Την απόλυτη εικόνα των εκλογικών αποτελεσμάτων της Κυριακής την ζωγράφισε ο καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει από πολλά ΜΜΕ.

«Το ονομάζω καρναβαλοποίηση της πολιτικής», είπε. Είναι ένα μήνυμα χλευασμού και διακωμώδησης του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο μήνυμα διαμαρτυρίας. Αυτό συνάγεται από το γεγονός πως ένας στους πέντε Κύπριους πολίτες επιλέγει έναν υποψήφιο ο οποίος διακηρύττει ότι καμία πολιτική θέση έχει.

Αυτή η καρναβαλοποίηση της πολιτικής μπορεί να εκφράστηκε στην κάλπη από τους πολίτες, αλλά ακόμα πιο παραστατικά κορυφώθηκε από έναν πολιτικό και υποψήφιο δήμαρχο. Ο οποίος αμέσως μετά που έχασε στις εκλογές, επιβεβαίωσε πλήρως αυτό που οι πολίτες έδειξαν με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ότι τους κούρασε και είπαν «φτάνει πια»: Την διαπλοκή, τους καυγάδες, τις προσωπικές ατζέντες, τις καρέκλες τους, τα συμφέροντά τους.

Ο τρόπος με τον οποίο ο υποψήφιος δήμαρχος Στροβόλου, Χρήστος Τσίγκης, ο οποίος πολιτεύεται με τη Δημοκρατική Παράταξη, μίλησε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους συνεργάτες του, αλλά και τη σύζυγό του, αναδεικνύει την ελαφρότητα με την οποία οι ίδιοι οι πολιτικοί πριονίζουν την πολιτική ζωή, τους κρατικούς θεσμούς, τις δημοκρατικές διαδικασίες, όταν θίγονται τα προσωπικά τους συμφέροντα. Και δικαιολογεί απολύτως τους πολίτες που το γύρισαν στον χλευασμό και στη διακωμώδηση.

Το κόμμα του κ. Τσίγκη, η ΔΗΠΑ, στηρίζει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνηση, ίσως να στήριζε και ο ίδιος μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Αλλά, όταν είδε τα αποτελέσματα των εκλογών, μίλησε για ανέντιμη εκλογική αναμέτρηση –της οποίας προφανώς θύμα είναι ο ίδιος- και παρουσιάζοντας το Προεδρικό ως υπεύθυνο για την ήττα του χρησιμοποίησε φράσεις του συρφετού του διαδικτύου. Το Προεδρικό, έγραψε, «εργάζεται ως συμμορία εκλεκτών, συγγενών και κουμπάρων». Μέσα στη συμμορία έβαλε και τη σύζυγο του Προέδρου, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη. Τους κατηγορεί ότι στήριξαν τον ανθυποψήφιό του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους.

Μπορεί και να τον στήριξαν, δεν ξέρω, αλλά αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ο τρόπος που μιλά ένας πολιτικός όταν χάνει το οφίκιο. Ακόμα και με μία λέξη, τη λέξη «συμμορία», αυτό που κάνει ο κ. Τσίγκης δεν είναι να δικαιολογεί την ήττα του, είναι να εξευτελίζει στα μάτια των πολιτών τη δημόσια ζωή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίγκης είναι γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας και τομεάρχης στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΗΠΑ, αλλά ενάμιση χρόνο κυβερνούν και δεν έβλεπε συμμορία στο Προεδρικό, την είδε αίφνης όταν έχασε τις εκλογές. Αν κέρδιζε θα μπορούσε μια χαρά να συνεχίσει να μην βλέπει καμία συμμορία στο Προεδρικό, που απολαμβάνει στήριξης από το κόμμα στο οποίο είναι τομεάρχης. Αυτά ακριβώς είναι που βλέπουν οι πολίτες και στέλνουν μηνύματα. Αλλά, πάνε χαμένα φαίνεται, δεν τα παίρνει κανένας.

Το αστείο είναι ότι ο κ. Τσίγκης τερμάτισε τρίτος στις εκλογές. Και ο κ. Παπαχαραλάμπους, τον οποίο λέει ότι στήριξε το Προεδρικό σε βάρος του ίδιου, τερμάτισε δεύτερος. Δηλαδή, ποιο είναι το παράπονο του κ. Τσίγκη; Ότι το Προεδρικό τον εμπόδισε να τερματίσει αυτός δεύτερος; Όλη αυτή η βαβούρα γίνεται για τη δεύτερη θέση; Πάλι χαμένος θα ήταν! Διότι πρώτος και νέος δήμαρχος Στροβόλου είναι ο Σταύρος Σταυρινίδης τον οποίο στήριξαν το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ.

Οι αριθμοί λένε ότι ο κ. Τσίγκης, στηριζόμενος από το ΔΗΣΥ, τη ΔΗΠΑ και την ΕΔΕΚ, δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε τους ψηφοφόρους των κομμάτων που τον στήριξαν. Ενώ ο κ. Σταυρινίδης συγκέντρωσε περισσότερους ψηφοφόρους από αυτούς των κομμάτων που τον στήριξαν. Πάντως, αν ισχύει ότι το Προεδρικό στήριξε τον Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, είναι μεγάλη η επιτυχία του Προεδρικού. Διότι ο κ. Παπαχαραλάμπους πήρε 6.710 ψήφους, ενώ τον στήριξαν μόνο οι Οικολόγοι, οι οποίοι στο Στρόβολο είχαν μόλις 356 ψηφοφόρους (στις ευρωεκλογές). Οι υπόλοιποι είναι της Φιλίππας;

Φυσικά, ο κ. Τσίγκης μπορεί να πιστεύει ότι ο ίδιος δεν έχει καμιά ευθύνη για την ήττα, και το Προεδρικό θα έπρεπε να στηρίξει τον ίδιο και να πάρει αυτός στο τσουβάλι τους ψηφοφόρους του κ. Παπαχαραλάμπους. Αλλά και αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικοί θεωρούν τους πολίτες κοπάδια να τους κουβαλούν απ΄ εδώ κι απ΄ εκεί. Μα, τι άλλο να τους κάνουν οι πολίτες για να μάθουν να τους σέβονται;