Οι σημαντικότερες ειδήσεις μας έρχονται απ’ έξω αυτές τις μέρες.  Εδώ στη Μητέρα Πατρίδα, οι ευρωεκλογές δεν πουλάνε, ούτε με εκπτώσεις, ούτε και με το δέλεαρ της επιστολικής ψήφου.

Το έμψυχο υλικό που στολίζει τα ψηφοδέλτια, όταν αρχίζει να πλασάρει τον εαυτό του, άψυχο μου φαντάζει. Δίχως «σπίρτο»,  δίχως γνώση του αντικειμένου, δίχως όραμα, δίχως πυξίδα.

Κάποτε στέλναμε στις Βρυξέλλες τους καλύτερούς μας. Την ντριμ τιμ, μιλώντας με μπασκετικούς όρους. Τώρα στέλνουμε «αναγνωρίσιμους»…

Ρίξτε μια ματιά σε μερικά από τα ονόματα που στέλναμε παλιότερα να μας εκπροσωπήσουν στην καρδιά της Ευρώπης:

Ευάγγελος Αβέρωφ Τοσίτσας (ΝΔ). Αλέκος Αλαβάνος (ΚΚΕ, ΣΥΝ), Παρασκευάς Αυγερινός (ΠΑΣΟΚ), Μαριέττα Γιαννάκου Κουτσίκου (ΝΔ), Μανώλης Γλέζος (ΠΑΣΟΚ), Χρήστος Ζαχαράκης (διπλωμάτης, ΝΔ), Μυρσίνη Ζορμπά (διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών, ΠΑΣΟΚ), Γιάννος Κρανιδιώτης (ΠΑΣΟΚ), Παναγιώτης Λαμπρίας (ΝΔ), Σταύρος Λαμπρινίδης (πρέσβης τώρα της ΕΕ στις ΗΠΑ, ΠΑΣΟΚ), Νάνα Μούσχουρη (ΝΔ), Σταυρος Ξαρχάκος (ΝΔ), Γιάννης Μπούτος (ΝΔ), Μιχάλης Παπαγιαννάκης (ΣΥΝ), Αναστάσιος Πεπονής (ΠΑΣΟΚ), Σπύρος Πλασκοβίτης (συγγραφέας, διαπρεπής νομικός, ΠΑΣΟΚ), Παναγιώτης Ρουμελιώτης (οικονομολόγος, τραπεζικός με διεθνές κύρος, πρ. εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Ρωμαίος (ΠΑΣΟΚ), Δημήτρης Τσάτσος (πανεπιστημιακός, από τους κορυφαίους συνταγματολόγους της Ελλάδος μεταπολεμικά, ΠΑΣΟΚ), Γρηγόρης Φαράκος (ΚΚΕ), Τίμος Χριστοδούλου (πρ. Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, υπουργός Οικονομικών μετέπειτα, με σπουδές στο Κολύμπια, ΗΠΑ και στέλεχος της Goldman Sachs, ΝΔ).

Οι συγκρίσεις με το τώρα περιττεύουν. Το φταίξιμο, μόνο εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στους πολίτες. Το τυποποιημένο γυρολόι όλων των πολιτικών ανά την επικράτεια δεν αγγίζει κανέναν, παρά μόνο για ευκαιρία φωτογράφησης.

Ας προσπαθήσουμε να θυμηθούμε ότι η Ευρώπη ταρακουνιέται από δύο πολέμους. Οι επιπτώσεις τους, αγγίζουν όλους μας. Γι’ αυτό και η ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί , με ανθρώπους που έχουν μόρφωση, όραμα και δύναμη να υπερασπιστούν τις αξίες της.

Σήμερα μετράμε 242 μέρες πολέμου μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς στην Παλαιστίνη. Ξεκίνησε μετά την 7η Οκτωβρίου πέρυσι, όταν τρομοκράτες της οργάνωσης έσφαξαν πάνω από 1.200 αμάχους σε δύο εβραϊκούς οικισμούς και πήραν μαζί τους περίπου 250 ομήρους. Από την επιχείρηση αντιποίνων του Ισραήλ, έχουν σκοτωθεί περίπου 33.000 άνθρωποι, οι πιο πολλοί άμαχοι, ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά.

Το Ισραήλ κατηγορείται ότι «κτυπάει τυφλά». Το Τελ Αβίβ απαντά ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τον άμαχο πληθυσμό ως ασπίδα τους.

Τα νεότερα από το μέτωπο είναι ότι δύο ακροδεξιοί πολιτικοί στο Ισραήλ απειλούν να παραιτηθούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Νετανιάχου, δηλαδή ρίχνοντας την κυβέρνησή του, εάν αποδεχτεί την ειρηνευτική πρόταση που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Χαμάς έχει αποδεκατιστεί σε σημείο που πια δεν μπορεί να συνεχίσει να αμύνεται και να αντεπιτίθεται κατά του Ισραήλ. Είναι ώρα, πρόσθεσε, να τελειώνει ο πόλεμος, πριν παρουσιάσει την, σε 3 φάσεις, πρότασή του. 

Σε λιγότερη από μία ώρα μετά τη λεπτομερή παρουσίαση της πρότασης Μπάιντεν, Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επέμεινε ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τον πόλεμο μέχρι ότου η Χαμάς ηττηθεί ολοκληρωτικά.

Στο άλλο μέτωπο, αυτό του πολέμου στην Ουκρανία, 832η μέρα σήμερα, ξεχωρίζουμε 2 πρόσωπα:

1. Περίπου 1.000 πενθούντες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Κιέβου την Κυριακή για την κηδεία μιας υψηλού επιπέδου και πολύ γνωστής  δημοσιογράφου και εθελόντριας ιατρού, που σκοτώθηκε σε μάχη την περασμένη εβδομάδα. Η εικονιζόμενη Iryna Tsybukh, 25, παραϊατρική λειτουργός που βρισκόταν συχνά στην κόλαση του Χάρκοβο. Πέρυσι, είχε γράψει από το Ντονέτσκ μια αποχαιρετιστήρια επιστολή που θα δημοσιευόταν σε περίπτωση θανάτου της. «Δεν λυπάμαι που μπορεί να πεθάνω, γιατί επιτέλους ζω τη ζωή που θα ήθελα», έγραφε, μεταξύ άλλων.

2. Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού, Γκάρι Κασπάροφ, που έφυγε από τη Ρωσία πριν από μια 10ετία υπό τον φόβο της δίωξης, ενδέχεται να δικαστεί ερήμην στη Μόσχα για παραβίαση του νόμου «ξένους πράκτορες», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass. Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι υπάρχει «κάθε λόγος» να κατηγορηθεί ο Κασπάροφ, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Η Ρωσία πρόσθεσε τον Κασπάροφ στη λίστα με τα άτομα που ενεργούν ως ξένοι πράκτορες, η οποία περιλαμβάνει δεκάδες επικριτές του Βλαντιμίρ Πούτιν, αμέσως μετά την έναρξη της ευρείας κλίμακας εισβολής του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία το 2022.