ΤΟ θέμα της χαμηλής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές εξακολουθεί να απασχολεί. Είναι σαφές πως είναι ένα θέμα, που συνδέεται και με το Κυπριακό και τη μορφή της επιδιωκόμενης συμφωνίας. Οι ευρωεκλογές είναι οι μόνες εκλογές που Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ψηφίζουν μαζί, σε κοινούς εκλογικούς καταλόγους και γι αυτό και μας απασχολεί.

ΣΤΗΝ έκδοση του «Φιλελεύθερου», της περασμένης Κυριακής, στο θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές, αναφέρθηκαν δυο Λειτουργοί του Γραφείου Τύπου και πληροφοριών, οι οποίοι ασχολούνται καθημερινά και επισταμένα στα όσα διαδραματίζονται στην υπό τον Αττίλα κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Έδωσαν τις δικές τους εκδοχές και αναφέρθηκαν στο περιβάλλον μέσα στο οποίο κινήθηκαν οι Τουρκοκύπριοι. Και εκείνοι που προσήλθαν στις κάλπες αλλά κι αυτοί που επέλεξαν να μην έλθουν, οι οποίου ήταν και οι περισσότεροι.

Ο ΙΑΚΩΒΟΣ Τσαγγάρης στο άρθρο του «η χαμηλή συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις πρόσφατες ευρωεκλογές καταδεικνύει ότι αδιαφορούν για τα τεκταινόμενα στο Ευρωκοινοβούλιο και επιθυμούν να εκλέγουν χωριστά τους δύο από τους έξι Κύπριους Ευρωβουλευτές. Αυτό το γεγονός θέτει εν αμφιβόλω την επιθυμία τους για μια ενωμένη Κύπρο και συνεργασία των δύο κοινοτήτων σε ένα ομοσπονδιακό κράτος μέλος της ΕΕ και τους τοποθετεί πιο κοντά στη θέση Τουρκίας-Τατάρ για λύση δύο κρατών.» Η Κωνσταντίνα Σωτηρίου στο δικό της άρθρο ανέφερε πως η μη μαζική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές που οδήγησε και στην μη επανεκλογή Κιζίλγιουρεκ, πέραν της έκφρασης της αντίδρασης και της απογοήτευσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αποτελεί και ένα μήνυμα πως η διάσταση ανάμεσα στις δύο κοινότητες του νησιού βρίσκεται ίσως στο πιο βαθύ και κρίσιμο της σημείο στα τελευταία χρόνια.

Ό,ΤΙ και να ισχύει, το δεδομένο είναι ένα. Το γεγονός ότι δεν προσήλθαν για να ψηφίσουν οι πλείστοι Τουρκοκύπριοι. Προφανώς και τούτο επηρεάζει το Κυπριακό. Προφανώς και τούτο δείχνει και μια τάση υπέρ της ακραίας και εξωπραγματικής θέσης για λύση των δυο κρατών. Κι αυτή η στάση δεν αφορά μόνο όσους θεωρούνται ακραίοι αλλά και τους λεγόμενους προοδευτικούς. Ο ηγέτης του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχουμάν, ο οποίος θέλει να γίνει εγκάθετος της Άγκυρα στη θέση του Ερσίν Τατάρ δεν ήθελε τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως το θέμα αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει ενδελεχώς και να αναζητήσουμε τις αιτίες και ει δυνατόν να γίνουν κάποιες κινήσεις. Κινήσεις που να φέρνουν κοντά στο κράτος τους, την Κυπριακή Δημοκρατία όλους και όχι να τους απομακρύνουν με ιδέες και φόρμουλες, ρυθμίσεις διαχωριστικές.