ΠΕΡΑΝ από το διαχρονικό ζήτημα της αποχής των πολιτών από τις εκλογές, που ενίοτε απασχολεί τη δημόσια σφαίρα, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, που αφορούν τα λευκά και τα άκυρα. Όπως είναι γνωστό τα άκυρα και τα λευκά δεν καταμετρούνται και δεν επηρεάζουν καθόλου το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, από τη στιγμή που προσμετρούνται μόνο τα έγκυρα στα γενικά ποσοστά.

ΟΠΩΣ αναφέρθηκε οι περισσότεροι ψηφοφόροι που επέλεξαν να ρίξουν λευκό το έκαναν στις εκλογές για την ανάδειξη των πέντε Προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ). Αυτό προφανώς δείχνει πως οι πολίτες δεν είχαν πλήρη εικόνα για το ρόλο αυτού του νέου θεσμού. Γιατί στη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο νέος αυτός θεσμός, του Προέδρου των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, είναι ο πλέον σημαντικός στη μεταρρύθμιση.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν υπήρξε σωστή και ενδελεχής ενημέρωση στους πολίτες για τον ΕΟΑ. Κι αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα. Φαίνεται πως με βάση τα αποτελέσματα περίπου το 16% έριξε λευκό. Δεν ψήφισε. Προφανώς επέλεξε να συμπληρώσει τα άλλα ψηφοδέλτια. 

ΕΙΝΑΙ προφανές πως μεγάλος  είναι και ο αριθμός λευκών ψηφοδελτίων στις εκλογές για τις Σχολικές εφορείες, όπου συνολικά 53.980 ψηφοφόροι, ποσοστό 17,24%, έκαναν αυτή την επιλογή. Περαιτέρω, στις ευρωεκλογές ο αριθμός των λευκών ψηφοδελτίων ήταν 25.371 (6,31%), ενώ σε αυτό το επίπεδο κινήθηκαν και οι άλλες εκλογές, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων.

ΤΙ σημαίνει αυτό; Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο ποσοστών λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων; Γιατί κάποιος ο οποίος προσέρχεται στις κάλπες. Κάνει, δηλαδή, την κίνηση να μεταβεί σε εκλογικό κέντρο για  να ψηφίζει λευκό ή να ακυρώνει το ψηφοδέλτιο;

ΕΙΝΑΙ αυτή η επιλογή πολιτική στάση; Μπορεί να μεταφραστεί και πολιτικά. Λευκό σημαίνει ψήφος κατά των πάντων. Τούτο αν και δεν συμφωνούμε κατά ανάγκη, είναι μια πολιτική επιλογή. Έμπρακτη απόρριψη όλων.

ΩΣΤΟΣΟ υπάρχει και μια άλλη διάσταση, την οποία δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Πρόκειται για το σοβαρό ενδεχόμενο οι ψηφοφόροι να προσήλθαν στις κάλπες και να ψήφισαν μόνο κάποιους θεσμούς. Είτε ευρωεκλογές, είτε τοπική αυτοδιοίκηση. Ή ακόμη στην τοπική αυτοδιοίκηση να επέλεξαν κάποια από τα ψηφοδέλτια και άλλα όχι.

ΕΑΝ αυτό ισχύει στις πλείστες περιπτώσεις τίθενται δυο ζητήματα. Το ένα είναι οι διπλές εκλογές και το δεύτερο είναι η μη πλήρης ενημέρωση των πολιτών. Και τα δυο πρέπει να αξιολογηθούν και να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.