Για άλλη μια φορά προκύπτουν θετικά στοιχεία για την κυπριακή οικονομία. Ξεχωρίζουμε τα εξής:
(α) Η τελική ζήτηση για το ομόλογο του ενός δισ. που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία ανήλθε στα €9,6 δισ., δηλαδή υπερκαλύφθηκε σχεδόν κατά 10 φορές. Το Υπουργείο Οικονομικών θέλησε να εκμεταλλευθεί το θετικό μομέντουμ για την οικονομία από τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, κάτι που τελικά φαίνεται να επενέργησε όντως θετικά στην προσέλκυση ενδιαφέροντος από επενδυτές.
(β) Η Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε πρόσφατα τις προβλέψεις της για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2024 στο 3%, από 2,8% που ανέμενε τον περασμένο Μάρτιο, λόγω κυρίως της αναθεώρησης προς τα πάνω της εγχώριας ζήτησης, ενώ διατήρησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη τα έτη 2025 και 2026, στο 3,1% και 3,2%, αντίστοιχα. Επίσης, η Κεντρική σημειώνει ότι η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 5,7% του εργατικού δυναμικού το 2024 σε σχέση με 6,1% το 2023.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ΕνΔΤΚ) προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,1% το 2024 σε σύγκριση με 3,9% το 2023. Για τα έτη 2025 και 2026, ο ΕνΔΤΚ αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 1,9% και 1,8%, αντίστοιχα.
(γ) Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε προ ημερών η Στατιστική Υπηρεσία σε σχέση με το ρυθμό ανάπτυξης χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι θετικός και υπολογίζεται σε 3,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 3,4%. Το ποσοστό του 3,5% ή του εποχικά διορθωμένου στο 3,4%, κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για ολόκληρο το 2024 έκαναν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης σε ποσοστό 2,9%.
Επομένως, κρατάμε ότι η κυπριακή οικονομία πάει καλά και απόδειξη πέραν των πιο πάνω είναι και οι αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Όπως όμως διερωτήθηκε πρόσφατα και ένας οικονομολόγος, οι καλές επιδόσεις της οικονομίας μεταφράζονται σε βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών ή στη βελτίωση των υπηρεσιών που τους προσφέρονται; Γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό η καλή πορεία της οικονομίας να έχει τον ανάλογο αντίκτυπο στους πολίτες. Διαφορετικά ισχύει το γνωστό ρητό «οι αριθμοί ευημερούν και οι πολίτες δυσπραγούν».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση του μηδενικού ΦΠΑ μέχρι τη 30η Σεπτεμβρίου του 2024, το οποίο έληγε τέλος του μήνα, καθώς και την παράταση μέχρι τέλος Οκτωβρίου της επιδότησης, από το κράτος, της τιμής του ηλεκτρισμού για οικιακά, εμπορικά και βιομηχανικά υποστατικά.
Σύμφωνα, όμως, με δημοσίευμα του «Φ», το μέσο ονομαστικό όφελος για τα νοικοκυριά της διατίμησης 1, με κατανάλωση περίπου 800 κιλοβατώρες το δίμηνο, υπολογίζεται ότι σε αυτή τη φάση είναι μόλις 22 ευρώ τη διμηνία.
Μακριά από λαϊκίστικες προσεγγίσεις, η κυβέρνηση, διατηρώντας σε υγιή κατάσταση τα δημόσια οικονομικά, θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για τους πολίτες, καθώς σε μια περίοδο ακρίβειας, υψηλών δανειστικών επιτοκίων και πληθωρισμού, τα μεσαία κυρίως εισοδηματικά στρώματα αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά στην αγοραστική τους δύναμη.