιση, έμεινε στα… μισά. Εκφράσθηκαν διαφωνίες στην επιτροπή Παιδείας. Τόσο από βουλευτές όσο και από διάφορους φορείς. Είμαστε υπέρ της συζήτησης του θέματος σε βάθος. Αλλά μέσα από τις συζητήσεις αυτές να μην… χαθεί το δάσος.

ΔΕΝ θα είμαστε η πρώτη χώρα, που θα προχωρούσε στην απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να αποενεργοποιούνται τα τηλέφωνα όσο χρόνο διαρκεί η σχολική μέρα ανεξάρτητα εάν τα παιδιά έχουν τα κινητά μαζί τους. Αυτά είτε να φυλάσσονται από τη διεύθυνση των σχολείων είτε να βρίσκονται αποενεργοποιημένα στις τσάντες των παιδιών.

ΠΡΕΠΕΙ να βρεθεί λύση. Πώς; Με τη συζήτηση στη βάση ερευνών από ειδικούς. Έτσι αντιμετωπίζονται πειστικά τέτοια ζητήματα.

ΔΕΝ αποκλείεται, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, τον Σεπτέμβρη να υπάρξουν απαγορεύσεις της χρήσης κινητών τηλεφώνων τα διαλείμματα με πρωτοβουλία των ίδιων των σχολείων. Σύμφωνα με τα όσα μας έχουν αναφερθεί, μεγάλος αριθμός σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης προκρίνουν την συμπερίληψη αυτής της πρόνοιας στους εσωτερικούς τους Κανονισμούς, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό σε επίπεδο Πολιτείας. Αυτή η οδός ενδεχομένως μπορεί να ανοίξει το δρόμο για θεσμοθέτηση της απόφασης.