ΜΕΧΡΙ τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγκαθιδρύσει Στρατηγικό Διάλογο με τριάντα χώρες, εκ των οποίων οι 13 είναι κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία με την Κύπρο για Στρατηγικό Διάλογο, καθιστά τη χώρα μας μέρος της ομάδας αυτής των χωρών με την οποία οι ΗΠΑ έχουν ειδική σχέση.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια συμφωνία που εμβαθύνει τις σχέσεις αλλά και ισχυροποιεί τη θέση της Λευκωσίας. Την ισχυροποιεί ως στενό στρατηγικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Ούτε αυτή η συμφωνία αλλάζει άρδην την κατάσταση σε ό,τι αφορά την Κύπρο, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά και τα δεδομένα, τις ισορροπίες και τις δυνατότητες.

ΩΣΤΟΣΟ, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη προς τη θετική κατεύθυνση. Είναι σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας. Ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία η κατοχική Τουρκία έχει εντείνει τις προσπάθειες για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία με την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 έχει επιλέξει οριστικά και αμετάκλητα στρατόπεδο. Ανήκουμε στη Δύση. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε απέναντι σε άλλες χώρες, που δεν ανήκουν σε αυτό το στρατόπεδο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε συνεργάτες. Αλλά κι αυτές οι χώρες γνωρίζουν που ανήκει η Κυπριακή Δημοκρατία.

ΑΥΤΗ η συνεργασία προσφέρει πολλές δυνατότητες σε πολλούς τομείς. Από τα ζητήματα της ασφάλειας, που πρωτίστως μας ενδιαφέρουν, στα θέματα της Ενέργειας ( είναι εμπλεκόμενες ήδη οι ΗΠΑ με την Exxon Mobil, που δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ), μέχρι και την εμπορική ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ της Ουάσιγκτον ήταν η κορύφωση πολιτικών και διπλωματικών διεργασιών. Ο Πρόεδρο Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, το ΥΠΕΞ, άλλα τμήματα του κράτους δούλεψαν μεθοδικά και συστηματικά για τη συμφωνία. Τώρα είναι η ώρα της υλοποίησης, βήμα με βήμα. Και θα το επαναλάβουμε: Από μια συμφωνία, ανεξαρτήτως τη διαφορά δύναμης και μεγέθους πρέπει να κερδίζουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

ΚΑΙ κάτι άλλο σε σχέση με το ΝΑΤΟ, που κατά καιρούς εγείρεται. Τέτοιο ζήτημα δεν προκύπτει. Είναι μη θέμα γι αυτό και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί συζητείται στη δημόσια σφαίρα. Πέραν των άλλων, που δεν είναι της παρούσης, εάν γίνει κίνηση από κυπριακής πλευράς θα ασκήσει βέτο η κατοχική Τουρκία.