ΧΩΡΙΣ τέλος παραμένουν οι γυναικτονίες.  Αυτή τη φορά θύμα μια 41χρονη γυναίκα από τη Βουλγαρία. Δράστης φέρεται να είναι ο 48χρονος εν διαστάσει σύζυγός της, επίσης βουλγαρικής καταγωγής. Στην εξίσωση του δράματος αυτού και τα δύο ανήλικα παιδιά τους, τα οποία την ώρα του εγκλήματος  βρίσκονταν στο σχολείο.

ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ από διάφορα στοιχεία και καταγγελίες ότι υπήρξε ολιγωρία των αρχών. Για αυτό και 2 μέλη της Αστυνομίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ενώ θα διεξαχθεί έρευνα εναντίον επτά. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου, ανέφερε πως «μετά από την  προκαταρκτική έκθεση του αξιωματικού που έχει οριστεί για να ερευνήσει κατά πόσο ή Αστυνομία ανταποκρίθηκε στις τηλεφωνικές κλήσεις σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση φόνου   εκ προμελέτης που διαπράχθηκε στην Πάφο, προκύπτει ότι χρήζει περαιτέρω διερεύνησης…». Συνεπώς υπάρχει θέμα. Και μάλιστα σοβαρό.

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ έγινε γνωστό ότι εναντίον του φερόμενου ως δράστη εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης. Γιατί αυτό το ένταλμα δεν είχε εκτελεστεί; Δεν τον έβρισκαν; Πώς και το θύμα τον είχε βρει και η Αστυνομία όχι; Κι αυτό είναι ένα ερώτημα, που θα πρέπει να απαντηθεί από την έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΕΝΑ ακόμη έγκλημα, μια ακόμη δολοφονία, γυναικοκτονία, που θα μπορούσε να αποτραπεί. Δεν αποτράπηκε και είναι πρόδηλο ότι υπάρχουν ευθύνες. Ελπίζουμε ότι η έρευνα θα φθάσει μέχρι το τέλος και να αποδοθούν ευθύνες. Και εκείνοι, οι οποίοι έχουν ευθύνη να πληρώσουν, τα τιμωρηθούν.

ΕΙΜΑΣΤΕ μια χώρα, που έχει ζήσει  προ ετών την ιστορία με τον κατά συρροή δολοφόνο, ο οποίος  ως γνωστό συνελήφθηκε και καταδικάστηκε. Και στην περίπτωση εκείνη, οι όποιες καταγγελίες είχαν γίνει πριν από δολοφονίες δεν λήφθηκαν υπόψη. Υποβάθμιση καταγγελιών. Μια νοοτροπία και μια προσέγγιση, που οδηγούν σε τραγικό τέλος. Δυστυχώς!

ΤΟ Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων με αφορμή την δολοφονία της 41χρονης, τονίζει ότι «η Κύπρος διαθέτει ένα αρκετά ισχυρό νομικό πλαίσιο για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και ποινικοποιεί και τις γυναικοκτονίες».

ΤΟ ζητούμενο είναι αυτή η νομοθεσία να λειτουργεί αποτρεπτικά. Το ζητούμενο κατά την άποψη μας είναι να μην γινόμαστε μάρτυρες της απώλειας ανθρώπινων ζωών. Αυτό μπορεί να γίνει εάν το σύστημα, οι αρχές ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους. Απαντούν τα τηλέφωνα και δρουν αμέσως. Τόσο δύσκολο είναι;