ΣΤΗΝ έδρα των Ηνωμένων Εθνών, παρουσιάσθηκε τις προάλλες διά του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, η υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2025-2027.
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία, θύμα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της από τη συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία, δικαιούται προφανώς να είναι μέλος στο Συμβούλιο αυτό των Ηνωμένων Εθνών καθώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Της υπεράσπισης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ, που οργανώθηκε από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στον ΟΗΕ, σηματοδότησε την επίσημη έναρξη της προσπάθειας της Λευκωσίας, τέθηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της υποψηφιότητας. Είναι για πρώτη φορά που υποβλήθηκε από πλευράς της χώρας μας υποψηφιότητα στο ΣΑΔ. Η Λευκωσία, το υπουργείο Εξωτερικών συνοψίζει σε τρεις θεματικές κατηγορίες τους στόχους στην περίπτωση εκλογής α) Ενίσχυση των δικαιωμάτων του παιδιού. β) Αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και ενίσχυσης της διάστασης της ισότητας των φύλων. γ) Προώθηση και προστασία των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων.
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ της Κύπρου σε διεθνείς επιτροπές Οργανισμών, όπως στην προκειμένη περίπτωση είναι η συγκεκριμένη, είναι σημαντική. Ιδιαίτερα όταν η χώρα μας δέχεται συστηματικά υπονόμευση σε σχέση με την κυριαρχία της και το διεθνές καθεστώς της. Η Άγκυρα επιχειρεί χρόνια είτε να αποαναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία είτε να εξισώσει το διεθνές καθεστώς της με αυτό της αποσχιστικής οντότητας.
ΕΙΝΑΙ λοιπόν σημαντικό να μετέχει η Κύπρος σε τέτοια διεθνή όργανα και μάλιστα να καθίσταται η συμμετοχή της διά εκλογής. Κοντολογίς, να έχει και τη στήριξη πολλών άλλων κρατών. Συνεπώς, είναι πολύ καλή προσπάθεια και σημαντικό ότι αποφασίσθηκε να διεκδικήσουμε μια θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
ΤΟ πρώτιστο είναι η εκλογή και η ενεργή, δραστήρια συμμετοχή στο ΣΑΔ. Με μόνιμο στόχο την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως μικρό νησιωτικό κράτος, ανέφερε ο κ. Κόμπος, στην παρουσίαση της υποψηφιότητας, η Κύπρος θα προσπαθήσει να προωθήσει δράσεις γύρω από την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα μικρά κράτη και κυρίως τα μικρά νησιώτικα κράτη, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.
ΜΙΑ εκλογική μάχη είναι πάντα δύσκολη. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, τα οποία της επιτρέπουν να συμμετάσχει στο ΣΑΔ των Ηνωμένων Εθνών. Και δικαιωματικά πρέπει να συμμετέχει. Ειδικά όταν κράτη με επιδόσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεκδικούν συμμετοχή σε τέτοιους Οργανισμού.