Τρία ολόκληρα χρόνια! Τόσα έχει που συζητούν στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής την πρόταση νόμου για αλλαγή του περιβόητου πόθεν έσχες. Εκείνη την κοροϊδία την οποία είχαν ψηφίσει κάποτε και έκτοτε, όποτε την έθεταν σε εφαρμογή, γελούσε και το παρδαλό κατσίκι με όσες αστειότητες έβλεπε. Μετά από αλλεπάλληλο κράξιμο το οποίο υπέστησαν από την πλειονότητα της κοινωνίας, αποφάσισαν να το αλλάξουν. Να το κάνουν υποφερτό. Τουλάχιστον, να μην απειλούν με εγκεφαλικό τον κοσμάκη κάθε φορά που διαβάζει τις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων των αξιωματούχων του κράτους.

Η αλήθεια είναι πως κάποιοι βουλευτές στην Επιτροπή Θεσμών, όπως ο πρόεδρος της Δημήτρης Δημητρίου, η Χαραλαμπίδου, ο Μυλωνάς κ.α., έκαναν καλή δουλειά. Βελτίωσαν αισθητά τον υφιστάμενο νόμο. Ανάμεσα στις αλλαγές, ότι πλέον δεν θα κάνουν πόθεν έσχες αλλά capital statement (δήλωση κεφαλαιουχικής θέσης). Δεν θα ελέγχονται από την τριμελή επιτροπή της Βουλής, αλλά θα αποστέλλονται στον Έφορο Φορολογίας για να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος.

Παρ’ όλα αυτά, τρία χρόνια μετά, η πρόταση νόμου ακόμη δεν έφτασε στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση. Ένα από τα αγκάθια τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη συζήτηση της πρότασης και εξαιτίας του αναλώθηκε πολύτιμος χρόνος, ήταν η συμπερίληψη στη λίστα των αξιωματούχων, που θα υποχρεούνται να υποβάλλουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, του εκάστοτε Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Η στήλη είχε αρκετές φορές επισημάνει την αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα και την αξίωσή του να εξαιρεθεί της λίστας αυτής. Γραπτώς ζητούσε να υποβάλλει τα περιουσιακά του στοιχεία στον πρόεδρο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπως γίνεται με τους δικαστές. Ζητούσε, μάλιστα, να μην δημοσιοποιούνται τα περιουσιακά στοιχεία ούτε του Γενικού Εισαγγελέα ούτε του Βοηθού του.

Η στήλη, όταν διαπίστωσε πως η απαίτηση αυτή συζητείτο σοβαρά στην Επιτροπή Θεσμών, είχε υποχρεωθεί με δεικτικό τρόπο να σχολιάσει: «Τολμούν με περισσό θράσος να προτάσσουν λόγους αξιοπρέπειας! Ξεχνάνε, προφανώς, την απάντηση σε αυτό το… επιχείρημα, που τους εκθέτει ανεπανόρθωτα: Λέγεται Ρίκκος Ερωτοκρίτου! Όταν ένας Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας βρέθηκε στο κελί για υπόθεση διαφθοράς, είναι δυνατόν να τολμά οποιοσδήποτε στην ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας, να απαιτεί εξαίρεση από τον έλεγχο και την διαφάνεια;».

Είχαμε, επίσης, προκαλέσει τους βουλευτές μέλη της εν λόγω Επιτροπής αν κάποιος εξ αυτών θα τολμούσε να στηρίξει ένα τέτοιο προκλητικό αίτημα. Και όμως, η συμπερίληψη των δύο ανεξάρτητων αξιωματούχων στην υποχρεωτική λίστα της Βουλής, μόλις και μετά βίας πέρασε από την Θεσμών.

Υπέρ της συμπερίληψης των Εισαγγελέων ψήφισαν οι Δημήτρης Δημητρίου (πρόεδρος της Επιτροπής) του ΔΗΣΥ, οι τρεις βουλευτές του ΑΚΕΛ (Πασιουρτίδης, Χαραλαμπίδου, Κέττηρος), ο Παύλος Μυλωνάς του ΔΗΚΟ και η Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Βρέθηκαν και τέσσερις βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της εξαίρεσης των Εισαγγελέων: Κάρουλλας και Γεωργίου του ΔΗΣΥ, Κουλίας του ΔΗΚΟ και Θεμιστοκλέους!

Από τις ψήφους 6-4 ήταν φανερό πως στην ολομέλεια της Βουλής θα δινόταν μάχη. Εν πολλοίς, αν και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου τοποθετήθηκε θετικά, το γεγονός ότι δύο άλλοι βουλευτές του ΔΗΣΥ ψήφισαν αρνητικά, σε συνδυασμό με την πληροφορία ότι τοποθετήθηκαν στη βάση της γραμμής της Πινδάρου, οδηγούσε στον προβληματισμό για το ποια θα ήταν η επίσημη τοποθέτηση του ΔΗΣΥ στην ολομέλεια. Αν ψηφίσουν αρνητικά, τότε η συμπερίληψη των Εισαγγελέων θα κρινόταν από μια κλωστή.

Προφανώς, κάποιοι δεν είναι έτοιμοι να ρισκάρουν. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, στην τελευταία σύσκεψη αρχηγών κομμάτων στην Βουλή, κάποιοι έθεσαν τα πρώτα προσκόμματα. Έκαναν λόγο για «νομικά ζητήματα» τα οποία προκύπτουν από την πρόταση νόμου. Αδειάζοντας ουσιαστικά τους συναδέλφους τους στην Επιτροπή Θεσμών, που επί τρία χρόνια μελετούν την πρόταση.

Η στήλη οφείλει να σας ενημερώσει πως η χθεσινή τοποθέτηση του Δ. Δημητρίου ότι η πρόταση θα είναι στην ατζέντα της ολομέλειας στη συνεδρία της 4ης Ιουλίου, ότι εκτιμά πως θα ζητηθεί αναβολή μιας εβδομάδας και ότι στη συνεδρία της 11ης Ιουλίου, η πρόταση θα τεθεί προς ψήφιση, διόλου τυχαία είναι. Κατ’ αυτό τον τρόπο, όσοι επιχείρησαν στο παρασκήνιο να τουμπάρουν την ψήφιση της πρότασης νόμου, θα είναι υποχρεωμένοι να το πράξουν ανοικτά στην ολομέλεια. Αναλαμβάνοντας, βεβαίως, και το ανάλογο κόστος.

Τώρα ξέρουν ότι τους παρακολουθούμε κι εμείς και οι πολίτες. Όποιος τολμά να επιχειρήσει μια τέτοια πρόκληση μετά από τρία χρόνια συζητήσεων, ας έχει το θάρρος να το πράξει πρόσωπο με πρόσωπο με την κοινωνία πλέον. Όχι στο παρασκήνιο. Εξηγώντας καθαρά γιατί θέλει να εξαιρεθούν συγκεκριμένοι αξιωματούχοι και όχι μιλώντας αόριστα περί «νομικών ζητημάτων».