Θετικές ανακοινώσεις περιλάμβανε η χθεσινή ειδησεογραφία για τον βαθμό συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη μηχανισμών για αντιμετώπιση φαινομένων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο λόγος για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ανακοινώσεις-ευχολόγια είχαμε και από την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά και από το Υπουργείο Οικονομικών. Η πρώτη μας ενημέρωνε ότι «η Κυβέρνηση χαιρετίζει με ικανοποίηση την Έκθεση Προόδου της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία καταγράφει τη σημαντική πρόοδο, βελτίωση, καθώς και συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τις συστάσεις της για την αντιμετώπιση του φαινομένου ξεπλύματος παράνομου χρήματος και της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Το δε Υπουργείο, στο ίδιο μήκος κύματος, μας ανακοίνωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επαναξιολογηθεί ως συμμορφούμενη σε μεγάλο βαθμό (Largely Compliant – LC) ως προς τη  Σύσταση 15 και ότι συνολικά έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση των περισσότερων από τις τεχνικές ελλείψεις συμμόρφωσης που εντοπίστηκαν στην Έκθεση Αμοιβαίας Αξιολόγησης του 2019».

Διαβάζοντας τα αυτά κάποιος ανενημέρωτος θα νόμιζε ότι γίναμε υπερδύναμη σε ό,τι αφορά την εξιχνίαση φαινομένων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πόρρω όμως απέχουμε από τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος. Διότι αυτή η ωμή αλήθεια, που σας τσαμπουνάμε κάθε τρεις και λίγο στα σχόλιά μας, δείχνει πως σε φαινόμενα αντιμετώπισης ξεπλύματος είμαστε σε νηπιακό επίπεδο.

Εμπειρογνώμονες με τους οποίους μιλήσαμε, πολλάκις τονίζουν ότι δεν έχουμε καταδίκες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αναφέρονται σε αδικήματα που εντάσσονται στα εγκλήματα λευκού κολλάρου. Επιχειρηματολογώντας μας λένε ότι τα στατιστικά της Αστυνομίας που παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό εξιχνίασης σε ότι αφορά «υποθέσεις νομιμοποίησης από παράνομες δραστηριότητες» έχουν να κάνουν με ανευρεθέντα ποσά στην κατοχή ατόμων που κάνουν τα βαποράκια σε υποθέσεις ναρκωτικών. Κι, όμως, όταν μιλούμε για ξέπλυμα αναφερόμαστε κυρίως με επιχειρηματίες που συμμετέχουν σε εγκληματικά κυκλώματα τα οποία ξεπλένουν χρήματα προερχόμενα από βρομοδουλειές μεγάλης κλίμακας.

Πέραν τούτου, πρόσφατα πήραμε μια καλή γεύση για τις δυνατότητές μας σε ό,τι αφορά υποθέσεις ξεπλύματος. Μια 31χρονη Ουκρανή σε 20 ταξίδια της προς την Κύπρο από τον περασμένο Αύγουστο και σε περίοδο οκτώ μηνών, δήλωσε ότι μετέφερε συνολικά στο νησί μας €7.832.300. Και παρόλο που τα λεφτά ήταν καταγεγραμμένα από το Τμήμα Τελωνείων (υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών), οι Αρχές ήταν αδρανείς. Η υπόθεση άρχισε να απασχολεί την Αστυνομία μόλις τον περασμένο Μάρτιο όταν η 31χρονη μεταφορέας εκατομμυρίων κατήγγειλε ότι την λήστεψαν (420.000 ευρώ).

Αλλά και πάλι δεν καταφέραμε να στήσουμε γερή υπόθεση. Ούτε σε βάρος της 31χρονης, ούτε σε βάρος ενός 43χρονου από την Ουκρανία, ο οποίος φερόταν να ήταν ο αποδέκτης των χρημάτων. Και οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους.

Όταν ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ρωτήθηκε από Δικαστή αν η 31χρονη θα μαρτυρήσει εναντίον του 43χρονου, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει κατηγορηματικά. Παρεμπιπτόντως η μαρτυρία της γυναίκας σε βάρος του 43χρονου δεν φαίνεται δυνατή. Τον χαρακτήρισε ως «έναν φίλο, ενός φίλου» που φερόταν να ήταν ο αποδέκτης των χρημάτων. Ούτε τα εκατομμύρια γνωρίζουμε πού πήγαν.

Στη Βουλή (κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών), όπου συζητήθηκε το θέμα αναδείχθηκε και η αδυναμία του μηχανισμού που έχουμε σε τέτοιες υποθέσεις. Αδυναμία που έχει να κάνει και με τη νομοθεσία. Διαπιστώθηκε ότι το Τμήμα Τελωνείων διαβίβαζε με μεγάλη καθυστέρηση στοιχεία για τα υπέρογκα ποσά που έμπαιναν στο νησί μας το 2023 και πως δεν ξέρουμε πού κατέληξαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου, είχε αναφέρει ότι €91 εκατ. μπήκαν στην Κύπρο από το 2023 για ξέπλυμα, κι αναζητούνται…

Βήματα κάνουμε, είναι η αλήθεια. Αλλά το μόνο δεδομένο είναι ότι δεν είμαστε για κομπασμούς επί του θέματος. Ας είμαστε λίγο πιο συγκρατημένοι, λοιπόν, όταν κάνουμε επικοινωνιακό παιχνίδι γιατί κινδυνεύουμε να εκτεθούμε…