Το ερώτημα «πόσο δεοντολογικά και ηθικά ορθό είναι ένα δημοτικό συμβούλιο που αποχωρεί να παίρνει καθοριστικές αποφάσεις για την πόλη» παραμένει στην κρίση του κάθε δημότη, όπως και άλλα ερωτήματα που αφορούν το ιστορικό σχολείο της Φανερωμένης.
Την Πέμπτη 13 Ιουνίου, πέντε μέρες μετά τις εκλογές στις οποίες αναδείχτηκε νέο δημοτικό συμβούλιο, το απερχόμενο συμβούλιο αποφάσισε, σε μια από τις τελευταίες συνεδρίες του, την αδειοδότηση ανέγερσης 3όροφου κτηρίου στην αυλή του σχολείου της Φανερωμένης.
Η απόφαση δεν αφορά ένα έργο άνευ σημασίας. Πρόκειται για ένα έργο που αλλοιώνει και επιβαρύνει το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας για το οποίο υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις, προβληματισμοί, αντιδράσεις και ερωτηματικά. Στα οποία ερωτηματικά προστέθηκε και «γιατί τόση πρεμούρα από ένα δημοτικό συμβούλιο που φεύγει να «λύσει» το θέμα πριν αποχωρήσει;».
Το κτήριο, ενοικιάστηκε από την αρχιεπισκοπή για να μεταφερθεί εκεί η Αρχιτεκτονική Σχολή του πανεπιστημίου Κύπρου. Τότε τέθηκε το ερώτημα πόσο ηθικό είναι να κλείνεις ένα σχολείο σε μια πόλη που μαραίνεται χωρίς κατοίκους, χωρίς φωνές παιδιών; (Τα παιδιά ήταν, στην πλειοψηφία τους παιδιά μεταναστών, οπόταν προφανώς αντιμετωπίστηκε με άλλη οπτική).
Σύμφωνα με τη συμφωνία που έγινε μεταξύ αρχιεπισκοπής και κράτους, η αρχιεπισκοπή θα εισπράττει από το κράτος ενοίκιο €160.000 τον χρόνο, το οποίο θα αυξάνεται κάθε δύο χρόνια κατά 5% για 25 χρόνια. Με την πάροδο των 25 χρόνων, η συμφωνία θα επανεξεταστεί. Το κόστος ανακαίνισης που είχε υπολογιστεί γύρω στα 7 εκ. -ποσό που σαφώς ανέβηκε κατά πολύ με την προσθήκη που έγινε και τα χρόνια που πέρασαν- θα καλυφθεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα εκταμιευθούν από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας. Ποσό που δεν είναι απεριόριστο, άρα όσο το κόστος αυξάνεται στερεί την πραγματοποίηση άλλων έργων.
Κι ενώ η αρχιεπισκοπή δεν θα επωμιστεί κανένα κόστος, (αντίθετα θα εισπράττει), την εκπόνηση των σχεδίων θα αναλάβει η ίδια. Για γρήγορες διαδικασίες, ήταν η δικαιολογία.
Κι όλα αυτά για να αναζωογονηθεί η εντός των τειχών πόλη. Την πόλη θα την αναζωογονήσουν οι φοιτητές και οι καθηγητές της αρχιτεκτονικής σχολής, οι οποίοι ήταν πάντα στην περιοχή, σε κτήριο στο τέρμα της Λήδρας αλλά κανείς δεν έπαιρνε χαμπάρι την παρουσία τους. Τώρα, γιατί να είναι αλλιώς θα το μάθουμε στο μέλλον, με όποιο κόστος.
Υ.Γ1. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου λήφθηκε με 13 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 3 αποχές. Ο απερχόμενος δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης δεν παρίστατο και την προεδρία ανέλαβε ο απερχόμενος αντιδήμαρχος Χρίστος Ιωσήφ. Ο νέος αντιδήμαρχος Χρύσανθος Φάκας ήταν παρόν και ψήφισε υπέρ.
Υ.Γ2. Σε άλλες χώρες για σοβαρές αλλαγές στην πόλη, γίνεται διάλογος. Δεν αποφασίζουν 10-20 άνθρωποι.