Όταν τον περασμένο Απρίλιο δολοφονήθηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων στην Ελλάδα η 28χρονη Κυριακή Γρίβα, όλοι σοκαριστήκαμε. Αυτή η φράση «το περιπολικό δεν είναι ταξί», που έκανε τον γύρο του κόσμου, μας στοίχειωσε και στην Κύπρο. Διερωτώμασταν τι θα έκαναν οι δικές μας Αρχές σε αντίστοιχη περίπτωση. Δυστυχώς μόλις δυόμιση μήνες μετά απαντήθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο αυτή η απορία.
Η 41χρονη Petya Krateva από τη Βουλγαρία, που διέμενε στην Πάφο, δολοφονήθηκε με φρικτό τρόπο από τον σύζυγό της, εναντίον του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για βία στην οικογένεια. Ένα ένταλμα το οποίο δεν εκτελέστηκε ποτέ, ενώ δεν υπήρξε, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, έγκαιρη ανταπόκριση στις απεγνωσμένες κλήσεις γείτονα προς την Αστυνομία.
Η μαρτυρία του, που μεταδόθηκε από το alphanews.live, προκαλεί πολύ μεγάλη οργή. Ο μάρτυρας ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή που άκουσε φωνές πήρε την Αστυνομία όχι μία, αλλά τέσσερις φορές. Η πρώτη κλήση έγινε στις 9.59 π.μ.: «ο υπεύθυνος μου είπε να με ενώσει με τη Βία στην Οικογένεια, κτυπούσε, περίμενα να απαντήσει κάποιος, αλλά δεν απαντούσε κανένας», είπε. Στις 10:01 κάλεσε ξανά την Αστυνομία: «είπα στον υπεύθυνο ότι δεν απαντούσαν, μου είπε να με ενώσει με το Τμήμα των Μικροεγκλημάτων, πάλι δεν απάντησε κανένας». Σε δύο λεπτά πήρε ξανά: «μου είπε να με ενώσει με ένα κινητό κάποιου υπεύθυνου αλλά ούτε εκείνος απάντησε». Το τελευταίο τηλεφώνημα, σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία του γείτονα, ήταν στις 10:07: «δεν μου είπε να με ενώσει με κάποιον, φαντάζομαι θα τους ενημέρωσαν κι άλλοι και ήξεραν τι συμβαίνει. Άκουσα φωνές, έτρεξα να πάω κάτω να δω τι γίνεται, μήπως και προλάβω κάτι, αλλά πρόλαβε και την έριξε από το μπαλκόνι. Είχε κόσμο και προσπαθούσε να την συνεφέρει, ήταν μέσα στα αίματα. Πήγα από την άλλη πλευρά του σπιτιού, ήταν εκείνος γεμάτος αίματα, στο έδαφος, σε καλύτερη κατάσταση όμως. Μετά από περίπου 20 λεπτά ήρθε ασθενοφόρο, έδωσε τις πρώτες βοήθειες στην γυναίκα, δεν την έσωσε, δεν πρόλαβε. Μετά που τελείωσαν όλα αυτά ήρθε η Αστυνομία».
Πλέον έχουμε τη δική μας φράση να μας στοιχειώνει: «μετά που τέλειωσαν όλα αυτά ήρθε η Αστυνομία…». Το γιατί δεν στάλθηκε από το πρώτο τηλεφώνημα περιπολικό είναι κάτι που ελπίζουμε να απαντήσει η έρευνα, που πολύ ορθά ζήτησε αμέσως ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Είναι φανερό πως κάποια μέλη της Δύναμης δεν δίνουν σημασία σε περιστατικά βίας στην οικογένεια, ούτε τα θεωρούν θέματα προτεραιότητας. Γι’ αυτό οι τιμωρίες, εάν αποδειχθεί πως ευθύνονται κάποιοι, πρέπει να είναι παραδειγματικές. Δύο ανήλικα παιδιά έμειναν ορφανά…
Μετά το περιστατικό ήρθαν και άλλα στο φως όπως η καταγγελία της Οργανωτικής Γραμματέα της ΠΟΓΟ, Ελένης Ευαγόρου, στον ΑΣΤΡΑ πως πρόσφατα γυναίκα μετέβη στην Αστυνομία για να υποβάλει παράπονο για έμφυλη βία, ωστόσο δεν έγινε δεκτό. Όπως είπε, της ανέφεραν πως δεν υπήρχε αρμόδιος λειτουργός, της ζήτησαν να επιστρέψει στο σπίτι και να ξαναπάει σε… τρεις μέρες.
Σε όλα αυτά τα αίσχη, που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικό κράτος, πρέπει να μπει κάποια στιγμή ένα τέλος. Και ο μόνος τρόπος είναι να τιμωρηθεί η αναλγησία που επιδεικνύουν κατά καιρούς λειτουργοί στις διάφορες κρατικές υπηρεσίες.