Οργή και αγανάκτηση επικρατεί από χθες, μεταξύ της πλειονότητας των μαθητών, γονέων, ακόμη και εκπαιδευτικών αναφορικά με το μάθημα των Μαθηματικών στις Παγκύπριες Εξετάσεις. Αιτία το εξαιρετικά δύσκολο εξεταστικό δοκίμιο, το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πλειάδας εμπλεκομένων, θυματοποιεί πολλούς μαθητές. Ανάμεσά τους, μάλιστα, και πολλούς άριστους, οι οποίοι είδαν ξαφνικά τους κόπους και τα όνειρά τους να εξανεμίζονται.
Βεβαίως, κάποιος θα αντιτάξει ότι εξετάσεις είναι, οπότε ο βαθμός δυσκολίας είναι δεδομένος. Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως επειδή πολλοί απέτυχαν, γι’ αυτό και υπάρχουν πολλές αντιδράσεις. Κάποιοι ακόμη πιο αυστηροί, δύνανται να ισχυριστούν ότι στα πανεπιστήμια πρέπει να περνάνε οι καλύτεροι, άρα καλώς είναι τόσο δύσκολο το δοκίμιο.
Αυτή η στήλη, ενδεχομένως, να ήταν η τελευταία η οποία ελαφρά τη καρδία θα έπαιρνε θέση υπέρ των εύκολων εξεταστικών δοκιμίων. Δεν μπορεί, όμως, να πηγαίνουμε στα άκρα. Να ετοιμάζονται εξετάσεις εξαιρετικά δύσκολες, σε σημείο που ακόμη και καθηγητές να ομολογούν το βαθμό δυσκολίας και να αφήνεται να περνά το θέμα χωρίς να λαμβάνεται κάποιο μέτρο.
Στην προκειμένη περίπτωση η αντίδραση ήταν σχεδόν καθολική. Και για το βαθμό δυσκολίας και για τον όγκο των θεμάτων και για την ύπαρξη δυσνόητων ασκήσεων. Προσπερνούμε, ωστόσο, χάριν διαλόγου τις γενικές αντιδράσεις. Εστιάζουμε σε εκείνες που ήρθαν σε γνώση μας από άριστους μαθητές. Είναι πολύ απομακρυσμένο το ενδεχόμενο κάποιοι μαθητές οι οποίοι αρίστευσαν όλο το χρόνο στα μαθηματικά, παρακάθισαν με τον ίδιο άριστο τρόπο σε διαγωνίσματα και σε εξετάσεις, ξαφνικά να απέτυχαν χθες. Και αν ήσαν μια χούφτα αρίστων που πάτωσαν, άντε να το χωνέψεις ότι για κάποιο λόγο έπαθαν μπλακ άουτ. Όταν αυτό συνέβη σε πάρα πολλούς, τότε αλλού πρέπει να αναζητηθεί η αποτυχία.
Χαρακτηριστικά, η Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων αναφέρει ότι το γραπτό είχε δυσανάλογο μέγεθος, υπέρμετρο και εξωπραγματικά υψηλό βαθμό δυσκολίας, δυσνόητο της κατανόησης πλείστων ερωτήσεων λόγω κακής διατύπωσης, πρωτόγνωρη δομή και φιλοσοφία.
Εκείνο, όμως, το οποίο έπεισε τη στήλη, ήταν η αντίδραση εκπαιδευτικών και δη, κάποιων οι οποίοι διδάσκουν Μαθηματικά. Η παραδοχή τους, ότι όντως το εξεταστικό δοκίμιο ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Ακόμη και για τους ίδιους.
Το ενδεχόμενο θυματοποίησης πολλών μαθητών καθίσταται ακόμη πιο πιθανό από την πρώτη, έστω και έμμεση αντίδραση του υπουργείου Παιδείας. Όπως αρμόδια πηγή του Υπουργείου δήλωσε χθες στο philenews, δόθηκαν αμέσως οδηγίες στους διορθωτές των δοκιμίων να τα εξετάσουν με προσοχή και ελαστικότητα και όπου διαπιστώνεται να υπάρχει θέμα, να πιστώνεται προς όφελος των υποψηφίων.
Ακόμη κι αυτή η έμμεση παραδοχή είναι αρκετή για να απαιτηθεί μια θαρραλέα αντιμετώπιση ώστε να αποφευχθεί η θυματοποίηση πολλών μαθητών. Και αυτή η τολμηρή αντιμετώπιση πρέπει να επιδειχθεί προσωπικά από την υπουργό Αθηνά Μιχαηλίδου.
Η ελαστικότητα δεν μπορεί να αποτελέσει ίση αντιμετώπιση των μαθητών. Ένας εξεταστής μπορεί να επιδείξει μεγάλη ελαστικότητα, άλλος μικρή και άλλος μηδενική. Παράλληλα, ούτε και η αναγωγή μπορεί να θεωρηθεί επαρκής λύση. Θα μπορούσε να επιμετρήσει αν οι μαθητές, απλώς, δυσκολεύονταν και οι βαθμοί τους θα περιορίζονταν μερικές μονάδες από την πραγματική τους αξία. Εδώ, όμως, μιλάμε για άριστους μαθητές που πάτωσαν. Πόσο μάλλον οι υπόλοιποι.
Ακούστηκε, επίσης, και μια θεωρία η οποία επίσης, δεν μπορεί να δικαιώσει τους μαθητές. Ότι, επειδή όλων οι βαθμοί θα πέσουν στο συγκεκριμένο μάθημα, ουσιαστικά δεν θα επηρεασθούν οι πιο καλοί σε βάρος άλλων. Και όμως, αυτό μπορεί να συμβεί. Διότι για κάποιους μαθητές, τα Μαθηματικά είναι το δυνατό τους μάθημα. Οπότε αν πέσουν εκεί, θα μειωθεί ο γενικός βαθμός πρόσβασής τους.
Τουτέστιν, ο λόγος είναι αποκλειστικά σε σένα κυρία Αθηνά Μιχαηλίδου. Δεν είναι η πρώτη φορά που εξαιτίας αποφάσεων κάποιων στο υπουργείο Παιδείας θυματοποιούνται οι μαθητές. Επιτέλους, πρέπει να έχετε (στο υπουργείο) τη δύναμη να αναλαμβάνετε την ευθύνη και να αναγνωρίζετε τα λάθη σας.
Όσο και αν ακουστεί ακραίο, η μόνη δίκαιη λύση θα ήταν η ακύρωση των εξετάσεων και η επανάληψή τους με νέο δοκίμιο. Όχι εύκολο. Στο μέτρο της λογικής. Που θα επιτρέπει στους μαθητές, στη βάση των κόπων που κατέβαλαν όλη τη χρονιά, να εξασφαλίσουν εκείνο που δικαιούνται. Μπορεί να μην ξανάγινε στο παρελθόν. Καιρός να το τολμήσετε. Ούτε και μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν προλαβαίνετε να το πράξετε. Δώστε σήμερα οδηγία να ετοιμασθεί νέο δοκίμιο και καλέστε τους μαθητές σε νέα ημερομηνία να επανέλθουν.
Διαφορετικά, βρέστε τρόπο να διασφαλίσετε ότι ο Οδηγός Διόρθωσης θα συνάδει με τις κατευθυντήριες γραμμές της διδαχθείσας ύλης και όχι με την ισοπεδωτική φιλοσοφία των θεματοθετών, προς απαύλυνση των όποιων τυχόν αδικιών. Δείξτε επιτέλους, στην πράξη ότι αναγνωρίζετε τα λάθη σας. Δείξτε ότι μπορείτε να φέρετε το νέο. Δείξτε, κυρίως, ότι πραγματικά αντιλαμβάνεστε τα όνειρα χιλιάδων νέων!