ΜΙΑ πολύ καλή εξέλιξη σημειώθηκε με το θέμα των κλεμμένων αρχαιοτήτων από την κατοχική δύναμη. Όπως έγινε γνωστό, την περασμένη Τρίτη υπογράφηκε στο Μόναχο η τελική πράξη της υπόθεσης Aϊντίν Ντικμέν με την υπογραφή συμφωνίας για την παράδοση προς επαναπατρισμό 24 εκκλησιαστικών κειμηλίων και 36 προϊστορικών και άλλων αρχαιοτήτων, μέχρι τις 20 Ιουνίου μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Γερμανικών αρχών.
ΟΠΩΣ συναφώς σημείωσε και ανακοίνωση της Συνοδικής Επιτροπής η εξέλιξη αυτή αποτελεί «αναμφίβολα μία ιστορική ημέρα και ημέρα χαράς γιατί μετά από 27 χρόνια επίμονης προσπάθειας και δικαστικών αγώνων ολοκληρώθηκε η πλέον σημαντική υπόθεση αρχαιοκαπηλίας κυπριακών κειμηλίων μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974».
ΔΕΝ ήταν εύκολη η προσπάθεια. Πρέπει να σημειώσουμε πως ο Αϊντίν Ντικμέν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2020, ήταν ένας από τους αρχαιοκάπηλους που η Τασούλα Χατζητοφή κατάφερε να παγιδεύσει και ξεσκεπάσει το 1997, στη γνωστή υπόθεση του Μονάχου η οποία κατέληξε σε µια από τις σημαντικότερες συλλήψεις στα χρονικά της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης στην Ευρώπη µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Στα χέρια του Τούρκου αρχαιοκάπηλου είχαν βρεθεί τότε εκατοντάδες δεκάδες αρχαιοτήτων και θρησκευτικών θησαυρών, όχι μόνο από την Κύπρο αλλά και από άλλες χώρες του πλανήτη.
Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ δικαστικός αγώνας ξεκίνησε το 2004 και δεν ήταν καθόλου εύκολος. Η υπόθεση θα έληγε το 2010 με την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου του Μονάχου. Ωστόσο, ακολούθησε η έφεση του καταδικασθέντος στο Εφετείο.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Η επιτυχία αυτή οφείλεται, όπως προαναφέραμε στην Τασούλα Χατζητοφή, πρώην πρόξενο της Κύπρου στη Χάγη και ασφαλώς στην Εκκλησία της Κύπρου καθώς και στους ειδικούς που επιστρατεύθηκαν για να βοηθήσουν. Σημαντικός και ο ρόλος της Νομικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επιτυχία ανήκει σε όλους με κινητήρια δύναμη την Εκκλησία της Κύπρου.
Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ στρατός είχε λεηλατήσει αρχαία κειμήλια, ιστορικά πολιτιστικά και εκκλησιαστικά. Κάποια μεταφέρθηκαν στην Τουρκία για να ικανοποιηθεί η τουρκική ελίτ και να στολίζουν τα σπίτια πολιτικών και στρατιωτικών. Τα περισσότερα, ωστόσο, πωλήθηκαν σε αρχαιοκάπηλους. Κανένας σεβασμός στον πολιτισμό και την ιστορία. Βαρβαρότητα. Δεν σεβάστηκαν άλλωστε ούτε και τα κοιμητήρια, τους τάφους.
ΑΥΤΗ είναι η κατοχική Τουρκία. Και το 1974 και το 2024.