«Σε μια εποχή αμφισβήτησης του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, σε μια περίοδο όπου ο κόσμος έχει μπουχτίσει από τη διαπλοκή, το βόλεμα και την υποκρισία, δεν θα έπρεπε να ξαφνιάζει η άνοδος νέων σχηματισμών, αλλά και του youtuber Φειδία, ο οποίος μιλώντας σε απλή γλώσσα, με αυθεντικότητα και χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατάφερε να στρέψει την προσοχή πάνω του, να κάνει τον κόσμο να τον ακούσει και σήμερα κάποιοι να κάνουν λόγο για το «φαινόμενο Φειδίας»…. Όπως πριν από κάποιους μήνες, κάποιοι άλλοι έκαναν λόγο για το «φαινόμενο Κασσελάκης» στην Ελλάδα…

Ένα «φαινόμενο», που θα το βλέπουμε στο μέλλον να παρουσιάζεται όλο και συχνότερα, εφόσον διανύουμε μια εποχή όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν το βήμα σε περισσότερους ανθρώπους να ξεπεράσουν τους κομματικούς μηχανισμούς και με αμεσότητα να προβάλουν το μήνυμά τους στις μάζες, εκεί όπου τα παλαιότερα χρόνια φαινόταν αδύνατον σε κάποιον ανένταχτο πολίτη να το πράξει, πράγμα που βεβαίως γεννά ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους για τη Δημοκρατία. Τίποτα δεν είναι άσπρο ή μαύρο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όπως ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα, έτσι αλλάζει και ο τρόπος επικοινωνίας και πολιτεύεσθαι. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπίσουμε το σήμερα με όρους του παρόντος και όχι με παρωχημένη ρητορική και όρους του παρελθόντος…».

Το πιο πάνω απόσπασμα είναι μέρος της στήλης που δημοσιεύτηκε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, με το αποτέλεσμα της κάλπης να επιβεβαιώνει τα γραφόμενα με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο και στον πλέον απόλυτο βαθμό, αφού ο youtuber Φειδίας Παναγιώτου όχι μόνο κατάφερε να κερδίσει μια έδρα στην Ευρωβουλή, όπως περιμέναμε, αλλά και να τερματίσει στην τρίτη θέση, αφήνοντας πίσω του όχι μόνο παραδοσιακά κόμματα του κέντρου, αλλά και το ανερχόμενο ΕΛΑΜ.

Ο βαθμός της επιτυχίας του Παναγιώτου είναι ευθέως ανάλογος του βαθμού της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Κύπρο, αφού οι Κύπριοι είναι δεύτεροι στη χρήση των social media στην ΕΕ, αλλά και της μεγάλης αποτελεσματικότητας του μηνύματος, που εξέπεμψε ο influencer, κάνοντας μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να ταυτιστεί μαζί του, μετατρέποντας τον στόχο του σε ευρύτερο στόχο της κοινωνίας, που ήθελε να στείλει τα δικά της μηνύματα στο πολιτικό σύστημα.

Κάποιοι διερωτούνται γιατί κάποιοι ψηφοφόροι επέλεξαν να ψηφίσουν έναν αμόρφωτο, «απολιτίκ» νεαρό, λες και κάποιες γραφικές φιγούρες, που κοσμούν τη Βουλή και το πολιτικό μας σύστημα, είναι τέρατα μορφώσεως και πολιτικής σκέψεως. Αυτό, όμως, που παραξενεύει (ή και ξενίζει μερικούς) πιο πολύ είναι κυρίως το γεγονός ότι ο νεαρός τα κατάφερε με ανορθόδοξο τρόπο, με μοναδικό όπλο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να αποτελεί μέρος του συστήματος, αφού, αν το ίδιο πρόσωπο είχε εκλεγεί μέσω του ψηφοδελτίου ενός κομματικού σχηματισμού, δεν θα είχε καταγράψει αντιδράσεις στον ίδιο βαθμό.

Το γεγονός, λοιπόν, ότι ένας ανεξάρτητος υποψήφιος κατάφερε για πρώτη φορά να εκλεγεί στην Ευρωβουλή αποτελεί σαφώς ιστορικό συμβάν στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Κύπρου.

Στέλνει δε ευρύτερα μηνύματα για την ανάγκη εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, κατά τρόπο που να παραπέμπει στην άμεση δημοκρατία και την αυξημένη συμμετοχικότητα, υπενθυμίζοντας την ίδια ώρα ότι οι πολιτικοί εκλέγονται για να υπηρετούν τους πολίτες κι όχι τα συμφέροντά τους…

Στέλνει ακόμη μηνύματα για την ανάγκη ανανέωσης των προσώπων, την ώρα που αρκετά κόμματα, αντί να δώσουν την ευκαιρία σε νέους υποψηφίους, προτίμησαν σε μεγάλο βαθμό την ανακύκλωση, με αποτέλεσμα ο κόσμος να τους γυρίσει την πλάτη.

Τα μηνύματα της κάλπης είναι εκεί για όποιον θέλει να τα δει… Μόνο που φοβόμαστε πως για άλλη μια φορά τα κόμματα, αγρόν ηγόρασαν…