Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Ένωση πρέπει να είναι  παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης σε ένα διεθνές σύστημα, το οποίο την περίοδο που διανύουμε, δυστυχώς, «επιλύει» προβλήματα διά πολεμικών συγκρούσεων. Η Ε.Ε. είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ για να μπορέσουν τα κράτη-μέλη συλλογικά και με κοινούς βηματισμούς να ξεπεράσουν και οικονομικές κρίσεις. Κρίσεις θεσμών και αξιών.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως σε ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα δεν πρέπει να υπάρχουν διλήμματα. Γι αυτό και κατά τη γνώμη μας η μόνη διέξοδος είναι η εμβάθυνση της ενοποίησης της Ένωσης και η ενίσχυση της συμμετοχής και της δημοκρατίας.

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ «δόγμα» πως οι κρίσεις αντιμετωπίζονται με πολιτικές που καθορίζουν το μέλλον και όχι παραμένοντας προσκολλημένοι στο παρελθόν. Έχει αδυναμίες και προβλήματα η Ευρωπαϊκή Ένωση; Ασφαλώς. Και τα βιώνουμε καθημερινά.

ΣΤΗΝ Κύπρο ζήσαμε και μια πολιτική ισοπέδωσης με τα μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2013. Για πρώτη φορά επιβλήθηκε «κούρεμα» καταθέσεων ενώ έκλεισαν και τράπεζες. Αλλά αυτό δεν αφαιρεί από τη χρησιμότητα της ύπαρξης και λειτουργίας ενός μεγάλου και συλλογικού Διεθνούς Οργανισμού, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως η Ε.Ε. λειτουργεί έχοντας διαφορετικά συμφέροντα. Είναι πρόδηλα τα πολιτικά και τα γεωστρατηγικά παιχνίδια, οι επιρροές από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

ΤΗΝ ίδια ώρα, κανείς δεν αμφισβητεί  το βαθιά δημοκρατικό χαρακτήρα της.  Η συμμετοχή των πολιτών είναι καθοριστικός παράγοντας. Κι αυτός διασφαλίζεται ασφαλώς διά της εκλογής απευθείας μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αλλά και από την εκπροσώπηση μέσω των κυβερνήσεων, όπως εκφράζεται από τη σύνθεση των θεσμικών οργάνων.

ΕΙΝΑΙ γι αυτό που θεωρούμε σημαντική τη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής, 9 Ιουνίου καθώς από το αποτέλεσμα θα καθορισθούν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τα επόμενα βήματα της Ε.Ε. Το ζητούμενο είναι τι Ευρώπη θέλουμε και ποιες είναι οι προσδοκίες μας από τη συμμετοχή μας σε αυτόν τον Οργανισμό.

ΝΑ παρακολουθούμε εκ του μακρόθεν και θα ασκούμε κριτική; Να παρακολουθούμε απαθώς τα όσα διαδραματίζονται στην Ε.Ε.; Ή θα συμμετέχουμε ενεργά και να προσπαθούμε- στο βαθμό που αυτό γίνεται- να συνδιαμορφώνουμε πολιτικές; Η τελευταία επιλογή είναι μονόδρομος για όλους τους ενεργούς πολίτες. Η μόνη επιλογή.

Η ΕΥΡΩΠΗ μπορεί να αποτελέσει ένα ενεργό παράγοντα πολιτικής, γεωστρατηγικής και οικονομικής σταθερότητας. Για να γίνει χρειάζονται πολλά να γίνουν. Και για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να αποτελέσουν οι πολίτες μέρος αυτής της διαδικασίας και της προοπτικής.