Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, αύριο 13 Μαΐου, για να συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δυο γειτονικών κρατών. Αυτό, όμως, θα ίσχυε εάν απέναντι στην Ελλάδα θα ήταν μια οποιαδήποτε άλλη χώρα, πλην της Τουρκίας. Το ίδιο ισχύει και με την Κύπρο, που έχει ως γείτονα την κατοχική Τουρκία.
ΕΝΟΨΕΙ της επίσκεψης, λοιπόν, του Έλληνα Πρωθυπουργού, στην τουρκική πρωτεύουσα, η ηγεσία της κατοχικής δύναμης σπεύδει να προετοιμάσει καταλλήλως το έδαφος. Προβαίνει σε κινήσεις που επιβαρύνουν περισσότερο το κλίμα. Πώς; Με το άνοιγμα ενός από τους σημαντικότερους βυζαντινούς ναούς, της Μονής της Χώρας ως τζαμιού, τα εγκαίνια του οποίου έκανε με διαδικτυακό μήνυμα ο ίδιος ο Ερντογάν. Παράλληλα ξεκίνησε η διεξαγωγή της δεύτερης φάσης της μεγάλης άσκησης «Θαλασσόλυκος 2024» από 7-18 Μαΐου.
ΠΡΕΠΕΙ να σημειωθεί πως η άσκηση θα είναι σε εξέλιξη όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντάται με τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου. Περαιτέρω, υπενθυμίζεται ότι η άσκηση, που ως γνωστό πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια, πέρυσι είχε ματαιωθεί στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Φέτος, όμως, θα γίνει κανονικά. Κι ενώ υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Αυτό πώς θα μπορούσε να ερμηνευθεί διαφορετικά; Πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια.
ΕΙΝΑΙ σαφές πως η τουρκική πλευρά να θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η όποια διαδικασία προσέγγισης υπάρχει καθόλου δεν επηρεάζει την επεκτατική ατζέντα της κατοχικής δύναμης σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου.
ΠΑΡΟΛΑ αυτά ο Ερντογάν θεωρεί πως όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν και ότι η Άγκυρα είναι ανοικτή σε διάλογο, παραπέμποντας στην επίσκεψη του Έλληνος Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Το πώς είναι γνωστό. Στην βάση των τουρκικών επιδιώξεων.
Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ και η εν γένει συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας πάντα χαρακτηρίζεται από αλαζονεία. Χαρακτηριστική και η δήλωση του Τούρκου Προέδρου, για τις σχέσεις με την Ε.Ε. «Η Τουρκία είναι πρόθυµη να βελτιώσει τις σχέσεις της µε την Ε.Ε. και τα κράτη-µέλη της, εφόσον τηρούνται οι αρχές του δικαίου και τα συµφωνηθέντα (!). Ωστόσο, για να συµβεί αυτό, η Ε.Ε. πρέπει πρώτα να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση και να σταµατήσει να αποκλείει την Τουρκία. Η Τουρκία είναι η µόνη διέξοδος από τη διελκυστίνδα στην οποία έχει εγκλωβιστεί η Ευρώπη εξαιτίας του ανταγωνισµού των δυνάµεων στην Ανατολή και τη ∆ύση της Ευρώπης», ανέφερε. Δηλαδή, θεωρεί λίγο-πολύ ότι η Ε.Ε. έχει ανάγκη την Τουρκία κι όχι το αντίθετο.